TITLfaq

Συχνές Ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές σας ερωτήσεις

Τι είναι POWER UP που θυμάμαι ότι υπήρχε στην αρχική ανακοίνωση;

Το POWER UP είναι ένα πακέτο που δίνει πρόσβαση, εκτός από τις 11 προαναφερθείσες συναντήσεις, και στο FFH Mastermind Group, μια κλειστή ομάδα γυναικών επιχειρηματιών που ενώνουν διαδικτυακά τις δυνάμεις τους μια φορά το μήνα, με στόχο να δουλέψουν σε βάθος τις επιχειρηματικές τους προκλήσεις, και να δημιουργήσουν έναν στενό, ενεργό κύκλο αλληλοϋποστήριξης και ανταλλαγής συμβουλών, εργαλείων, απόψεων και γνώσης.

Οι εγγραφές για το πακέτο αυτό έκλεισαν την 1 Δεκέμβρη, αλλά θα έχεις ξανά την ευκαιρία να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου τον επόμενο χρόνο!

Πώς θα ενημερωθώ για τους θεματικούς κύκλους του Female Founders Hub;

Οι κύκλοι θα ανακοινώνονται στο site, τα social media μας και φυσικά μέσω του μηνιαίου FFH Newsletter. Αν δεν μας ακολουθείς ήδη, μπορείς να το κάνεις στο LinkedIn, Facebook και Instagram, πλέον και στο TikTok!

Τι είναι το mastermind group;

Φαντάσου να είχες πρόσβαση σε έναν “συλλογικό νου” που θα σε βοηθάει να βρίσκεις απαντήσεις στα πιο δύσκολα ερωτήματα που σου θέτει η επιχείρησή σου και η επαγγελματική σου ζωή. Κάτι τέτοιο είναι το mastermind group: ένα κλειστό group γυναικών επιχειρηματιών που ενώνουν διαδικτυακά τις δυνάμεις τους μια φορά το μήνα, με στόχο να δουλέψουν σε βάθος τις επιχειρηματικές τους προκλήσεις και να δημιουργήσουν έναν στενό, ενεργό κύκλο αλληλοϋποστήριξης και ανταλλαγής συμβουλών, εργαλείων, απόψεων και γνώσης. Στη μηνιαία συνάντηση του mastermind group, θα θέτουμε επιχειρηματικούς στόχους, θα συζητάμε θέματα στρατηγικής, και θα μοιραζόμαστε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας, ενώ παράλληλα θα παρέχουμε ανατροφοδότηση και θα αναζητούμε λύσεις.

Γιατί να μπω σε μια κοινότητα επιχειρηματιών;

Γιατί να μην μπεις;
Ή, με περισσότερα λόγια:
Όταν αποκτάς τις γνώσεις και τα εργαλεια που χρειάζεσαι για να αναπτυχθείς, τότε έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιτύχεις τους στόχους που θέτεις. Όταν, ωστόσο, βρεθείς επιπλέον σε μια κοινότητα, μαζί με άλλες γυναίκες που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος και είναι εκεί για να αλληλοϋποστηριχθούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους αλλά και να μάθουν η μία από την εμπειρία της άλλης, τότε μπορείς να κάνεις κάθε επιχειρηματικό σου όραμα πραγματικότητα -και να απολαύσεις και τη διαδρομή!

Μπορώ να πάρω μέρος στο FFH ενώ είμαι μακριά;

Φυσικά! To Female Founders Hub είναι μια κοινότητα γυναικών επιχειρηματιών από όλη την Ελλάδα. Όχι μόνο μπορείς, λοιπόν, αλλά επιδιώκουμε τη συμμετοχή γυναικών από την περιφέρεια, ακόμα και έξω από τη χώρα.

Μπορώ να δηλώσω συμμετοχή όποτε θέλω;

Η απάντηση είναι ναι! Οι αιτήσεις για το πακέτο GROW που περιλαμβάνει 11 συναντήσεις το χρόνο παραμένουν ανοιχτές και η συνδρομή διαρκεί για 12 μήνες.

Υπάρχουν κριτήρια επιλογής για το Female Founders Hub;

Για να συμμετάσχεις στο Female Founders Hub θα πρέπει να είσαι γυναίκα επιχειρηματίας, με 3+ χρόνια επιχειρηματικής εμπειρίας, και όρεξη για να αναπτυχθείς.

Το σωστό δεν είναι “Women at the Τop”; Γιατί το “Women On Τop” σε πάει αλλού…

Εκτός του ότι είναι πιο σύντομο και σε κάνει να το προσέχεις πιο πολύ, το “Women On Top” μας αρέσει γιατί για όλες μας υπάρχει κάτι που θέλουμε να «βγούμε από πάνω» του: η ανεργία, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, ένα δύσκολο αφεντικό, μια κατάσταση που δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε, μια αλλαγή κατεύθυνσης, [συμπλήρωσε το κενό]. Το “ at the top” μιλάει για την κορυφή, το “on top” για τις μικρές προσωπικές μας νίκες. Που, στο τέλος της ημέρας, συνθέτουν για την καθεμιά μας πολλές μικρές κορυφές.

Δεν είστε μη κερδοσκοπικός οργανισμός; Γιατί οι γυναίκες που αναζητούν mentoring πρέπει να πληρώνουν;

Το Women On Top είναι πράγματι μη κερδοσκοπικός οργανισμός -αυτό σημαίνει ότι κανείς, ούτε οι ιδρύτριές του, δεν έχουν πρόσβαση σε τυχόν κέρδη του, και ότι αυτά χρησιμοποιούνται πάντα είτε για την ανάπτυξη του οργανισμού είτε για την υποστήριξη των ωφελούμενών του. Δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι ο οργανισμός δεν έχει ανάγκες για να συντηρηθεί. Υπάρχουν ενοίκια που πρέπει να πληρωθούν, συνεργάτες που πρέπει να αμειφθούν, υλικά που πρέπει να αγοραστούν, και στελέχη που πρέπει να μπορούν να κάνουν, με τα απαραίτητα εφόδια, τη δουλειά που οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Από πού προέρχονται τα έσοδά σας;

Οι αναγκαίοι πόροι που χρειάζεται το WoT για να συντηρηθεί και να υλοποιήσει τα προγράμματά του προέρχονται από 4 κυρίως πηγές: από τις εταιρικές μας συνεργασίες, από δράσεις που χρηματοδοτούνται από κοινωφελή ιδρύματα, από ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούμε και από περιοδικές καμπάνιες crowdfunding, στις οποίες ζητάμε από άτομα που πιστεύουν στο έργο μας να υποστηρίξουν κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας. Όλα αυτά τα στοιχεία αποτυπώνονται κάθε χρόνο στην ετήσια αναφορά του οργανισμού και φυσικά είναι σύμφωνα με τις αρχές που καταγράφονται στο καταστατικό μας.

Τι ανάγκες έχει το WoT σε εθελοντές και εθελόντριες;

Χρειαζόμαστε πάντα εθελοντές και εθελόντριες, σε μια ποικιλία πεδίων, απλώς δεν μπορούμε να τους/τις αξιοποιήσουμε ταυτόχρονα όλους και όλες. Σε ειδικότητες που μας λείπουν πολύ (μέντορες, φωτογράφοι, γραφίστες, παιδαγωγοί, εθελοντές διοικητικής υποστήριξης), ο χρόνος από τη στιγμή που θα κάνεις την αίτησή σου μέχρι τη στιγμή που θα σε καλέσουμε θα είναι μικρός. Σε άλλες ειδικότητες, που χαρακτηρίζονται από περιοδικότητα, (μέντορες από κάθε επαγγελματικό πεδίο, εισηγητές και εισηγήτριες, εθελοντές για την οργάνωση και τον συντονισμό εκδηλώσεων), το διάστημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο, όμως η συμβολή σου θα είναι πάντα πολύτιμη για μας.

Μα το θέμα της ισότητας το έχουμε λύσει πια, τι άλλο θέλετε;

Ειλικρινά, δεν πιστεύουμε ότι ισχύει αυτό. Γιατί; Η σύντομη απάντηση είναι ότι η χώρα μας κατατάσσεται, τα τελευταία χρόνια, σταθερά, στην τελευταία θέση του Ευρωπαϊκού Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων, με μέσο όρο βαθμολογίας 53.4/100, σε αντιδιαστολή προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 68.6/100.

Η μακροσκελής απάντηση είναι η εξής:

  • Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι 44.4% και των αντρών 59.7%.
  • Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι υψηλότερο (20,2%) από αυτό των αντρών (13,7%).
  • Στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, το ποσοστό αυτοαπασχόλησης των γυναικών σε σχήματα που απασχολούν προσωπικό είναι 4.6%, ενώ των ανδρών είναι 8.9%.
  • Ο αριθμός των εκλεγμένων γυναικών στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι από τους χαμηλότερους ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
  • Το Εθνικό Κοινοβούλιο περιλαμβάνει μόλις εξήντα πέντε (65) γυναίκες, ενώ η κυβέρνηση 2 γυναίκες υπουργούς και 3 γυναίκες υφυπουργούς.
  • Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα, στις Δημοτικές & Περιφερειακές εκλογές του 2019, σε σύνολο 332 Δήμων και 13 Περιφερειών εξελέγησαν 19 γυναίκες Δήμαρχοι και 1 γυναίκα Περιφερειάρχης.
  • Το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στα Δ.Σ. των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 10,2%.
  • Το μισθολογικό χάσμα βρίσκεται στο 12,5% και το συνολικό μισθολογικό χάσμα υπολογίζεται στο 41,4%.
  • Στο χώρο των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας στην Ελλάδα, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 12,7% των ειδικών του τομέα ΤΠΕ, ενώ κερδίζουν κατά μέσο όρο 22% λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες,
  • Το 85% των Eλληνίδων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, τουλάχιστον σ’ εμάς, ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα στον τομέα της ισότητας -και είμαστε εδώ για να καλύψουμε ένα μέρος της διαδρομής.