Παρε – δωσε

Κατηγορίες: Mentoring, Νέα

Αναρωτιέσαι τι μπορείς να προσφέρεις ως mentoree στη μέντορά σου;

presentΧαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν λαμβάνουμε τις σκέψεις και τα ερωτήματα των μελών μας -όλων όσων έχουν ξεκινήσει μία σχέση mentoring, και όχι μόνο. Και το θεωρούμεως μια καλή ευκαιρία για να μοιραζόμαστε με όλες τους προβληματισμούς και τα ερωτήματά τους, ακριβώς γιατί μέσα από την εμπειρία των άλλων, πάντα κάτι κερδίζει ο καθένας μας!

Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να «δώσει πίσω» μία mentoree στη μέντορά της; Είναι το ερώτημα που πολύ εύστοχα μας τέθηκε πρόσφατα από ένα μέλος μας που μόλις ξεκίνησε τη συνεργασία με τη μέντορά της:

“Αρχικά, ένιωσα στη συνάντησή μας να παίρνω πάρα πολλά πράγματα από την μέντορά μου, αλλά όχι τόσο να δίνω εγώ πίσω. Θα ήθελα να μου πείτε πώς εγώ μπορώ να συμβάλλω στο να είναι η διαδικασία του mentoring εποικοδομητική και για τη μέντορα, εν τέλει.”

Αν σ’ έχει απασχολήσει κι εσένα το ίδιο ερώτημα, να μερικές ιδέες για το πώς μπορείς να το χειριστείς:

α. Στη σχέση mentoring εξ ορισμού δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στο να καλύπτονται οι ανάγκες της mentoree. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι και η μέντορας δεν έχει πολλά να κερδίσει από τη σχέση αυτή.

β. Από την εμπειρία μας συνεχώς επιβεβαιώνεται ότι και μόνο η ύπαρξη μίας σχέσης mentoring λειτουργεί σχεδόν πάντα θετικά για την μέντορα. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα πρωτότοκα παιδιά έχουν κατά μέσο όρο 3 μονάδες υψηλότερο IQ σε σχέση με τα αδέρφια τους, μόνο και μόνο επειδή μπαίνουν σε ρόλο μέντορα για εκείνα και έτσι μαθαίνουν περισσότερα πράγματα. Φανταστείτε πόσο θετικά μπορεί αντίστοιχα να λειτουργήσει το mentoring για τους ενήλικες! Στα σχόλια που ήδη λαμβάνουμε από τις ενεργές μέντορές μας, διαβάζουμε συχνά ότι η διαδικασία αυτή τις βοηθά να αποκτήσουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα επαγγελματικά ζητήματα που τις απασχολούν και έτσι γίνονται πιο αποτελεσματικές και οι ίδιες στην εργασία τους.

γ. Από την άλλη, το κομμάτι του τι παίρνει η μέντορας από τη συνεργασία της με μία mentoree είναι από αυτά που αναλαμβάνει, σ' ένα μεγάλο μέρος του, και το WomenonTop. Ρόλος μας, εκτός από το να υποστηρίζουμε τις mentorees μας, είναι και το να εξασφαλίζουμε ότι οι ίδιες οι μέντορες ωφελούνται από αυτή τη συνεργασία και με άλλους τρόπους πέρα από εκείνους που είναι αλληλένδετοι με τη διαδικασία (ανάδειξη της δουλειάς τους, καλύτερη πρόσβαση στα media, πιστοποίηση της συνεισφοράς τους και όχι μόνο).

δ. Φυσικά είναι άλλου επιπέδου τα πράγματα που μπορεί να κάνεις εσύ ως mentoree και άλλου αυτά που μπορεί να κάνει το δίκτυο για μία μέντορα. Εσύ, με τη στάση σου (την ευγνωμοσύνη, την αναγνώριση, την ίδια την αξιοποίηση της συνεργασίας σας), τής δίνεις πράγματα με πολύ μεγάλη συναισθηματική και ηθική αξία. Εμείς από την πλευρά μας, ως δίκτυο, δίνουμε πράγματα λιγότερο συναισθηματικά, αλλά χρήσιμα επαγγελματικά. Το ένα δεν υποκαθιστά το άλλο, αλλά και τα δύο μαζί κάνουν το τέλειο κίνητρο για να μπει κάποιος στη διαδικασία του mentoring!

ε. Εννοείται ότι αν για σένα είναι σημαντικό να δίνεις, και όχι μόνο να παίρνεις, από μία τέτοια σχέση, μπορείς πάντα να κάνεις μια σχετική συζήτηση με τη μέντορά σου, σε σχέση με το τι η ίδια θα θεωρούσε βοηθητικό και υποστηρικτικό από πλευράς της.

Και κάπως έτσι, μην απορήσεις αν δεις τη συνεργασία σας να απογειώνεται!