TITLLegaki

Η Μυρτώ Λεγάκη στο online Live A Legacy 2020

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 2/12, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για τρίτη φορά φέτος, online λόγω της πανδημίας, στις 13 & 14/12 από τη Mastercard και το Women On Top. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


Η Μυρτώ Λεγάκη είναι ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center, όπου διδάσκει προγράμματα που καλλιεργούν ψυχικό σθένος, πνευματική διαύγεια, συναισθηματική νοημοσύνη, υγεία και ευεξία σε ιδιώτες, εταιρίες και οργανισμούς. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια mindfulness από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο Brown, εκπαιδεύτρια mindfulness για παιδιά και εφήβους και TEDx speaker, ενώ εκπαιδεύεται στη συστημική ψυχοθεραπεία στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).

Αλλάζοντας πορεία μετά από 15 χρόνια ως σύμβουλος επιχειρήσεων και marketing director σε υψηλόβαθμες θέσεις μεγάλων εταιριών στη Ν. Υόρκη, το Λονδίνο και την Αθήνα, πλέον διδάσκει τις μεθόδους που τη βοήθησαν να ξεπεράσει το burnout σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και να δημιουργήσει μια ζωή με περισσότερη ισορροπία, νόημα και προσφορά, συνεισφέροντας προς έναν πιο ήρεμο και συμπονετικό κόσμο.

Μέσα από το One Breath Mindfulness Center έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς όπως Τράπεζα Πειραιώς, Google, Microsoft, Mastercard, Roche, GlaxoSmithKline, MSD GlaxoSmithKline. Έχει συμμετάσχει στο επιστημονικό πρόγραμμα του 10ου Πανελλήνιου Παιδοψυχιατρικού Συνεδρίου, του 16ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Σωματικής Ψυχοθεραπείας καθώς και σε ημερίδα και δημοσιεύσεις της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) σχετικά με τη συμβολή του mindfulness στην πρόληψη της υγείας και του καρκίνου.

Συνδυάζει την εμπειρία της από τον επιχειρηματικό κόσμο, το ένστικτό της σαν μητέρα, τη βαθιά αφοσίωσή της στην πρακτική του διαλογισμού και την επαγγελματική της εκπαίδευση, για να φέρει αποτελέσματα και συμπονετική αλλαγή για το κοινό καλό.

Όταν ξεκίνησες την πορεία σου, φανταζόσουν που θα σε οδηγούσε;

Ούτε κατά διάνοια! Ξεκίνησα με σπουδές στα χρηματοοικονομικά, ΜΒΑ στη Βοστώνη και 15ετή καριέρα σαν σύμβουλος επιχειρήσεων και Marketing Manager σε μεγάλες εταιρίες στη Ν. Υόρκη, το Λονδίνο και την Αθήνα και κατέληξα να διδάσκω διαλογισμό mindfulness και mindful leadership σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Όλη η χαρά όμως ήταν στη διαδρομή - αυτό το ταξίδι που με οδήγησε εδώ ακριβώς που είμαι τώρα. Και πλέον δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει οτιδήποτε άλλο.  

Πώς θα συμβούλευες μια νέα γυναίκα να βρει τον επαγγελματικό της δρόμο, αν δεν έχει ιδέα τι θέλει να κάνει στη δουλειά;

Θα της πρότεινα να δοκιμάσει πολλά μονοπάτια. Να αναζητήσει μέντορες και έμπνευση από παντού. Να καταγράψει τι θα ήθελε να προσφέρει στον κόσμο, τι είναι αυτό που τη γεμίζει χαρά και ενθουσιασμό, ποιες μοναδικές δεξιότητες έχει που θα ήθελε να χρησιμοποιεί κάθε μέρα, τι την κάνει ξεχωριστή. Να θυμάται ότι ο δρόμος θα έχει πολλές διακλαδώσεις και πολλά πισωγυρίσματα και δεν είναι γραμμικός. Το ίδιο το ταξίδι είναι που έχει σημασία. Και το πιο σημαντικό: να ησυχάζει κάθε μέρα για να ακούει τον εαυτό της, αυτό τον εσωτερικό ψίθυρο που θα της δείξει τον δρόμο. Η αυτεπίγνωση και η αγάπη για τον εαυτό της θα είναι οι καλύτεροι καθοδηγητές.

Τι σε γοητεύει περισσότερο στη δουλειά σου;

Το ότι μου δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτή τη “δουλειά” να προσφέρω κάτι στην κοινότητα και στους ανθρώπους που με εμπιστεύονται. Η σύνδεση και η προσφορά είναι αυτά που δίνουν νόημα σε ό,τι κάνω.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο για το μέλλον;

Οραματίζομαι το mindfulness να μπει σε κάθε σπίτι στην Ελλάδα, να διδάσκεται σε κάθε σχολείο και κάθε Πανεπιστήμιο, να προσφέρεται σε κάθε εργαζόμενο και σε κάθε νοσοκομείο και κέντρο ψυχικής υγείας στη χώρα μας, σαν συμπληρωματική θεραπεία. Θα ήθελα να αναγνωριστεί το mindfulness ως επίσημη ιατρική θεραπεία από το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ώστε να συνταγογραφείται από γιατρούς και ψυχοθεραπευτές. Να αγγίξει και να υποστηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, υποστηρίζοντας την ψυχική και σωματική μας υγεία σε μια εποχή που το έχουμε τόσο ανάγκη.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει στην επαγγελματική σου ζωή εν μέσω πανδημίας; Ποια/ες είναι η στρατηγική/ές που χρησιμοποιείς για να παραμείνεις λειτουργική και ισορροπημένη αυτή τη δύσκολη περίοδο;


Με την πανδημία σταμάτησαν όλα τα σεμινάρια που γίνονταν μέχρι τότε σχεδόν αποκλειστικά δια ζώσης σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Χρειάστηκε λοιπόν να αναθεωρήσουμε άμεσα τις υπηρεσίες μας και να μεταφέρουμε όλα τα προγράμματά μας online. Μέσα από πολύ σκληρή δουλειά, με την ομάδα μου καταφέραμε να λανσάρουμε μέσα σε δύο εβδομάδες τo Mindfulness Academy, μια σειρά από online εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω σε μια σύγχρονη πλατφόρμα e-learning με προδιαγραφές εξωτερικού, που είχε μεγάλη επιτυχία. Ξεκινήσαμε επίσης άμεσα να προσφέρουμε δωρεάν online μαθήματα mindfulness για όλους κατά τη διάρκεια του lockdown, μια ενέργεια που χωρίς καθόλου διαφήμιση, έγινε viral και συγκέντρωνε ζωντανά πάνω από 3.000 Έλληνες από όλο τον κόσμο κάθε μέρα.

Αυτή λοιπόν η συγκυρία μας ώθησε να επισπεύσουμε τα πλάνα που είχαμε για online μάθηση και μέσα από αυτό καταφέραμε να υποστηρίξουμε πληθυσμούς που γεωγραφικά μέχρι τότε δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες μας. Λόγω των συνθηκών, τώρα περισσότερο από ποτέ, βλέπουμε ότι είναι πιο έντονη η ανάγκη να υποστηρίξουμε την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία, κάτι που μπορούμε να κάνουμε πολύ αποτελεσματικά μέσα από την πρακτική του mindfulness.

Και αυτό που με βοηθάει σε όλες τις δυσκολίες της ζωής μου είναι η ίδια η πρακτική του διαλογισμού. Χωρίς αυτό δεν ξέρω πώς θα τα έβγαζα πέρα, γι᾽ αυτό και το διδάσκω με τόσο πάθος.