TITLgirlboss-book-1-768x1024

Ποια είναι η Sophia Amoruso και γιατί είναι η αρμόδια να μας πει πώς γίνεσαι #Girlboss;

Κατηγορίες: Επιχειρηματικότητα, Μη κατηγοριοποιημένο, Νέα, Στον Κόσμο

Η Φωτεινή Μοσχή, μέντορας στο Women On Top, μοιράστηκε μαζί μας αυτό το άρθρο, που πρωτοδημοσιεύτηκε στο site της island-diaries.com.


Η Σοφία Αμορούζο δεν είναι το κλασικό  milennial girl – προσπάθησε πολύ, συνειδητά ή ασυνείδητα να είναι το ακριβώς αντίθετο. Όμως από ανάγκη αρχικά, και από φιλοδοξία στη συνέχεια, κατάφερε να γίνει η ενσωμάτωση όλων αυτών που επιδιώκουν τα 20+ και 30+ κορίτσια του σήμερα. Τι είναι αυτό; Ανεξαρτησία, προσωπική επιτυχία, δημιουργικότητα, επαγγελματική επιτυχία. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κατορθώσεις.

Δυναμική, πεισματάρα και αδίστακτη, η Σοφία έφτασε από το περιθώριο στην κορυφή σε λίγα μόλις χρόνια. Δημιούργησε το site Nasty Gal και κατάφερε να κάνει μόδα το vintage, να έχει το δικό της support fund για κορίτσια και γυναίκες επιχειρηματίες και να φτάσει στην κορυφή της λίστας του Forbes μεταποιώντας η ίδια αρχικά τα ρούχα που έβρισκε σε second hand μαγαζιά, garage sales και ξεπουλήματα σπιτιών. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως έγινε γνωστή όχι τόσο χάρη στη διαφήμιση όσο στην απο στόμα σε στόμα δημιουργία ενός hype για τα προϊόντα της, χρησιμοποιώντας τα social media και παρακολουθώντας η ίδια κάθε βήμα της πορείας από την επιλογή ενός ρούχου μέχρι το πακετάρισμα.

Πώς έφτασε από το 0 στην κορυφή; Ας δούμε μερικά βασικά βήματα:

  1. Σκληρή δουλειά

“#girlboss είναι κάποια που έχει την ευθύνη της ζωής της. Παίρνει αυτό που θέλει γιατί ξέρει πότε πρέπει να ρισκάρει και πότε να πάει πάσο. Μερικές φορές παραβιάζεις τους κανόνες, μερικές φορές τους ακολουθείς αλλά πάντα με τους δικούς σου όρους”

  1. Υπάρχουν ευκαιρίες κρυμμένες μέσα σε κάθε αποτυχία.[…] Ανακαλύψτε σε τι είστε καλές και βρείτε ένα χώρο στον οποίο θα λάμψετε. Όταν το βρείτε αυτό, θα είστε ακατανίκητες”.
  2. Πρέπει να συμβιβάζεστεπότε πότε για να αφήνετε περιθώριο στα όνειρά σας να σας οδηγήσουν πολύ ψηλά.

“Νομίζω ότι αξίζει να κάνει κανείς κάποιους συμβιβασμούς… για να δει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο σπάγκος του φανταστικού του χαρταετού “

  1. Δεν είναι πάντα τα χρήματα ο στόχος(It never was about the party or the clubs /It never was about the money or the drugs που λέει και η Lana)

“Πίστευα σε αυτό που έκανα και ευτυχώς πίστεψαν σε αυτό και άλλοι. Με ενδιέφερε τόσο το τελικό αποτέλεσμα όσο και η διαδικασία”.

“Να ξοδεύετε χρήματα επειδή είναι μια επένδυση για την προσωπική σας ευτυχία όχι επειδή βαριέστε και δεν έχετε τίποτα άλλο να κάνετε “.

  1. Να πιστεύτε ότι υπάρχει (έστω λίγη) μαγεία: “Μαγεία είναι να οραματίζεσαι και να φαντάζεσαι την επαγγελματική και την προσωπική ευτυχία που θέλεις. Μιλάω για τα όνειρα που πραγματοποιούνται όταν στρώσουμε τον πισινό μας και σηκώσουμε τα μανίκια μας”.

Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς που στρώνονται στη δουλειά.

  1. Μη φοβάστε να είστε διαφορετικές.

“Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself” κατά τον George Bernard Shaw

Αλλά προσοχή #Girlboss: Δεν είναι και τόσο cool να μεθύσεις με την επιτυχία σου.

  1. Κάνε καλάτη δουλειά σου, κράτησε τις υποσχέσειςσου και δώσε στους πελάτες σου (επισκέπτες, συνεργάτες κ.λπ.) κάτι που θέλουν να μοιραστούν.

“Nasty Gal felt like the best-dressed girl’s best kept secret – except it was a secret she wanted to share”

  1. Αφουγκραστείτε τις ανάγκες των πελατών, τροποποιήστε το προϊόν/τις υπηρεσίες σας και επεκταθείτε. “Οι καλύτεροι επιχειρηματίες ξέρουν ότι πρέπει να ακούν το κοινό τους και να ρυθμίζουν τις υπηρεσίες τους, ακόμα και το business plan τους”.
  2. Παντού υπάρχει δημιουργικότητα– μπορείτε να βρείτε κάτι δημιουργικό και στην πιο βαρετή δουλειά του κόσμου. Αν όχι, προσπαθήστε να το δείτε σαν παιχνίδι.
  3. Υποστηρίξτε το στυλσας όπως υποστηρίζετε το μεταχειρισμένο σας αμάξι. Και να είστε ένα κορίτσι που και η ίδια θα θαυμάζατε.

“Ένα #girlboss θα πρέπει να έχει στην τσέπη της ένα χαμόγελο και μια ειρωνική γκριμάτσα και να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή το πιο κατάλληλο”

“Cool είναι το κορίτσι σε ένα πάρτυ που θα πιάσει κουβέντα με κάποιον που θα καταλάβει ότι δεν ξέρει και πολλούς από τους καλεσμένους”.

  1. Τέλος, η Σοφία υποστηρίζει πολύ τη φράση του Steve Jobs: “Stay hungry. Stay foolish”και προσθέτει: “Να συναγωνίζεσαι τον εαυτό σου, όχι τους άλλους” και προσθέτει ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ:

“There’s a chance for you #Girlboss. So take it”

Παρά τη μεγάλη της επιτυχία, η Σοφία Αμορούζο μέσα στο 2016 αναγκάστηκε να κηρύξει την εταιρεία της σε πτώχευση. Ο νέος CEO έχει πει ότι θα προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση ώστε να μαζευτούν κάποια κόστη και να ανακάμψει η εταιρεία. Παρόλα αυτά η ελληνικής καταγωγής Αμορούζο έχει ήδη καταφέρει να μπει στη λίστα του Φορμπς με τους 40 κάτω των 40 και να έχει στην τράπεζα πολλά εκατομμύρια δολάρια ενώ η ιστορία της θα γίνει σύντομα σειρά στο Netflix. Αν κάτι μας μαθαίνει η ιστορία της είναι πως

#girlboss θα πει ακόμα και αν πέσεις 9 φορές να σηκωθείς 10

και πως αν δεν πιστέψεις πρώτα εσύ στον εαυτό σου μην περιμένεις να το κάνει κανένας άλλος.

Μερικά inspirational quotes από εξίσου δυναμικές και επιτυχημένες γυναίκες:

To fulfill a dream, to be allowed to sweat over lonely labor, to be given a chance to create, is the meat and potatoes of life. The money is the gravy.”
-Bette Davis

“When women work together, it’s a bond unlike any other.”
-Victoria Principal

“Opportunities are usually disguised as hard work, so most people don’t recognize them.”
-Ann Landers

“Nothing will work unless you do.”
-Maya Angelou

“I didn’t get there by wishing for it or hoping for it, but by working for it.”
-Estee Lauder

“Luck? I don’t know anything about luck. I’ve never banked on it and I’m afraid of people who do. Luck to me is something else: Hard work, and realizing what is opportunity and what isn’t.”
-Lucille Ball

“My experience has been that work is almost always the best way to pull oneself out of the depths.”
-Eleanor Roosevelt

“No one can arrive from being talented alone; work transforms talent into genius.”
-Anna Pavlova

“Work, work, work, work work.”
-Rihanna

Στην Ελλάδα η γυναικεία επιχειρηματικότητα ανεβαίνει όλο και πιο πολύ και παρόλο που κάποιοι θα αντιδράσουν που την ξεχωρίζουμε ως “γυναικεία” νομίζω ότι πρέπει να την ξεχωρίσουμε γιατί είναι ένα σχετικά νεότερο φαινόμενο, αφού οι επιχειρηματίες στο παρελθόν ήταν συνήθως άνδρες και οι γυναίκες βρίσκουν όλο και περισσότερο χώρο στο επιχειρείν και αξίζει να αποτελούν έμπνευση για κάθε έναν από εμάς, άνδρα ή γυναίκα.

Δείτε το δίκτυο υποστήριξης Women on Top αλλά και την εκπληκτική πλατφόρμα παρουσίασης της ελληνικής επιχειρηματικότητας Living Postcards και έχετε το νου σας για τις πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις περί επιχειρηματικότητας, υποστήριξης και δημιουργικότητας γενικότερα που διοργανώνονται όλο και συχνότερα.

Go on, girlbosses! Love your life or change it.

You can read the article in English here.