TITLmarvin-meyer-SYTO3xs06fU-unsplash

Πώς οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα ενσωματώνονται στην τεχνολογία;

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Women On Topic, Νέα, Στον Κόσμο

Τι γίνεται όταν οι έμφυλες προκαταλήψεις μιας κοινωνίας ενσωματώνονται στις νέες τεχνολογίες που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας; Τι είναι η αλγοριθμική προκατάληψη και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεργαστούν μαζί μας για να γεφυρώσουν τις ανισότητες και δεν θα τις βαθύνουν ακόμα πιο πολύ; 

Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που μας απασχολούσαν όταν αρχίσαμε να διαβάζουμε βιβλία όπως το “Αόρατες Γυναίκες” της Καρολάιν Κριάντο Πέρεζ και να μαθαίνουμε για έννοιες όπως το έμφυλο κενό στα δεδομένα και η αλγοριθμική προκατάληψη. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να τα θέσουμε στην Πέννυ Κοντογεώργου και την Μίνα Ζούλοβιτς, δύο έμπειρες δικηγόρους που ειδικεύονται σε θέματα ψηφιακών μέσων και υπηρεσιών και ασχολούνται ιδιαίτερα με το ζήτημα της ηθικής τεχνολογίας: μεταξύ άλλων, δηλαδή, του πώς θα αποφύγουμε η τεχνητή νοημοσύνη να οξύνει (αντί να αμβλύνει) το χάσμα που ήδη υπάρχει μεταξύ αντρών και γυναικών στη δημόσια ζωή.  

Τη συζήτησή μας, από την οποία μάθαμε πολλά (αρκετά που ποτέ δεν υποψιαζόμασταν), θα έχεις την ευκαιρία να την ακούσεις κι εσύ στο επόμενο επεισόδιο του  #WomenOnTopic, που θα είναι διαθέσιμο από τις 15/2 - στα Apple podcasts & iTunes, SpotifyGoogle Podcasts, Soundcloud, Radiopublic, Castbox, Overcast και όπου αλλού ακούς τα podcasts σου. 

Αν κρατήσαμε ένα πράγμα από αυτή την κουβέντα -και, στην πραγματικότητα, κρατήσαμε πολλά- αυτό θα ήταν το ότι επείγει να ανοίξουμε, ως κοινωνία και ως αγορά εργασίας τη συζήτηση γύρω από την ηθική τεχνολογία. Γι’ αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα που, χάρη στην υποστήριξη της Dell Technologies είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε κι εμείς ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και να θέσουμε το θέμα στο τραπέζι. Γιατί δεν μπορείς να φέρεις την αλλαγή αν πρώτα δεν αναγνωρίσεις τις προκλήσεις και δεν εξοικειωθείς με τα εργαλεία που θα σου επιτρέψουν να τις ξεπεράσεις.

Πιστεύουμε ότι το επεισόδιο αυτό θα σου δώσει σημαντική τροφή για σκέψη, είτε παράγεις, είτε σπουδάζεις είτε -όπως όλες και όλοι μας- χρησιμοποιείς την τεχνολογία.

Μείνε, λοιπόν, συντονισμένη για το επόμενο επεισόδιο του Women On Topic και, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις δράσεις της Dell Technologies για τις γυναίκες σε χώρους τεχνολογίας, να δικτυωθείς με άλλες επαγγελματίες στο αντικείμενό σου και να συγκεντρώσεις πληροφορίες και εργαλεία που θα πάνε την καριέρα σου αρκετά βήματα πιο μπροστά, μπες τώρα στο Dell Technologies CEE - Women In Technology LinkedIn Group -θα μας βρεις κι εμάς εκεί!


Το Women On Topic υλοποιείται με την υποστήριξη της Dell Technologies και με τη συνεργασία του The Greek Podcast Project. Μπορείς να ακούσεις αυτό και κάθε επεισόδιο του podcast στο site μας, στα Apple podcasts & iTunes, SpotifyGoogle Podcasts, Soundcloud, Radiopublic, Castbox,Overcast και σύντομα στο Podcast Addict και το Stitcher.