TITLisidora1

Η Ισιδώρα Καραδημητρίου ξέρει να πετυχαίνει τα θέλω της

Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα, Μη κατηγοριοποιημένο

Το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνεις για την Ισιδώρα Καραδημητρίου, από την πρώτη στιγμή που τη γνωρίζεις, είναι ότι κάνει κάτι που αγαπάει τρελά και αγαπάει τρελά αυτό (αυτά) που κάνει.

Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, είναι κάτοχος MBA και ΝLP coach εκπαιδεύει επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς και γονείς στο ΝευροΓλωσσικό Προγραμματισμό (NLP) και μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και κινέζικα.

Μέσω της Reframe, την οποία έχει ιδρύσει η ίδια, παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών σε επαγγελματίες και εταιρείες, υποστήριξη σε γυναίκες που επιχειρούν, μέσα από το πρόγραμμα Pink Power, εξειδικευμένα προγράμματα για NLP για γονείς, παιδαγωγούς, δασκάλους και παιδιά, συμβουλευτικές υπηρεσίες ενδυνάμωσης της εταιρικής και ατομικής ταυτότητας, συμβουλευτική στοχοποίησης κι επίτευξης στόχων για αθλητές καθώς και σεμινάρια εκμάθησης NLP.

Σαν να μην έφταναν αυτά, κάνει τώρα και το διδακτορικό της πάνω στις πωλήσεις με νευροεπιστήμες.

Ήθελα να τη ρωτήσω πολλά, για το πώς τα συνδυάζει όλα, τι είναι επιτέλους αυτό το NLP και πώς μπορούμε να πετύχουμε τα θέλω μας μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Και μου απάντησε.

Δεν περιμένεις εύκολα από έναν άνθρωπο που ασχολείται με κάτι τόσο πρακτικό όσο οι πωλήσεις να κυνηγάει ένα διδακτορικό. Γιατί αποφάσισες να το κάνεις;

Γιατί διψάω για γνώση! Θέλω να εμβαθύνω στην επιστήμη των πωλήσεων και να συνδράμω στην εξέλιξη της, μέσω της χρήσης των εργαλείων της επιστήμης του ΝευροΓλωσσικού Προγραμματισμού. Το διδακτορικό θα μου προσφέρει μεγαλύτερη εξειδίκευση και τη δυνατότητα περαιτέρω έρευνας και το να επιλέγεις να μαθαίνεις κι όχι να μένεις στάσιμος, είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.

Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος καλός εκπαιδευτικός –σε οποιονδήποτε τομέα ή βαθμίδα;

Για να εκπαιδεύσεις κάποιον ή κάποια ομάδα ανθρώπων, χρειάζεσαι καλή προετοιμασία, μελέτη και συνεχή ενημέρωση. Επίσης, χρειάζεσαι αγάπη! Να αγαπάς τις στιγμες που μεταφέρεις τη γνώση. Να εκτιμάς τις στιγμές που η φωνή σου γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει το μυαλό του συμμετέχοντα με τον εαυτό του, τους στόχους του και την αλήθεια του. Να αγαπάς τις στιγμές που ο λόγος σου ανάβει αυτή την υπέροχη σπίθα στο μυαλό και στην καρδιά ενός ανθρώπου και τον ενεργοποιεί.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από το NLP;

Είναι ο φάρος μου.  Με βοήθησε να φωτίσω τα σημεία του εαυτού μου που δεν έβλεπα και να χαράξω την πορεία μου, έχοντας πλέον γνώση και εφόδια, ώστε να μπορώ να ταξιδεύω καλύτερα και να φτάνω στους προορισμούς-στόχους μου. Τόσα χρόνια, ενώ πάλευα τόσο σκληρά να πετύχω τους στόχους μου, κάποιες φορές δεν τα κατάφερνα. Και τις φορές που πετύχαινα τους στόχους μου, ήταν μετά απο πολύ μεγάλο κόπο, αγώνα και μεγάλες δυσκολίες. Μέσα απο το NLP κατάλαβα γιατί γινόταν αυτό. Πώς αυτοπεριοριζόμουν σε ασυνείδητο επίπεδο, πως  δομούσα τους στόχους μου και πως εγώ η ίδια (όχι η οποιαδήποτε συγκυρία) έβγαζα, έντεχνα, τον εαυτό μου απο την πορεία της επιτυχίας. Η συνειδητοποίηση αυτής της ασυνείδητης δραστηριότητας, που μου έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα απο αυτά που προσδοκούσα, ήταν συγκλονιστική! ‘Ηταν εκείνη ακριβώς η στιγμή που κατέρρευσα. Που είδα τόσο καθαρά μέσα μου και τρόμαξα. Αυτή η στιγμή ήταν και η αναγέννηση μου -ένιωσα, συνειδητοποίησα και άλλαξα! Αυτό ήταν ένα απο τα σημαντικότερα δώρα του NLP σ’εμένα. Από εκείνη τη στιγμή, άρχισα να δομώ αλλιώς τους στόχους μου, ώστε να είναι αδύνατο να παρεκλίνω απο την πορεία μου!  Πλέον δεν υπάρχει στόχος που να μην τον πετύχω!

isidora3

Πώς αντιμετωπίζουν οι άντρας σου και η κόρη σου το ότι η δουλειά (και οι σπουδές τώρα) είναι κι αυτά προτεραιότητές σου;

Η δουλειά και οι σπουδές ήταν πάντα προτεραιότητά μου, όπως άλλωστε και η οικογένεια μου. Είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Στην οικογένεια μου έχουμε ώς αρχή να υποστηρίζουμε τα θέλω και τους στόχους ο ένας του άλλου και να στεκόμαστε δίπλα του υποστηρικτικά και παρακινητικά.  Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, ο άντρας μου και η μικρή μας είναι δίπλα μου, μου συμπαραστέκονται και σέβονται τις επιλογές μου.  Αν δεν είχα την υποστήριξη τους, θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσω.

Τι αποφάσισες ότι δεν είναι τόσο σημαντικό για σένα και μπορείς να το αφήσεις στην άκρη για ν' ασχοληθείς με τα πράγματα που είναι προτεραιότητά σου;

Η αλήθεια είναι πως ό,τι άφησα στην άκρη είναι σημαντικό.  Άφησα πίσω τους φίλους μου -δεν τους βλέπω πια όσο θα ήθελα. Όμως έχουμε χτίσει, τόσα χρόνια τώρα, πολύ όμορφες και αληθινές σχέσεις που μας κρατούν μαζί, ενωμένους.  Ξέρω ότι είναι δίπλα μου και χαίρονται για μένα και ξέρουν ότι είμαι κι εγώ δίπλα τους σε οτιδήποτε χρειαστούν. Eπίσης άφησα πίσω το Tango. Δεν έχω πια χρόνο για να πάω στη σχολή και να χορέψω, να εκφραστώ μέσα απο το χορό.

Τι συμβουλή θα έδινες στον 18χρονο εαυτό σου, αν μπορούσες;

Θα του έλεγα πολλά! Καταρχάς, να μάθει NLP όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί μέσα απο αυτή τη σπουδή θα μπορέσει να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του και τους άλλους. Επίσης, θα του έλεγα να προσέξει πολύ τους τοξικούς ανθρώπους και να τους απομακρύνει, χωρίς να χάνει χρόνο. Να μάθει να λέει “Όχι”, ακούγοντας το σώμα του και να μην καταπιέζεται προκειμένου να είναι αρεστός στους άλλους.

isidora2

Ποιο είναι το πιο σεξιστικό πράγμα που έχεις ακούσει/αντιμετωπίσει στη δουλειά και πώς το διαχειρίστηκες;

Το μόνο αρνητικό σχόλιο που έχω ακούσει, ήταν όταν είχα πάει σε μια συνέντευξη μαζί με τη μικρή μου, που ήταν τότε 3 μήνων και τη θήλαζα. Όταν με κάλεσαν λοιπόν για να πάω να συζητήσουμε για το σεμινάριο το οποίο τους ενδιέφερε, τους ενημέρωσα ότι θα έχω το μωρό μου μαζί, διότι τη θηλάζω. Στη συνάντηση λοιπόν, οταν η διευθύντρια του HR με είδε με το μωρό στο μάρσιπο, το πρώτο πράγμα που μου είπε, ήταν ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε υπο αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες και πως η δουλειά δεν μπορεί να συνδυαστεί με τη μητρότητα. Δεν ήθελε να συνεργαστεί με μια μητέρα και θα προτιμούσε κάποιον άντρα να της κάνει το σεμινάριο.  Επίσης, μου ζήτησε να μη θηλάσω μέσα στον χώρο της εταιρείας λόγω του ότι είναι…ντροπή! Την ευχαρίστησα για το χρόνο της, αποχώρησα και ενημέρωσα με επιστολή μου τη διεύθυνση, της κατά τα άλλα, female-friendly εταιρείας, για την τόσο ενδιαφέρουσα συνάντηση.

Και ήταν γυναίκα, LOL. Πώς πείθεις, ως σύμβουλος και εκπαιδεύτρια, ένα κοινό από 50άρηδες άντρες, που έχουν συνηθίσει να πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν κάνουν για όλες τις δουλειές;

Σέβομαι το μοντέλο του κόσμου που έχουν πλάσει στο μυαλό τους κι εναρμονίζομαι μαζί τους, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε μια υγιή επικοινωνία. Στις βασικές αρχές και αξίες του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού, ανήκει και η εξής παραδοχή: ότι οι άνθρωποι διαθέτουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να επιτύχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν.  Δεν υπάρχουν άτομα τα οποία δεν διαθέτουν τα απαραίτητα αυτά εφόδια και μέσα. Υπάρχουν μόνο ανεκμετάλλευτες και μη γόνιμες καταστάσεις. Η τεχνική της εναρμόνισης αλλά και άλλες τεχνικές του λόγου και της έκφρασης, βοηθούν τους συμμετέχοντες να αφεθούν, να ανοίξουν τους ορίζοντες τους και να δούν ή να σκεφτούν πράγματα που μέχρι τώρα ίσως να μην είχαν συνειδητοποιήσει.  Ένα απο αυτά είναι και ότι οι γυναίκες κάνουν για όλες τις δουλειές, τελικά!

Αν μπορούσες να δώσεις μία συμβουλή στις ελληνίδες που ζουν αυτή τη στιγμή μια μορφή χάους, τι θα τους έλεγες;

Ότι είναι γυναίκες! Kαι η γυναίκα έχει μέσα της τεράστια δύναμη. Πολλές φορές δεν γνωρίζουμε κι εμείς οι ίδιες το μέγεθος της υπερδύναμης που κρύβουμε μέσα μας.  Ή φοβόμαστε να το αντικρίσουμε, νιώθουμε δέος. Η ζωή όμως έχει μεγάλη σοφία και μας δίνει τα μαθήματα ακόμη και μέσα από το χάος. Η συμβουλή που θα τους έδινα, λοιπόν, θα ήταν να κοιτάξουν τη ρίζα τους. Να νιώσουν τον εαυτό τους και τη δύναμη τους και να είναι σίγουρες ότι η λύση είναι μέσα τους, κάπου εκεί κρυμμένη ή μεταμφιεσμένη.

Τι συμβουλή θα έδινες σε μια γυναίκα που είναι άνεργη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Θα της έλεγα ότι πρέπει να διατηρήσει την πίστη στον εαυτό της και να εστιάσει στις ευλογίες της κι όχι στις ατυχίες ή στις δυσκολίες της, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό. Αν έχουμε την υγεία μας, αν έχουν τα παιδιά μας και οι αγαπημένοι μας την υγεία τους, είναι ευλογία! Αν έχουμε λόγους για να παλέψουμε, αυτό είναι ευλογία! Ναι, υπάρχουν αντιξοότητες, προβλήματα, υπάρχει ανεργία, όμως ο άνθρωπος είναι μαχητής απο τη φύση του -πόσω μάλλον η γυναίκα! Έρευνες έδειξαν ότι τα δύο φύλα αντιδρούν εντελώς διαφορετικά, όταν βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας. Σε μεγάλο ποσοστό, οι άνδρες ακινητοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, νιώθουν να ακυρώνεται η φύση τους, να συρρικνώνεται η ισχύς τους και μαζί με αυτή και ο ανδρισμός τους. Κάποιοι φλερτάρουν ακόμη και με τη μελαγχολία. Οι γυναίκες, απο την άλλη, δεν χάνουν χρόνο: ακόμα και όταν διεκδικούν εργασίες χωρίς να καταφέρουν να τις πάρουν, δεν το βάζουν κάτω και ανακαλύπτουν νέους τρόπους εργασίας. Επιστρατεύουν όλα τους τα ταλέντα, κρυφά ή φανερά, γνωστά ή άγνωστα και ανοίγουν παράπλευρες αρτηρίες. Αυτή θα ήταν και  η πρόταση μου σε μια άνεργη γυναίκα: να βρεί τις “παράπλευρες αρτηρίες” της και να δοκιμάσει, να τολμήσει!