TITL22

Αν ήμουν 22...

Κατηγορίες: Μη κατηγοριοποιημένο

Αν ήμουν 22, θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να αφαιρέσω 28 χρόνια αληθινών εμπειριών και να προσθέσω πίσω στη νιότη μου τη σοφία τους. Μάλλον αδύνατο, έτσι δεν είναι;

Λοιπόν, αντί «να κλαίω πάνω απ’ το χυμένο γάλα» για αυτά που θα ευχόμουν να γνώριζα τότε, προτιμώ να μοιραστώ αυτά που ξέρω τώρα. Με άλλα λόγια, μου φαίνεται πιο χρήσιμο  να μοιραστώ με νέους ανθρώπους λίγη «δοκιμασμένη» εμπειρία (θα μπορούσατε να την πείτε και συμβουλή) μέσα από τέσσερις σύντομες προσωπικές ιστορίες.

Ιστορία No 1

Όταν ήμουν 22, νόμιζα ότι θα παντρευτώ μετά τα 30 και το ευχόμουν ολόψυχα στον εαυτό μου. Ξανασυνάντησα (και αυτή είναι μια μεγάλη ιστορία) τον μελλοντικό μου σύζυγο στα 25 και η απόφαση να παντρευτώ στα 26 μου ήρθε σαν κάτι απολύτως φυσιολογικό. Παρόλο που μπορεί να ακουστεί περίεργο, δεν το μετάνιωσα ποτέ!

Μάθημα No 1

Ποτέ μη βάζεις στο μυαλό σου μια καθορισμένη ημερομηνία για μεγάλες αποφάσεις της ζωής. Δεν υπάρχει τελευταία προθεσμία ή χρονικό όριο ή κατάλληλη ημερομηνία για αποφάσεις ζωής.

Ιστορία No 2

Όταν ήμουν 22, νόμιζα ότι μπορούσα (και έπρεπε) να σχεδιάσω την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στο χαρτί. Ο χρόνος πέρασε και μοιράστηκα αυτές τις (απολύτως λογικές, κατά την άποψή μου) σκέψεις με τον Γενικό Διευθυντή της πολυεθνικής εταιρείας στην οποία εργαζόμουν εκείνη την εποχή. Εκείνος έγειρε πίσω στην καρέκλα, με κοίταξε χαμογελώντας και μου είπε: «Πρώτα απ’ όλα, χαλάρωσε. Οι καριέρες δε σχεδιάζονται. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να προπονείσαι καθημερινά, ώστε να είσαι έτοιμη ν’ αρπάξεις την ευκαιρία όταν αυτή παρουσιαστεί. Απλά κοίτα να είσαι εκεί». Και είχε απόλυτο δίκιο. Αισθάνομαι απέραντη ευγνωμοσύνη για τη συμβουλή του!

Μάθημα No 2

Οι καριέρες δεν σχεδιάζονται, προετοιμάζονται.

Ιστορία No 3

Όταν ήμουν 22, είχα ακόμη ένα χρόνο για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου ως Χημικός Μηχανικός -και βέβαια φανταζόμουν ότι μετά θα δούλευα ως Χημικός Μηχανικός! Αυτό αποδείχθηκε πέρα για πέρα απατηλό. Έστειλα 52 βιογραφικά σε 52 εταιρείες  που ζητούσαν (ή μπορούσαν να απασχολήσουν) Χημικούς Μηχανικούς και πήρα μηδέν θετικές απαντήσεις. Ήρθαν λοιπόν έτσι τα πράγματα, ώστε σύντομα βρέθηκα στην αγορά Πληροφορικής και δούλεψα εκεί επί 20 συναπτά χρόνια (ακόμα εκεί δουλεύω!). Το αστείο είναι ότι όταν πήγα στον πρώτο εργοδότη μου στον τομέα της πληροφορικής (μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία) δεν ήξερα τίποτα από υπολογιστές, παρά μόνο να κουτσο-χρησιμοποιώ έναν επεξεργαστή κειμένου και ένα λογιστικό φύλλο (της εποχής), που είχα μάθει μόνη μου. Προσπάθησα όμως σκληρά και έμαθα όλα όσα χρειαζόμουν -και ακόμα περισσότερα.

Μάθημα No 3α

Μην μεταφράζεις «αυτόματα» το πτυχίο σου σε συγκεκριμένο επάγγελμα ή δουλειά. Να είσαι έτοιμη να αλλάξεις, γιατί μπορεί να χρειαστεί.

Μάθημα No 3β

Δεν μπορείς να γλιτώσεις τη συστηματική προσπάθεια μάθησης. Αντιμετώπισέ την σαν τη στέρεα βάση κάθε σου μελλοντικής επιτυχίας.

Ιστορία No 4

Όταν ήμουν 22, νόμιζα ότι το να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις του Πανεπιστημίου ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που θα μπορούσε να μου τύχει. Μετά από μερικά χρόνια, κοίταζα πίσω στην εποχή του πανεπιστημίου με νοσταλγία, ειδικά όταν ήταν 8 το βράδυ και η προθεσμία για το παραδοτέο μου ήταν για το επόμενο πρωί στις 8 ή όταν, δυο μέρες πριν το κλείσιμο του μήνα, εγώ βρισκόμουν ακόμα χιλιάδες ευρώ μακριά από το στόχο μου. Εκείνη την εποχή, νόμιζα ότι έχω «τεντώσει» τον εαυτό μου στο μέγιστο. Και μετά ήρθαν τα παιδιά. Κάποια βράδια, έχοντας φτάσει στο σπίτι στις 9, κατάφερνα να βγάλω τα ψηλοτάκουνα παπούτσια μου (τότε τα φορούσα ακόμα) γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα (ενδιάμεσα στέγνωνα τα μαλλιά της μια κόρης ενώ συζητούσα τις διατροφικές επιλογές της άλλης). Σε εκείνη τη φάση συνειδητοποίησα ότι είχα «τεντώσει» τον εαυτό μου ακόμα περισσότερο. Και όμως ένιωθα ότι ακόμα δεν έχω φτάσει στο τέρμα των αντοχών μου. Αυτό θα ερχόταν στο μέλλον. Ίσως την επόμενη μέρα. Ίσως τους επόμενους μήνες. Τις «ήρεμες» μέρες παρατηρούσα με δέος και θαυμασμό τις αντοχές του εαυτού μου.

Μάθημα No 4

Δεν μπορείς να φανταστείς τι μπορείς να καταφέρεις, πόσο μακριά μπορείς να πας. Αρκεί να έχεις το κίνητρο και θα φτάσεις στον ουρανό, σ’ το εγγυώμαι.

Άφησε, λοιπόν, τα όνειρά σου να σε οδηγήσουν, άφησε τη ζωή να σε διδάξει και σίγουρα θα βρεις το δικό σου μοναδικό (και γι’ αυτό θαυμάσιο) δρόμο για μια γεμάτη ζωή!


Η Μαρίκα Λάμπρου είναι General Manager, Business Imaging & Professional Print Group στην εταιρεία Intersys και μία από τις πρώτες μέντορες του Women On Top.