TITLDSC_3153 copy

Τρεις γυναίκες που δίνουν ερέθισμα για την κοινωνική αλλαγή

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιχειρηματικότητα

Πώς είναι να αφήνεις μια σταθερή δουλειά για να φτιάξεις κάτι δικό σου; Πώς είναι να χτίζεις μια ομάδα από την αρχή και να δουλεύεις με τις καλύτερες φίλες σου; Η Ειρήνη Καλεμάκη, η Ιωάννα Γαρέφη και η Σοφία Κάντσιου, οι τρεις γυναίκες πίσω από τη Stimmuli for social change, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ασχολείται με την κοινωνική έρευνα και τον σχεδιασμό και ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών που στοχεύουν στην προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας, μοιράστηκαν μαζί μας την ιστορία τους: πώς το αποφάσισαν, πώς το κατάφεραν, τι τις δυσκόλεψε και τι τις βοηθάει να κάνουν τόσο καλή δουλειά.


Με τι ακριβώς ασχολείστε στην Stimmuli;

Οι δράσεις μας επικεντρώνονται στον τομέα της εκπαίδευσης και της νεολαίας γιατί πιστεύουμε ότι η κοινωνική αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την καλλιέργεια μίας νέα γενιάς ενεργών πολιτών. Συγκεκριμένα, σχεδιάζουμε, προωθούμε και εφαρμόζουμε καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές σε σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εταιρίες, οργανώσεις αλλά και σε άτυπες ομάδες νέων που φιλοδοξούν να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο αύριο. Στόχος μας είναι η  καλλιέργεια κοινωνικής συνείδησης, οράματος για κοινωνική αλλαγή και ανάληψη δράσης για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Επίσης, εξειδικευόμαστε στην υποστήριξη ΜΚΟ, κοινωνικών επιχειρήσεων, ερευνητικών ομάδων και οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να αναπτύξουν καινοτόμα έργα για σύνθετα κοινωνικά ζητήματα και να βρουν την κατάλληλη χρηματοδότηση στη βάση ενός  ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού και κοινωνικά βιώσιμων μοντέλων ανάπτυξης.

Πώς πήρατε την απόφαση να αφήσετε τις "σταθερές" σας δουλειές και να ξεκινήσετε κάτι δικό σας;

Ήταν μία απόφαση που ήδη είχε ωριμάσει στο μυαλό της καθεμίας μετά από πολλά χρόνια προϋπηρεσίας σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και μετά από ατελείωτες (συνήθως μεταμεσονύκτιες) συζητήσεις μεταξύ μας για το πώς φανταζόμαστε το μέλλον μας και πως θα μπορούσαμε να ισορροπήσουμε την προσωπική μας ευτυχία με την επαγγελματική μας ζωή. Έτσι, περίπου πριν ένα χρόνο, βρέθηκε το κατάλληλο timing για να πάρουμε την απόφαση και να αφήσουμε πίσω μας μία καριέρα στην οποία ο παράγοντας «ασφάλεια» βρισκόταν πιο ψηλά από την προσωπική εξέλιξη. Έχοντας πίστη πρωταρχικά στις ατομικές μας δυνατότητες, συνειδητοποιήσαμε την πολλαπλάσια δυναμική που θα μπορούσε να φέρει μία ομάδα που θα αποτελείται από άτομα που μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους και αλληλοσυμπληρώνονται. Και πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για 3 πολύ καλές φίλες! 

Πώς είναι να δουλεύεις με φίλες (ή πολύ γνωστές σου);

Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι είμαστε φίλες εδώ και πολλά χρόνια και ότι οι σχέσεις μας έχουν ήδη δοκιμαστεί και αντέξει στον χρόνο.  Αυτό κάνει την συνεργασία μας πολύ εύκολη και όλα έρχονται φυσικά. Δουλεύουμε σε ένα ευχάριστο περιβάλλον όπου μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας  και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Αντιθέτως, στηρίζει η μία την άλλη και την ωθεί να βγάλει τον καλύτερο εαυτό της. Φυσικά, δεν θεωρούμε ότι η ύπαρξη μιας δυνατής φιλίας από μόνη της αρκεί για να κρατήσει μία ομάδα δυνατή. Φροντίζουμε να κρατάμε τις επαγγελματικές και προσωπικές μας σχέσεις μας σε ισορροπία γνωρίζοντας η καθεμία τα όρια της άλλης και προσπαθούμε συνεχώς να εξελίσσουμε την δουλειά μας χωρίς να θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε ξεπεράσει ως τώρα και πώς την αντιμετωπίσατε; 

Νιώθουμε πολύ τυχερές μέχρι τώρα, καθώς πέρα από τα μικρά και καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εύκολα με καλή διάθεση και συνεργασία, δεν έχουμε συναντήσει κάποια μεγάλη δυσκολία. Θα μπορούσαμε όμως να πούμε ότι τα πρώτα μας βήματα δεν ήταν στρωμένα με ροδοπέταλα. Στην αρχή της συνεργασίας μας και για περίπου 5-6 μήνες δουλεύαμε από το σπίτι και συγκεκριμένα, στριμωχνόμασταν κυριολεκτικά σε ένα πολύ μικρό δωμάτιο και οι 3 (κάποιες μέρες και με τα παιδιά της Ειρήνης ή της Ιωάννας στο διπλανό δωμάτιο). Σίγουρα, όμως, αυτή η περίοδος μας δίδαξε πολλά και με πολύ υπομονή, αισιοδοξία και αλληλοσεβασμό καταφέραμε ακόμα και τις φαινομενικά πιο «δύσκολες» μέρες να συνεργαστούμε αρμονικά.

Πώς καταφέρνετε να εξισορροπείτε την επαγγελματική με την προσωπική ζωή σας;

Έχοντας ως καθημερινό μας moto το “work smarter, not harder” προσπαθούμε να αφιερώνουμε όσο το δυνατόν πιο παραγωγικό χρόνο στην επαγγελματική μας ζωή ώστε να εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο για την προσωπική μας ζωή, τους φίλους και την οικογένειά μας. Το εργασιακό μας ωράριο είναι ευέλικτο σύμφωνα με τις προσωπικές υποχρεώσεις της καθεμίας και προσπαθούμε μία φορά τον μήνα να αφιερώνουμε μία «τυπικά» εργάσιμη ημέρα στο να περνάμε χρόνο όλες μαζί με τις οικογένειές μας. Για παράδειγμα, για αυτόν τον μήνα αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την επόμενη εβδομάδα τα γενέθλια της Σοφίας σε κάποια παραλία μαζί με τα παιδιά μας. Μπορεί οι ευθύνες μας και το άγχος να έχουν αυξηθεί στον επαγγελματικό τομέα, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει είναι η θετική διάθεση και η ευχαρίστηση που αποκομίζουμε από αυτό που κάνουμε. Έτσι, καταφέρνουμε να επιστρέφουμε στο σπίτι γεμάτες ενέργεια και να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια γυναίκα που θέλει να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση;

Θα την παροτρύναμε να πιστέψει στον εαυτό της και να το τολμήσει. Να σκεφτεί πολύ προσεκτικά την ομάδα με την οποία θα συνεργαστεί και να επιλέξει άτομα με τα οποία μοιράζεται κοινές αξίες και στόχους. Η γυναίκα καριέρας δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχωριστεί τον τίτλο της μάνας ή της συζύγου. Όλα συνδυάζονται αρκεί να υπάρχει αποφασιστικότητα και θετική σκέψη. Go for it!