TITL118393_8-MD-SD

Η Αλεξάνδρα Τσιάβου σε 4 ερωτήσεις

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 25/9 έως και τις 19/10, θα παρουσιάζουμε, μέσα από το blog του Women On Top, τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Leave A Legacy, ένα event της Mastercard και του Women On Top, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20/10/2018, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Leave A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε δωρέαν τη συμμετοχή σου!


Η Αλεξάνδρα Τσιάβου δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια της κωπηλασίας και έχει κατακτήσει, μεταξύ άλλων, την 6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο και το Χάλκινο Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο. Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηγουμενίτσα, όπου εργάζεται πλέον ως Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της ασχολείται με τον αθλητισμό περνώντας πρώτα από την ρυθμική και ενόργανη γυμναστική πριν καταλήξει στην κωπηλασία το 1997. Το 1999 συμμετέχει για πρώτη φορά σε πανελλήνιους αγώνες και το 2000 κατακτά το πρώτο της χρυσό Πανελλήνιο μετάλλιο στην ( 4-) Νεανίδων.

Το 2001 είναι η πρώτη φορά που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει λάβει μέρος σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις κορασίδων, νεανίδων, νέων γυναικών και γυναικών. Τα πρώτα παγκόσμια μετάλλια έρχονται το 2006, με την κατάκτηση της 1ης Παγκόσμιας θέσης στο αγώνισματου μονού σκίφ στην κατηγορία κάτω των 23 ετών αλλά και την 3η Παγκόσμια θέση στο Ολυμπιακό Αγώνισμα του διπλού σκίφ στην κατηγορία Γυναικών. Η Αλεξάνδρα έχει συμμετέχει σε 14 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ολυμπιακής και Παράκτιας Κωπηλασίας, σε 16 Παγκόσμια Κύπελλα, 6 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε Μεσογειακούς Αγώνες, έχοντας εμπλουτίσει την συλλογή των μεταλλίων της με 7 χρυσά Παγκόσμια Μετάλλια  και 5 Πανευρωπαϊκά Χρυσά μετάλλια. Και παραμένει τόσο ευγενική, συνεπής και προσγειωμένη που, εκτός από θαυμασμό σου εμπνέει και μια τεράστια συμπάθεια. Στο Leave A Legacy, μέσα από μία συνέντευξη επίπεδο σκηνής, θα μοιραστεί μαζί μας όλα όσα έμαθε ως τώρα στην πορεία της για το πώς οραματίζεσαι και κατακτάς το μέλλον που σου αξίζει.

Όταν ξεκίνησες την πορεία σου φανταζόσουν που θα σε οδηγούσε;

Σε καμία περίπτωση. Ξεκίνησα να κάνω κωπηλασία ερχόμενη από το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής, σαν μια έμφυτη ανάγκη για κίνηση όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας μου και ύστερα από παρότρυνση του προπονητή μου λόγω της σωματικής μου διάπλασης. Αυτός ήταν και ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος από πολύ νωρίς μου είχε μιλήσει για την πιθανή συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αγάπησα το άθλημα όπως αγαπώ και τον αθλητισμό! Ο πρωταθλητισμός και ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής που απαιτούσε ήταν κάτι που προέκυψε στην συνέχεια και δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός.


Συνηθίζεις να βάζεις στόχους και να καταστρώνεις ένα σχέδιο για να τους πετύχεις ή ακολουθείς τις περιστάσεις και αυτά που βρίσκονται στο δρόμο σου;

Όταν ο στόχος είναι ξεκάθαρος πια στο μυαλό μου συνηθίζω να καταστρώνω βραχυπρόθεσμα σχέδια με επιμέρους στόχους προσπαθώντας να προβλέψω καταστάσεις (θετικές ή αρνητικές) που μπορεί να προκύψουν προσπαθώντας να έχω έτοιμες εναλλακτικές λύσεις (θεωρητικά πάντα) που δεν θα με οδηγήσουν μακριά από τον στόχο. Ο συνδυασμός αυτός με βοηθά πολύ να μην αποπροσανατολίζομαι και να μην φορτίζομαι συναισθηματικά ώστε να έχω πάντα τον έλεγχο των καταστάσεων όπως και να εξελιχθούν!

Τι άποψη έχεις για τη σχέση μεταξύ πάθους και δουλειάς; Είναι απαραίτητο το πάθος για να έχει μια γυναίκα μια πορεία που θα τη γεμίζει επαγγελματικά; Είναι αρκετό;

Το πάθος είναι κινητήριος δύναμη για όλους και δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται 100% με τη δουλειά. Το πάθος όμως είναι αυτό που θα σε κάνει να σηκωθείς από το κρεβάτι σου το πρωί χωρίς να σκεφτείς δεύτερη φορά το πόσο κουρασμένη ή απογοητευμένη νιώθεις από την προηγούμενη μέρα. Δεν πιστεύω ότι είναι αρκετό γιατί τις περισσότερες φορές το ξεχνάς ή δεν το σκέφτεσαι ξεκάθαρα λόγω της ρουτίνας που έχει η προσπάθεια να αγγίξεις έναν υψηλό στόχο. Εκεί λειτουργείς με άλλα εφόδια. Το πάθος όμως είναι πάντα εκεί να σου θυμίσει γιατί το κάνεις όλο αυτό όταν θα επιβάλλεται να κάνεις ένα “restart”. Είναι υπέροχο να μπορείς να συνδυάσεις παθός και δουλειά μαζί!

Ποια συμβουλή θα έδινες σε μια νέα γυναίκα που ξεκινάει τώρα την επαγγελματική της διαδρομή;

Θα τη συμβούλευα να ψάξει γι αυτό που την παθιάζει μέσα ή ακόμα και έξω από την ίδια τη δουλειά της και να έχει υπομονή -αλλά όχι ανοχή- σε όλα. Να είναι εργατική και να προσπαθήσει ότι κι αν κάνει να το κάνει με μεράκι και ευγενική διάθεση. Πιστεύω πραγματικά ότι οι άνθρωποι που τολμούν και έχουν θετική ενέργεια μπορούν να τα καταφέρουν παντού ακόμα και αν αυτό δεν είναι απόλυτα αυτό που ονειρεύονταν. Δημιουργούν οι ίδιοι τις συνθήκες για να τα καταφέρουν.


Photo Copyright: Gregory Giakis