TITLAnna-Liza Manali photo

Η Άννα-Λίζα Μάναλη στο Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 13/9 έως τις 17/10, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, από τη Mastercard και το Women On Top, στις 19/10/2019, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


 

Η Άννα-Λίζα σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, όμως την κέρδισε ο κλάδος του Ανθρώπινου Δυναμικού. Ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως Recruitment Specialist στην Ελλάδα αλλά το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της το πέρασε στο Λονδίνο, δουλεύοντας στην Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Chivas Brothers Ltd. Πριν από μερικούς μήνες επέστρεψε στην Ελλάδα φέρνοντας σημαντικά ερεθίσματα από το εξωτερικό και πλέον εργάζεται ως HR Business Partner στην Reckitt Benckiser Hellas Healthcare A.Ε. Πιστεύει πολύ στη δύναμη των ανθρώπων και στη δύναμη της ομαδικότητας, της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης.

 

Τι είναι αυτό που θα ήθελες να ξέρει για σένα κάποιος που σε γνωρίζει για πρώτη φορά;

Ότι ο λόγος που επέλεξα αυτή τη δουλειά στο HR ήταν ότι με γοήτευε ό,τι είχε να κάνει με τη συμβουλευτική, την ανάπτυξη ομάδων, την ανάπτυξη ανθρώπων. Την εποχή που άρχισα να δουλεύω στην Ελλάδα, είχα περιοριστεί στο κομμάτι των προσλήψεων, όταν όμως ο τομέας αυτός πάτησε φρένο, λόγω της κρίσης, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να ασχοληθώ με πολύ περισσότερα πράγματα κι έτσι πήγα στην Αγγλία. Εκεί ασχολήθηκα με όλο το φάσμα του εργασιακού κύκλου, από την προσέλκυση, τη συγκράτηση και τις προσλήψεις έως την ανάπτυξη καριέρας και από τις αμοιβές και την αναγνώριση έως το coaching.

 

Ποια είναι τα θέματα που βλέπεις ότι δυσκολεύουν τα νέα άτομα που ξεκινούν την επαγγελματική τους ζωή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

Κάποια στιγμή στην Αγγλία ήμουν επικεφαλής του graduate program της εταιρείας, που είναι κάτι σαν εισαγωγικό στάδιο, μαζί με εκπαίδευση, για νέους απόφοιτους. Είχα στο πρόγραμμα 70 άτομα από 30 διαφορετικές χώρες και αυτό που είδα ήταν ότι, στην εκπαίδευση των 6 εβδομάδων που τρέχαμε, κάθε χρόνο αλλάζαμε πράγματα γιατί υπήρχαν στοιχεία που δεν είχαμε σκεφτεί. Πολλές φορές στις εταιρείες ξεχνάμε ότι δεν υπάρχουν πράγματα δεδομένα. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που τα παιδιά δεν τις έχουν, από το τι είναι το Skype for work, τι ακριβώς κάνει το HR και άλλα τόσα.

 

Και τι θα συμβούλευες, αν μπορούσες, όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους;

Nα ξέρουν να κάνουν ερωτήσεις, για να δώσουν στον άλλον να καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Να έχουν την ανάγκη να κάνουν τη δουλειά δική τους, να συνεργάζονται, να μαθαίνουν πράγματα μόνοι τους, να κάνουν πολλά ταυτόχρονα, να αλλάξουν τρόπο σκέψης σε σχέση με αυτό που είχαν στο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Και να αμφισβητούν πολλά πράγματα. Μπορεί στις εταιρείες να έχουμε συνηθίσει κάποιες διαδικασίες να γίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται για πάντα έτσι. Και το πού θα φτάσει η καθεμία και ο καθένας από μας εξαρτάται συνήθως περισσότερο από εμάς τους ίδιους παρά από το περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε.