TITLphoto-1455884981818-54cb785db6fc

Η μέριμνα για τη φροντίδα παιδιών και εργαζόμενων γονιών, εργαλείο εταιρικής στρατηγικής

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η Λυδία Μανιτσίδου, αρχιτεκτονας, συνιδρύτρια του b m –a r c h i l a b και συνεργάτιδα του WoT in Business, γράφει για τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών στη φροντίδα των παιδιών τους ως εργαλείο επιχειρηματικής ανάπτυξης των εργοδοτών τους.


Σήμερα ο τρόπος ζωής των οικογενειών αλλά και οι συνθήκες εργασίας έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν. Ποιες είναι οι ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας; Και γιατί πρέπει αυτές να απασχολούν τον κάθε εργοδότη;

Οι οικογένειες παρουσιάζονται σε ποικίλες εκδοχές. Υπάρχουν οικογένειες με δυο εργαζόμενους γονείς, με έναν ή δύο γονείς σε αναζήτηση εργασίας, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με χωρισμένους γονείς, οικογένειες στις οποίες ο ένας γονιός λείπει στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη για εργασία, ή όπου γιαγιάδες και παππούδες -που παραδοσιακά στηρίζουν τους γονείς στη φροντίδα των παιδιών- είναι και οι ίδιοι εργαζόμενοι ή χρειάζονται οι ίδιοι φροντίδα -και άλλες πολλές εκδοχές και ιδιαιτερότητες που δυσκολεύουν πλέον ιδιαίτερα την καθημερινότητα των γονιών.

Αλλά και ο τρόπος εργασίας αλλάζει. Οι μόνιμες και σταθερές δουλειές περιορίζονται, τα ωράρια εργασίας επεκτείνονται και γίνονται πιο ευέλικτα, πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, οι τεχνολογικές εξελίξεις απαιτούν διαρκή παρακολούθηση, μόρφωση και καλλιέργεια των ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Επιπλέον οι οικονομικές συνθήκες έχουν γίνει πιο πιεστικές σε όλα τα επίπεδα. Οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί, η κοινωνική μέριμνα έχει υποβαθμιστεί.

Όλοι οι γονείς είναι εργαζόμενοι ή προς αναζήτηση εργασίας για να καλύψουν τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Επιπλέον ο ανταγωνισμός της αγοράς εργασίας συχνά δεν επιτρέπει στους γονείς να απουσιάσουν το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες φροντίδας των παιδιών τους -οι οποίες διαφοροποιούνται σε κάθε ηλικία.

Η βρεφική ηλικία απαιτεί την παρουσία των γονιών και τη διαρκή φροντίδα. Πλέον η ανάγκη και τα οφέλη της προσχολικής εκπαίδευσης είναι αναγνωρισμένη, ωστόσο οι υφιστάμενες δημόσιες δομές είναι ανεπαρκείς. Η υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση δεν είναι προσαρμοσμένη στο πρόγραμμα και τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. Το σχολικό πρόγραμμα διαρκεί λιγότερο  από το ωράριο των εργαζόμενων γονιών, οι σχολικές αργίες είναι περισσότερες από τις αργίες των εργαζομένων, ενώ το σχολείο δεν καλύπτει τις ανάγκες των σύγχρονων παιδιών με αποτέλεσμα να απαιτούνται εξωσχολικές δραστηριότητες

Οι εργαζόμενοι γονείς δέχονται μεγάλη χρονική, οικονομική και ψυχολογική πίεση. Η αρμονία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής είναι η καθημερινή πρόκληση. Οι επιπτώσεις αυτής της πίεσης στην εργασία είναι πολυδιάστατες Υπάρχουν ζητήματα αφοσίωσης, απόδοσης, παραγωγικότητας, υποχρεωτικές απουσίες, άγχος, αγωνία και πολυδιάσπαση

Πολλές έρευνες συνδέουν τη σημασία της ευεξίας με την παραγωγικότητα στην εργασία. Παρατηρείται μια παγκόσμια στροφή προς την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του χώρου εργασίας με έμφαση στον εργαζόμενο και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις εταιρείες και οργανισμούς από μια πιο φιλική προς τον εργαζόμενο στρατηγική.

Για τους εργαζόμενους γονείς η διευκόλυνση της καθημερινότητας στον τομέα της φροντίδας των παιδιών θα έκανε πραγματικά τη διαφορά στην ποιότητα της ζωής και της εργασίας τους.

Πώς μπορεί, λοιπόν, μια εταιρεία να φροντίσει τους εργαζόμενούς της σε αυτόν τον τομέα; Ποια είναι τα οφέλη και το κέρδος που μπορεί να επιτευχθεί;

Δεν υπάρχει μια και μοναδική πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχουν πολιτικές και δράσεις που υλοποιούνται σε διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα που σχετίζονται με τη θέση, το μέγεθος, την ανθρωπογεωγραφία, τον κλάδο, τις εγκαταστάσεις, το αντικείμενο της εταιρείας.

Το Women On Top in Business μελετά και επεξεργάζεται λύσεις και προτάσεις ειδικά για κάθε εταιρεία ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των εργαζομένων της, ενώ σχεδιάζει και στοχευμένη έρευνα διάγνωσης αναγκών στην ελληνική πραγματικότητα με συγκεκριμένες υποθέσεις εργασίας.  

Στα επόμενα άρθρα μας στη θεματική της φροντίδας παιδιών και εργαζόμενων γονιών θα παρουσιάσουμε εφαρμογές και προτάσεις, με έμφαση στο όφελος που μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από αυτές για την εταιρεία, τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους.