TITLWOT@Higgs 03.01.18_Photo by Stephie Grape_fullres (66)

Γιατί θεωρούμε την ισότητα στρατηγική επιλογή

Συνέπεια και παραγωγικότητα

 

Ο μέσος εργαζόμενος γονέας χάνει 9-13 εργάσιμες ημέρες το χρόνο λόγω φροντίδας των εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς του. Το ετήσιο κόστος των απροειδοποίητων απουσιών για κάθε εργαζόμενο φτάνει στο 150% του μηνιαίου μισθού του.

Πάνω από το 50% των γυναικών που απολαμβάνουν τη δυνατότητα του ευέλικτου ωραρίου ή βάσης αναφέρουν αύξηση στην παραγωγικότητά τους και μείωση στις απροειδοποίητες απουσίες τους από τη δουλειά.

Το 63% των γονιών που απολαμβάνουν αξιόπιστη φροντίδα για τα παιδιά με τη στήριξη του εργοδότη τους, αναφέρουν αύξηση στην παραγωγικότητά τους και μείωση των απροειδοποίητων απουσιών κατά 20-30%.

 


 

Διατήρηση και αφοσίωση

 

Η παροχή ή επιδότηση από την εταιρεία αξιόπιστης φροντίδας για τα παιδιά των εργαζομένων μπορεί, σύμφωνα με έρευνες, να μειώσει το δείκτη κινητικότητας και αντικατάστασης προσωπικού κατά 37-60%.

Το 87% των ηγετικών στελεχών στο χώρο του HR συνδέουν την ευελιξία στο ωράριο και τη βάση της εργασίας με αυξημένη ικανοποίηση των εργαζομένων, ενώ το 70% χρησιμοποιεί την ευελιξία ως εργαλείο προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων.

Σύμφωνα με έρευνες, οι βρετανικές εταιρείες χάνουν 280 εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο, από γυναίκες που αναγκάζονται να παραιτηθούν από τη δουλειά τους λόγω μητρότητας. Περίπου το 11% των γυναικών εξωθούνται σε παραίτηση αμέσως πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από την άδεια μητρότητάς τους.

 


 

Ισότητα και ποικιλομορφία = Υψηλότερη απόδοση

 

Έρευνες του 2013 έδειξαν ότι οι εταιρείες με τις περισσότερες γυναίκες στα ΔΣ τους εμφανίζουν 16% μεγαλύτερες πωλήσεις, 26% καλύτερη απόδοση στις επενδύσεις τους και 17% υψηλότερη αύξηση στην τιμή της μετοχής τους.

Σύμφωνα με στελέχη HR διεθνούς βεληνεκούς, οι πολιτικές για τη βελτίωση των δεικτών ισότητα και ποικιλομορφία προσφέρουν στις εταιρείες:

  • Βελτιωμένη ικανότητα προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων (63,9%)
  • Βελτιωμένες επιχειρηματικές επιδόσεις (48,1%)
  • Βελτιωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αναζήτηση προσωπικού (47,3%)
  • Αυξημένη ικανοποίηση των πελατών τους (43,2%)
  • Βελτίωση στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών (42,6%)

 


 

Παρόλ’ αυτά…

 

Σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young στην Ελλάδα η εκπροσώπηση των γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις των επιχειρήσεων ανέρχεται μόλις στο 22%. Το αντίστοιχο ποσοστό στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών είναι ακόμη χαμηλότερο, καθώς δεν υπερβαίνει το 11%.

Οι γυναίκες στις χώρες των G20 αναφέρουν ως κυρίαρχα προβλήματα στην εργασία τους την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής/προσωπικής ζωής, το μισθολογικό χάσμα και τη σεξουαλική παρενόχληση, ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την κουλτούρα ισότητας ή ανισότητας των εταιρειών και τα οποία επηρεάζουν άμεσα την πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας.