Ναι, μεντωρ, αλλα...

Κατηγορίες: Mentoring

Στο βιβλίο της 20 something, 20 everything (που αυτο-περιγράφεται ως "a quarter-life woman's guide to balance and direction"), η Christine Hassler, πρώην ατζέντισσα στο Χόλιγουντ και νυν life coach, αφιερώνει ένα κεφάλαιο στο πώς ακριβώς διαλέγεις ένα μέντορα και πώς τον προσεγγίζεις (και γιατί μόνο στα 20;). Η Βάσω Τσιακπουνίδου, μέλος του WoT, μας έστειλε τις συμβουλές της Hassler κι εμείς σπεύσαμε να τις διαβάσουμε –και να σημειώσουμε από κάτω τις παρατηρήσεις μας!

Πώς διαλέγεις και έρχεσαι σε επαφή με ένα μέντορα

Γράψε τα ονόματα τριών ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένης και μίας, τουλάχιστον, γυναίκας) τους οποίους θαυμάζεις και οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι ικανοποιητικοί μέντορες για σένα.

Πολλοί μας ρωτάνε γιατί στο WoT δεν έχουμε και άντρες μέντορες –δεν είναι μήπως κατάλληλοι για να συμβουλεύσουν μια γυναίκα; Φυσικά και είναι, υπάρχουν όμως θέματα που μια γυναίκα προτιμάει να συζητήσει με μια άλλη γυναίκα –γιατί, καλώς ή κακώς, ένας άντρας δεν μπορεί να συμμεριστεί απόλυτα το πρόβλημα του «θα βρεθώ εκτός παιχνιδιού αν διεκδικήσω εκείνο το επιπλέον εξάμηνο στην άδεια μητρότητας;». Οπότε κι εμείς διαλέξαμε εξειδίκευση!

Διάλεξε ανθρώπους που γνωρίζεις ήδη ή που θα μπορούσες σχετικά εύκολα να γνωρίσεις.

*Περηφάνια* Αν είσαι μέλος του WoT μπορείς να διαλέξεις ως υποψήφια μέντορά σου και κάποια γυναίκα που, υπό κανονικές συνθήκες, ίσως να μη γνώριζες ποτέ.

Όρισε μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες μία συγκεκριμένη ώρα για να «πάρεις συνέντευξη» από τον καθέναν τους. Κάνε ό,τι χρειαστεί: πάρε τους (και ξαναπάρε τους και ξαναπάρε τους) τηλέφωνο, γράψε τους γράμμα, στείλε τους email, κάνε μια στάση από το γραφείο τους για να κανονίσετε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση. Βγάλε τον υποψήφιο μέντορά σου έξω για καφέ, προσφέρσου να τον συναντήσεις στο σπίτι ή στη δουλειά του ή κανόνισε να μιλήσετε από το τηλέφωνο.

*Περηφάνια x2* Αν είσαι μέλος του WoT αφήνεις πάνω μας τη δύσκολη δουλειά της προσέγγισης και έχεις περισσότερες πιθανότητες να δεχτεί η μέντορας που επέλεξες να συνεργαστείτε.

Βάλε υψηλούς στόχους! Ακόμη κι αν έχεις επιλέξει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, που πιστεύεις ότι δεν θα σου παραχωρούσε ποτέ έστω και τον ελάχιστο χρόνο μέσα στη μέρα, προσπάθησέ το. Θα εκπλαγείς από το πόσο δεκτικοί είναι οι άνθρωποι όταν τους ζητάς καθοδήγηση ή συμβουλή. Σκέψου πόσο θα κολακευόσουν εσύ αν κάποιος σου έλεγε ότι σε σέβεται και ότι ήθελε να σε ρωτήσει πράγματα για τη ζωή σου. Ας μην κρυβόμαστε, σε όλους μας αρέσει να μιλάμε για τον εαυτό μας.

Δεν έχεις ιδέα για το ποια θα μπορούσε να είναι η μέντοράς σου; Αν μας πεις λίγα πράγματα για σένα και για τις επιδιώξεις σου, το πιθανότερο είναι ότι εμείς θα έχουμε αρκετές –έλα να τις συζητήσουμε!

Αφού τελειώσεις τις συνεντεύξεις σου, αποφάσισε ποιος είναι ο καλύτερος μέντορας για σένα και στη συνέχεια πάρε τα πράγματα στα χέρια σου έτσι ώστε να χτίσεις τη σχέση σου μαζί του. Μπορεί να ανταλλάσσετε μερικά email μια φορά την εβδομάδα ή να βγαίνετε για φαγητό μια φορά το μήνα. Κάνε ό,τι μπορείς για να κρατήσεις αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή σου και ζήτησε τη συμβουλή και την υποστήριξή του. Οι μέντορες έχουν πολλές γνώσεις και εμπειρία να μοιραστούν, είναι στο χέρι μας να τους τις ζητήσουμε.

‘Nuff said.