TITLlina-yatsen-164733

4 έρευνες για το πού βρίσκονται σήμερα οι γυναίκες

Κατηγορίες: Μη κατηγοριοποιημένο, Νέα, Στον Κόσμο

Έφτασαν αυτές τις μέρες στα χέρια μας 4 έρευνες, δύο διεθνείς, μια πανευρωπαϊκή και μία ελληνική, που δίνουν, από διαφορετικές σκοπιές, τρομερά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πεποιθήσεις, τις προκλήσεις, τη θέση και τις ανάγκες των γυναικών σήμερα, στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ξεχωρίσαμε αυτά που μας φάνηκαν -για τη δουλειά που κάνουμε- τα πιο σημαντικά, και σκεφτήκαμε να τα μοιραστούμε μαζί σας. Για να ξέρουμε περισσότερα για το ποιες είμαστε, συλλογικά, και που (θέλουμε να) πάμε.

Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες;

Η έρευνα της Διανέοσις για το Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες δεν ασχολείται αποκλειστικά με τις γυναίκες –καθώς όμως δίνει πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα αποτελέσματά της, είναι πολύ εύκολο (και πολύ ενδιαφέρον) για τον οποιονδήποτε, να βγάλει μερικά ωραία συμπεράσματα για τις διαφορές ανάμεσα στις πεποιθήσεις των δύο φύλων αλλά γενικότερα και το προφίλ των Ελληνίδων το 2017.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα είναι πιο απαισιόδοξες από τους άντρες σε σχέση με την κρίση, την Ευρώπη, τη δημοκρατία στη χώρα.

Πιστεύουν στο Θεό σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άντρες και θεωρούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τον εαυτό τους πολιτικά Αριστερό.

Διαβάζουν περισσότερα βιβλία από τους άντρες.

Δείχνουν πιο αυστηρές στις κρίσεις τους απέναντι στη φοροδιαφυγή.

Είναι πιο δύσπιστες απέναντι σχεδόν σε όλα: τις ξένες επενδύσεις, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις τράπεζες, την Εκκλησία, τις ένοπλες δυνάμεις –όλα εκτός από την οικογένεια και τις ΜΚΟ.

Στη δουλειά προκρίνουν τη σταθερότητα έναντι των μεγάλων προοπτικών εξέλιξης –αν και στην (πολύ μικρότερη) έρευνα του WoT για τις γυναίκες και την απασχόληση, το 55,4% των συμμετεχουσών δήλωσε ότι ιδανικά θα ήθελε να εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας ή μικρή επιχειρηματίας.

Δεν τις νοιάζει και τόσο η αποτυχία στην επαγγελματική τους ζωή, αλλά η φοβούνται πιο πολύ -κι αυτό δείχνει πράγματα και για το πόσο επενδύουν, πρακτικά και ψυχολογικά, στη δουλειά, αλλά και για την αυτοπεποίθησή του σε προσωπικό επίπεδο.

Και να οι γνώμες αντρών και γυναικών σε σχέση με την ικανότητά μας σε διαφορετικές κατηγορίες επαγγελμάτων.

Είναι καλύτερες απ’ ό,τι περίμενα, ομολογώ, αλλά και πάλι μιλάμε για τη θεωρία. Στην πράξη υποψιάζομαι πως τα αποτελέσματα θα ήταν αρκετά διαφορετικά. Όχι μόνο σε σχέση με το αν ένας άντρας θα προσλάμβανε με την ίδια ευκολία μία γυναίκα για την εκάστοτε δουλειά. Αλλά και σε σχέση με το αν μία γυναίκα θα ένιωθε ως το τέλος την ίδια αυτοπεποίθηση, ώστε να κυνηγήσει μια «ανδροκρατούμενη» δουλειά που την ενδιαφέρει.


Τι θα θέλαμε από τη δουλειά;

Η φετινή έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας δίνει για πρώτη φορά μια πλήρη εικόνα σε σχέση με τις απόψεις και των δύο φύλων για τις γυναίκες και την εργασία. Τα αποτελέσματα προέρχονται από 142 χώρες και 149.000 συμμετέχοντες. Και είναι αποκαλυπτικά: το 70% των γυναικών και το 66% των αντρών θα προτιμούσαν οι γυναίκες να κάνουν κάποια αμειβόμενη εργασία. Από τις γυναίκες, το 41% δήλωσαν ότι θα ήθελαν και να δουλεύουν και να φροντίζουν τις οικογένειές τους.

Ένα αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι, σε οικογένειες με παιδιά μικρότερα των 15 ετών, οι ενήλικες έχουν λίγο λιγότερες πιθανότητες να συμφωνήσουν ότι θεωρούν αποδεκτή την εργασία των γυναικών εκτός σπιτιού.

Γενικά, στη συνριπτική πλειοψηφία των χωρών, και τα δύο φύλα ανέφεραν ότι η εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που απασχολούνται σε αμειβόμενες θέσεις (ειδικά στις ηλικίες 30-44 ετών). Άλλα προβλήματα που αναφέρουν είναι η άδικη μεταχείριση, η κακοποίηση και ο εκφοβισμός, η έλλειψη καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας και η ανισότητα στις αμοιβές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργαζόμενες γυναίκες αναφέρουν ότι τα χρήματα που κερδίζουν αποτελούν μια σημαντική ή ακόμα και την κύρια πηγή εισοδήματος για τις οικογένειές τους (συνολικά το 56%).


Τι εικόνα έχουμε για την αξία μας;

Η έρευνα της εταιρείας Ipsos-Mori για την ισότητα αποκαλύπτει ότι ένας στους πέντε παγκοσμίως θεωρεί ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άντρες και ότι θα έπρεπε να μένουν στο σπίτι, καθώς οι άντρες είναι πιο ικανοί στην εργασία και την εκπαίδευση.

Ειδικά στην Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία, οι μισοί περίπου από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι άνδρες είναι ανώτεροι και πιο ικανοί στο να κερδίζουν χρήματα ή να αποκτούν μόρφωση.

Κατά τα άλλα, ακόμα και στις χώρες αυτές, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν «φεμινιστές».


Πόσα αξίζει η ισότητα;

Η πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (και πρώτη αυτού τους είδους στην Ευρώπη) δεν ασχολήθηκε με πεποιθήσεις και κοινωνικές τάσεις, αλλά με χρήματα και με αριθμούς. Και βρήκε τα εξής: ότι αν η ΕΕ έκανε περισσότερα πράγματα για να βελτιώσει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, το αποτέλεσμα θα ήταν περισσότερες θέσεις εργασίας (έως και 10,5 εκατομμύρια νέες θέσεις μέχρι το 2050), μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (έως και 10% μέχρι το 2050) για τις χώρες μέλη και καλύτερη προσαρμογή της κοινωνίας σε όλες τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού (έχει αποδειχτεί ότι η ισότητα μεταξύ των φύλων αυξάνει τα ποσοστά γονιμότητας).