TITLDespina Mantessi

Η Δέσποινα Μαντέση στο Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 13/9 έως τις 17/10, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, από τη Mastercard και το Women On Top, στις 19/10/2019, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


 

Η Δέσποινα είναι ψυχολόγος με βασικό ενδιαφέρον την πρακτική εφαρμογή της επιστήμης της στην καθημερινή ζωή -κι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μου λέει ότι θα ήθελε οι άλλοι να γνωρίζουν για εκείνη. Τα επόμενα είναι ότι είναι μητέρα δύο αγοριών και ότι η φιλοδοξία της είναι να υποστηρίζει άτομα και οργανισμούς να αναπτύσσονται διαρκώς, αξιοποιώντας τις ανθρώπινες δυνατότητές τους.

Τα πρώτα 20 χρόνια της καριέρας της δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του HR, μια πορεία που τη βοήθησε να κατανοήσει σε βάθος το επιχειρηματικό περιβάλλον και τα ανθρώπινα συστήματα. Έχει εργαστεί σε διάφορους οργανισμούς και κλάδους (τραπεζικό, φαρμακευτικό, καταναλωτικό, συμβουλευτικό), και σε όλους, μέσα από διαφορετικούς ρόλους, επεδίωκε πάντα να αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά των επιχειρήσεων.

Αυτή τη περίοδο συνεργάζεται με εταιρείες συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και υλοποίηση σύγχρονων πρακτικών διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, και παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε ατομικό επίπεδο για θέματα καριέρας, επαγγελματικής εξέλιξης και προσωπικής ανάπτυξης.

Διάβασε τι μας είπε για τη μέχρι τώρα εμπειρία της από τη δουλειά που αγαπάει και έλα να μιλήσεις μαζί της για τα υπόλοιπα στο Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top.

 

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα στην επαγγελματική σου ζωή;

Ήταν το να αποφασίσω το ότι ένας κύκλος έκλεισε, ενώ βρισκόμουν στο peak της επιτυχίας μου σε αυτόν. Συχνά, σε τέτοιες περιπτώσεις, παρασυρόμαστε από το θετικό feedback που παίρνουμε από τον κύκλο μας, ακόμα κι αν εμείς δεν είμαστε καλά μέσα στη δουλειά που κάνουμε. Κρίνουμε την επιτυχία μας μέσα από τα μάτια των άλλων. Εγώ δεν ένιωθα καλά για αρκετό καιρό. Έκανα πρώτα μια μικρή αλλαγή, η οποία με έφερε στο σημείο να δουλεύω υπό συνθήκες σχεδόν ιδανικές. Παρόλ’ αυτά ακόμα δεν ήμουν χαρούμενη, γι’ αυτό και ζήτησα βοήθεια από μία συνάδελφό μου ψυχολόγο για να καταλάβω τι δεν μου πήγαινε καλά. Τότε κατάλαβα ότι δεν πρέπει να μετράω τη δική μου επιτυχία με τον πήχη κάποιου άλλου.

 

Και ποιος είναι ο δικός σου πήχης;

Να νιώθω καλά, να κάνω ενδιαφέρουσα δουλειά, να κάνω μια δουλειά με νόημα, να νιώθω ότι κάπου βοηθάω τους ανθρώπους. Όταν το συνειδητοποίησα αυτό, μπόρεσα να ξεπεράσω ως ένα σημείο την αξία της ασφάλειας και να αφήσω να υπερισχύσει η αξία της δημιουργικότητας, η οποία τελικά με άφησε και να ρισκάρω.

 

Τι θέλεις να μάθεις στα παιδιά σου σε σχέση με τη δουλειά;

Τα παιδιά μου αντιλαμβάνονται ότι η δουλειά δεν είναι δουλεία, αλλά κάτι που μας προσφέρει: στη δημιουργικότητα, στην κοινωνικότητα, στο μυαλό μας. Είναι σημαντικό για μένα το να ξέρουν ότι δεν είναι μόνο μέσο βιοπορισμού. Για μένα η δουλειά είναι μέρος της ευτυχίας μας. Ναι, υπάρχουν και περίοδοι που δεν είναι τόσο ευχάριστες, αλλά για μένα μέσα από τη δουλειά βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι διαρκώς.

 

Πώς αναγνωρίζεις το όριο ανάμεσα στην αγάπη για τη δουλειά σου και την εργασιομανία;

Το όριο είναι λεπτό. Για μένα εργασιομανία είναι το να αφήσεις τη δουλειά σου -όσο κι ας την αγαπάς- να σε καταπιέζει ή να καταπιέζει τους άλλους γύρω σου.

 

Και τι κάνεις για να αποφορτίζεσαι όταν η δουλειά αρχίζει να σε πιέζει;

Όταν ζορίζομαι πολύ, προγραμματίζω πράγματα, για μένα, σε κάποια κοντινή ημερομηνία. Μπορεί να πω «αυτή τη μέρα τα παρατάω όλα και πάω να δω τους αγώνες του γιου μου στον στίβο».

 

Είναι εύκολο να το κάνεις αυτό όταν δεν είσαι αυτοαπασχολούμενη αλλά δουλεύεις ως υπάλληλος σε γραφείο;

Είναι πιο δύσκολο τότε, όχι όμως ότι δεν γίνεται. Ίσως να μη γίνεται τόσο αυθόρμητα, αλλά μπορείς να το προγραμματίσεις. Ή να κάνεις το next best thing. Να κάνεις, όμως, κάτι για να αυξηθεί το θετικό σου συναίσθημα.