TITLandreadi1

Μία συγγραφέας που έκανε το πάθος της καριέρα

Κατηγορίες: Νέα

Η Ελένη Ανδρεάδη έκανε πράξη τα δύο πράγματα που πιστεύω και διδάσκω πως αξίζουν πιο πολύ, όταν γράφεις και όταν νοιάζεσαι για ένα θέμα που ξέρεις ότι αφορά και πολλούς άλλους εκτός από σένα:

α) έγραψε ένα βιβλίο για ένα θέμα που μπορεί (και πρέπει) να συζητήθεί και εκτός των λογοτεχνικών του σελίδων

β) κάθισε και έφτιαξε ένα πρακτικό πρόγραμμα για να εκπαιδεύσει (μικρούς) ανθρώπους σε κάτι σημαντικό, που την καίει.

Το πάθος της; Το περιβάλλον.andreadi2

Το βιβλίο της; Γίνε πράκτορας του πλανήτη (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Οι σκέψεις της για τη συγγραφή και για τον εθελοντισμό; Εδώ από κάτω.

Το βιβλίο

Το Γίνε πράκτορας του πλανήτη πήγε αναπάντεχα καλά, πούλησε 3000 αντίτυπα στους δύο πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του. Υπάρχει τώρα η σκέψη να γίνει σειρά, να ακολουθήσουν δηλαδή «ειδικές αποστολές» (θάλασσα, δάσος κλπ) για τους πράκτορες του πλανήτη –πρέπει όμως να καθίσω να τις γράψω! Αυτή τη στιγμή, εκτός από την εθελοντική οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη, δουλεύω και πάνω σε άλλα δύο πρότζεκτ, ένα λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά 8-12 ετών, οικολογικό κι αυτό, αλλά στα αγγλικά, κι ένα σεναριο για τον κινηματογράφο.

Η ιδέα

Έζησα για 12 χρόνια στο εξωτερικό, σπούδασα περιβαλλοντική διαχείριση εκεί και δούλεψα σε ΜΜΕ, καθώς και σε εταιρείες, ως σύμβουλος για στρατηγικά και περιβαλλοντικά θέματα. Κάποια στιγμή εργάστηκα ως περιβαλλοντικός σύμβουλος σε ένα ντοκιμαντέρ της Participant productions, που είχε κάνει και το An Inconvenient Truth του Αλ Γκορ. Στόχος μας ήταν να φτιαχτεί μια ταινία γύρω από ελπιδοφόρες λύσεις που έχουν δημιουργηθεί από τοπικές κοινωνίες για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ, βρήκαμε στην Ινδία μία ομάδα παιδιών που είχαν κάνει μια φοβερή και πολύ αποτελεσματική καμπάνια για την εξάλειψη του πλαστικού στην περιοχή τους. Μου έμεινε αυτό και, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι τα παιδιά έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά για να αναλάβουν δράση για την προστασία του πλανήτη: έχουν επιμονή, ιδεαλισμό, ενέργεια, και νιώθουν ότι η οικολογία είναι κάτι που τα αφορά προσωπικά. Πολύ φυσικά και αυθόρμητα τους έρχεται ως θέμα, θα σκύψουν να μαζέψουν το σκουπιδάκι από τη φύση χωρίς να το πολυσκεφτούν. Ήξερα, όμως, ότι η εκπαίδευσή τους σ’ αυτό έπρεπε να γίνει παιχνίδι.

Η οργάνωση

Το 2008 έφτιαξα, μαζί με ανθρώπους που πίστεψαν στην ιδέα μου, το μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Πράκτορες του Πλανήτη. Πλέον έχουμε στην οργάνωση ένα άτομο που εργάζεται φουλ τάιμ και πλαισιωνόμαστε από εθελοντές, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες εμψυχωτές. Χρηματοδοτούμαστε μέσα από συνεργασίες με εταιρείες και οργανισμούς, για τους οποίους δημιουργούμε περιβαλλοντικά προγράμματα. Συνεργαζόμαστε επίσης με mini clubs ξενοδοχειακών εταιρειών, ενώ μέρος των εσόδων του βιβλίου πηγαίνει στην οργάνωση. Κάποια από τα προγράμματά μας έχουν μια μικρή χρέωση για τους συμμετέχοντες, αλλά σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες (μετανάστες, ακριτικές περιοχές κτλ) τα προσφέρουμε πάντα δωρεάν. Μέχρι σήμερα έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 15.000 μικρούς πράκτορες του πλανήτη.

andreadi3

Ο εθελοντισμός

Έχω δουλέψει πολύ ως εθελόντρια στη ζωή μου, ήμουν curator στο TEDxThessaloniki, με μια ομάδα 70+ ατόμων να συντονίσω, έχω συμμετάσχει στους GloVo και στο Στρατό Σωτηρίας. Ξέρω πια ότι παίρνεις μεγάλη επιβράβευση από τον εθελοντισμό, μια φοβερή προσωπική ικανοποίηση, και πιστεύω απόλυτα αυτό που είχε πει η Μητέρα Τερέζα, ότι «αν αισθάνεσαι αβοήθητος βοήθησε κάποιον».

Συμβάλλοντας εθελοντικά σε ένα σκοπό που σε αγγίζει, εμπλουτίζεις τη ζωή σου βλέποντας εντελώς καινούρια πράγματα, προσθέτεις σημαντικά στοιχεία και στο βιογραφικό σου, ενώ μπορείς να δημιουργήσεις και επαφές που θα σε οδηγήσουν επαγγελματικά κάπου. Το έχω δει πολύ αυτό, γιατί στους Πράκτορες του Πλανήτη έχουμε πολλούς εθελοντές φοιτητές ή νέους που δεν έχουν βρει ακόμα δουλειά: αποδεκνύοντας τις ικανοτητές σου μέσα από ένα πρότζεκτ, μπορεί πολύ πιο εύκολα να οδηγηθείς σε μία πρόσληψη που θέλεις.

Η συγγραφή

Για μένα είναι σημαντικό, όταν ασχολούμαι με το γράψιμο καθαυτό, να είναι αποκλειστική η ενασχόλησή μου. Με πιάνει εμμονή με το θέμα για το οποίο γράφω και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ εύκολα σε κάτι άλλο. Όταν κλείνει αυτός ο κύκλος και αρχίζει η φάση της προώθησης αυτού που έγραψα, έχω την επιθυμία να ασχοληθώ και με πολλά άλλα ενδιαφέροντα, όπως το περιβάλλον και η επαφή με τα παιδιά, που δε θα ήθελα να τη χάσω, αλλά και με τη δουλειά μου ως περιβαλλοντικός σύμβουλος στον τουρισμό, που μου δίνει επίσης πολλά. Αλλά, βέβαια, είναι δύσκολο να βρεις την ισορροπία ανάμεσα σε όλα. Ακόμα κι αν δούλευα κάπου με το κλασικό οχτάωρο, πάλι θα έγραφα, απλώς οι ρυθμοί σ’ αυτή την περίπτωση είναι πιο αργοί και είναι πιο δύσκολο να υποστηρίξεις το βιβλίο σου, αφού εκδοθεί.

Η καριέρα

Αν μου έλεγε κάποιος ότι θέλει να αφοσιωθεί στη συγγραφή, θα τον συμβούλευα να μην παρατήσει την κανονική του δουλειά, να προσπαθήσει να το επιδιώξει παράλληλα. Βλέπεις και γύρω σου ότι οι περισσότεροι συγγραφείς κάνουν και κάτι άλλο παράλληλα, είναι, ας πούμε, δημοσιογράφοι ή διαφημιστές. Όχι ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα επιτυχημένοι συγγραφείς που ζουν από τα βιβλία τους –μάλιστα θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να έχουμε και περισσότερους, που να εκδίδονται και στο εξωτερικό. Πιστεύω, δηλαδή, ότι όλα είναι εφικτά, αλλά δε θα έλεγα σε κανέναν ότι είναι εύκολο να το πετύχει. Εξαρτάται, φυσικά, και από το τι γράφεις: ο Τζέφρι Ευγενίδης, για παράδειγμα, γράφει ένα βιβλίο κάθε οχτώ χρόνια. Ε, δε γίνεται να ζήσεις έτσι από τη συγγραφή.


Το Γίνε πράκτορας του πλανήτη είναι υποψήφιο στην κατηγορία Ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας των Βραβείων Βιβλίου Public και μπορείς να το ψηφίσεις εδώ.

Αν ενδιαφέρεσαι για το περιβάλλον και θα ήθελες να εκπαιδεύσεις κι εσύ τους μελλοντικούς πράκτορες του πλανήτη, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με την οργάνωση εδώ.