TITLmaria kokala

H Μαρία Κοκάλα στο Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 13/9 έως τις 17/10, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, από τη Mastercard και το Women On Top, στις 19/10/2019, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


Πριν από περίπου 3 χρόνια, η Μαρία Κοκάλα -σε ηλικία μόλις 15 ετών- μαζί με άλλα εννέα παιδιά από την υπόλοιπη Ευρώπη κατέκτησε το Βραβείο Καινοτομίας MetLife Lifechanger Award, καθώς και το Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας (Leadership Award). Η διάκριση αυτή ήρθε μέσα από μία δράση σχολικής εικονικής επιχειρηματικότητας και με την ομάδα της Smileybin -ενός καινοτόμου κάδου ανακύκλωσης, το οποίο τροφοδοτούνταν από ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, βοηθούσε τους χρήστες να συγκεντρώνουν πόντους, ανάλογα με την ποσότητα των υλικών που έφερναν και επιβραβεύονταν γι’ αυτούς. Την ίδια χρονιά, η Μαρία συμμετείχε στο Innovation Camp που διοργάνωσε η εταιρεία ΑΧΑ για τους νικητές στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Από τότε, η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σταθερά στη ζωή της, όπως και η κλασική μουσική που σπουδάζει τα τελευταία 11 χρόνια, αλλά και ο αθλητισμός.

Η Μαρία μας μίλησε γι’ αυτό το ταξίδι και ετοιμάζεται να μας πει ακόμα περισσότερα από τη σκηνή του Live A Legacy, στις 19 Οκτωβρίου, στο Ωδείο Αθηνών.

Πώς έγινε, σε τόσο μικρή ηλικία, να ασχοληθείς με την επιχειρηματικότητα;

Ξεκίνησα σε ηλικία 15 ετών, μέσα από μια δράση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, με απόλυτη απειρία. Δεν ήξερα τίποτα για την επιχειρηματικότητα, ούτε σε θεωρητικό αλλά ούτε και σε πρακτικό επίπεδο. Πήγαινα σε ένα δημόσιο σχολείο του νομού Πιερίας κι εκεί δεν είχαμε ούτε σχετικά ερεθίσματα, ούτε πόρους. Ακόμα κι όταν ξεκίνησε η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, τα προβλήματα ήταν πολλά γιατί είχαμε να ανταγωνιστούμε ιδιωτικά σχολεία, τα οποία είχαν ήδη προχωρήσει με την εικονική τους επιχείρηση σε πωλήσεις, ενώ εμείς ακόμα ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό του προϊόντος. Ακόμα και η σύνδεση στο ίντερνετ, την οποία χρειαζόμασταν για να μιλάμε με τον σύμβουλό μας από το Σωματείο, ήταν ζήτημα για μας. Αλλά και όταν βγήκαμε στο εξωτερικό, οι υπόλοιπες ομάδες μας αντιμετώπιζαν υποτιμητικά. Γι’ αυτό και όταν πήραμε το βραβείο νιώθαμε ότι καταφέραμε κάτι απίστευτο: να διαψεύσουμε τους πάντες.

Τι συνέβη μετά από τη νίκη σας;

Από τότε, το κλίμα αντιστράφηκε για μας. Συναντήσαμε μεγάλη αποδοχή και υποστήριξη και τα ΜΜΕ βοήθησαν εξαιρετικά σε αυτό. Όμως, στη συνέχεια βρέθηκε στον δρόμο μας το Λύκειο και μετά οι Πανελλήνιες, ο καθένας από εμάς πήγε σε διαφορετικό σχολείο και ήμουν η μόνη από την ομάδα που ήθελε να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα ως επαγγελματική επιλογή. Είχαμε και προβλήματα με το νομικό πλαίσιο, που δεν μας επέτρεπε να προχωρήσουμε λόγω ηλικίας κι έτσι η Smileybin έκανε μια παύση.

Εσύ πώς συνέχισες;

Εγώ ξαναπήγα στη Ζυρίχη και δούλεψα μαζί με μια ομάδα νέων από όλη την Ευρώπη για λογαριασμό της AXA, που αναζητούσε φρέσκιες ιδέες για ένα νέο προϊόν. Στη συνέχεια έκανα job shadowing στην εταιρεία ΝΝ, πήρα υποτροφία για τις σπουδές μου από το ΣΕΝ και ξεκίνησα να μιλάω σε συνέδρια για την εμπειρία μου -κάτι που θεωρούσα ότι, λόγω χαρακτήρα, δεν θα μπορούσα να κάνω, αλλά τελικά ανακάλυψα ότι μου αρέσει πολύ. Αυτή τη στιγμή σπουδάζω marketing στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τι θα ήθελες να κάνεις μέσα στα επόμενα χρόνια;

Θέλω να επικεντρωθώ στις σπουδές μου, να μάθω γερμανικά ή ισπανικά -τα ισπανικά μου αρέσουν πιο πολύ, αλλά τα γερμανικά φαίνονται πιο χρήσιμα- να κάνω ΜΒΑ ή/και να ασχοληθώ με πληροφοριακά συστήματα και προγράμματα, που ως κλάδος με ενδιαφέρουν πάρα πολύ.