TITLmanoushh1

Η Νινέττα Μανούση στο Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 13/9 έως τις 18/10, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, από τη Mastercard και το Women On Top, στις 19/10/2019, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


 

H Νινέττα είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια με εξειδίκευση στις διαπραγματεύσεις και την επίλυση διαφορών στη Νομική Σχολή του Harvard. Από τον Οκτώβριο του 2009 είναι στέλεχος του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), όπου δραστηριοποιείται σε θέματα εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής πολιτικής και στην ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται να μάθει κάποιος για σένα την πρώτη φορά που θα σε συναντήσει;

Σίγουρα θα καταλάβει ότι είμαι ντροπαλή, μέχρι να αισθανθώ ασφάλεια και να αρχίσω να χαλαρώνω. Έχω αναγκαστεί να δουλέψω πολύ πάνω σ’ αυτό και να παλέψω τον δικό μου εσωτερικό φόβο. Από τη άλλη, είμαι απόλυτα θετική ως άνθρωπος, έχω πολύ πείσμα και δεν αφήνω τα πράγματα και τους στόχους μου να φεύγουν. Πάντα, από μικρή -ανεξάρτητα από τα εμπόδια που συναντούσα στον δρόμο μου- με υπομονή, συνέπεια και πολλή δουλειά, έφτανα στον στόχο μου, ακόμα κι αν χρονικά δεν είχα τηρήσει απόλυτα το πλάνο μου.

Πιστεύεις ότι οι στόχοι μας πρέπει να παραμένουν αμετάβλητοι ή είναι σωστό να αλλάζουν στην πορεία;

Πιστεύω, πλέον, ότι σε έναν κόσμο που κινείται διαρκώς και μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, δεν μπορεί κανείς να μένει προσκολλημένος εμμονικά στους στόχους του. Πρέπει όλοι να προσαρμοζόμαστε κάθε στιγμή. Πρέπει να βλέπουμε τους στόχους μας μακροπρόθεσμα, αλλά να γιορτάζουμε τις μικρές μας νίκες κάθε μέρα. Εγώ βρισκόμουν πάντα σε μια δουλειά όπου μιλούσαμε συνεχώς για δια βίου μάθηση -μου πήρε όμως μία πενταετία για να αρχίσω να σκέφτομαι ότι έπρεπε κι εγώ να ξεβολευτώ και να ξανανοίξω το κεφάλαιο «εκπαίδευση» και «αναζήτηση» στη ζωή μου. Να μη μείνω στάσιμη. Είχα δει τότε ένα άρθρο που μιλούσε για το course των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιεί το Χάρβαρντ και μέσα σε ένα απόγευμα πήρα  την απόφαση να πάω και να το κάνω στην Αμερική -κάτι που, τελικά, μου άλλαξε τη ζωή.

Με ποιον τρόπο;

Η θεωρία των διαπραγματεύσεων είναι κάτι που αξιοποιείς καθημερινά : στη δουλειά, στην οικογένεια, τις σχέσεις σου. Προσωπικά με βοήθησε να κάνω ένα βήμα παραπέρα και να αρχίσω να βλέπω τι κρύβεται πίσω από τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές των ανθρώπων γύρω μου. Ενώ κάποτε, αν γινόταν κάτι αντίθετο από τις αρχές μου, θα έκοβα τη σχέση αυτή, από την εμπειρία εκείνη και πέρα έμαθα να σκέφτομαι διαφορετικά, να δίνω ευκαιρίες, να ψάχνω το γιατί. Ήταν σαν να «στρογγύλεψαν οι γωνίες μου». Η βάση της θεωρίας των διαπραγματεύσεων συνδέεται έντονα με την ψυχολογία και σου μαθαίνει πώς μπορείς, αντί να στέκεσαι απέναντι από τον άλλον, να τον φέρεις να σταθεί δίπλα σου. Δεν τα καταφέρνω πάντα, βέβαια, αλλά προσπαθώ να εφαρμόζω αυτά που έμαθα στην καθημερινότητά μου.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από σήμερα;

Θέλω να μπορώ να αφοσιωθώ στην οικογένεια που έχω δημιουργήσει και ταυτόχρονα να έχω κάνει ένα βήμα παρακάτω στην επαγγελματική μου ζωή, να έχω ανέβει στο επόμενο σκαλοπάτι.

Πόσο εύκολος είναι αυτός ο συνδυασμός;

Τώρα που τον βιώνω σε πραγματικές συνθήκες, βλέπω ότι δεν είναι και τόσο εύκολος και ότι το κάθε ζευγάρι πρέπει να βρει τις δικές του δυναμικές για να χτίσει αυτό που θέλει να δώσει στην οικογένειά του και ταυτόχρονα να προχωρήσει επαγγελματικά. Ναι, υπάρχει ένα έμφυλο κενό στην αγορά εργασίας, επειδή οι γυναίκες, την περίοδο που γίνονται μητέρες, αναγκαστικά χάνουν χρόνο και κατ’ επέκταση σε εμπειρία. Συχνά αναγκάζονται να βάλουν νέες προτεραιότητες και να αλλάξουν ταχύτητες. Το τι χάνει και τι κερδίζει όμως η κάθε μία μέσα από αυτό, το βλέπει στην πορεία. Κι εγώ σταδιακά θα το διαχειριστώ. Θέλω να παραμείνω δραστήρια στη δουλειά, αλλά θέλω να έχω και χρόνο για να αφιερώσω στην προσωπική μου ζωή. Είμαι διατεθειμένη να κάνω ένα βήμα πίσω, χωρίς όμως να τα παρατήσω. Γιατί τα παιδιά που κάνουμε δεν είναι απλώς ένα τικ στο κουτάκι με τους στόχους μας, είναι ένα ακόμη κομμάτι μιας ολοκληρωμένης ζωής.