Ημερομηνία: Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014
Κατηγορίες: Επιμόρφωση Ετικέτες: Ανεργία, Επαγγελματική AνάπτυξηΔεν είναι σεμινάριο επαγγελματικής ανάπτυξης, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις την επαγγελματική σου ζωή. Δεν είναι ψυχοθεραπεία, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Το Brain Gym είναι μία πολύ ιδιαίτερη και πολύ πρακτική μέθοδος προσωπικής ανάπτυξης, εμπνευσμένη από την εξειδικευμένη κινησιολογία, κι εμείς θελήσαμε να ανακαλύψουμε αν και τι μπορεί ακριβώς να κάνει για σένα στη δουλειά. Ρωτήσαμε τη Μαρία Καρακωστάνογλου, εξειδικευμένη κινησιολόγο και εκπαιδεύτρια του Brain Gym (και μέντορα στο Women On Top, no less!) τι όφελος μπορεί να προσφέρει σε μερικά πολύ συνηθισμένα σενάρια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη διάρκεια της καριέρας τους.
Nα τι μας είπε:
Σενάριο: «Είμαι άνεργη».
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ισχύει αυτό: κάθε μέρα που περνάς ως άνεργη χάνεις όλο και περισσότερη από την αυτοπεποίθησή σου. Όμως μια βασική προϋπόθεση για να μπορέσεις να διεκδικήσεις μια καλή/ενδιαφέρουσα θέση εργασίας είναι να πιστέψεις ότι αυτό που έχεις να προσφέρεις στη δουλειά είναι ουσιαστικό. Μια άλλη, το να είσαι σε θέση να ακούσεις τι ζητάει ο εργοδότης, ώστε να μπορέσεις στη διάρκεια της συνέντευξης να συνδέσεις αυτά που χρειάζεται εκείνος με αυτά που έχεις να δώσεις εσύ. Το Brain Gym δεν μπορεί να σου βρει δουλειά, μπορεί όμως να σε βοηθήσει να αναλύσεις και να συνθέσεις τις πληροφορίες κι έτσι να νιώσεις διαφορετικά και να τοποθετήσεις διαφορετικά τον εαυτό σου.
Σενάριο: «Δεν ξέρω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου».
Την απόφαση για το ποια κατεύθυνση τελικά θα ακολουθήσεις, μπορείς να την πάρεις μόνο εσύ αλλά το BG μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις την εμβέλεια του ερωτήματος. Θέτω σα στόχο να αποφασίσω με διαύγεια ανάμεσα στις επιλογές μου. Να δεις την κατάσταση πιο καθαρά/αντικειμενικά, έχοντας ταυτόχρονα πρόσβαση στις ικανότητές σου. Είσαι σε ενεργή χαλαρότητα που σου επιτρέπει να βλέπεις, να αποφασίζεις και να κινείσαι.
Σενάριο: «Τρέχω συνεχώς και ποτέ δεν τα προλαβαίνω όλα».
Το Brain Gym δεν μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα, αν και θα το θέλαμε πολύ. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να σε βοηθήσει να γίνεις πιο ικανή στο να βάζεις προτεραιότητες και να αξιολογείς, με μεγαλύτερη διαύγεια, που είναι τα πράγματα που πραγματικά πρέπει να γίνουν μέσα στην ημέρα από σένα. Δηλαδή, να χαλαρώσεις την τελειομανία σου. Δηλαδή, να μάθεις να δημιουργείς τις προϋποθέσεις ώστε να σε βοηθήσουν και οι άλλοι (ακόμα και τα παιδιά σου). Δηλαδή, να μάθεις πρώτα απ’ όλα εσύ να ζητάς από τους άλλους αυτά που χρειάζεσαι, για να προλαβαίνεις αυτά που θέλεις.
Σενάριο: «Νιώθω ότι στη δουλειά κανείς δε με ακούει».
Αν δουλεύεις σε ανδροκρατούμενο περιβάλλον ή σε ένα χώρο όπου αισθάνεσαι ότι αγωνίζεσαι διαρκώς να κάνεις αισθητή την παρουσία σου, το Brain Gym μπορεί να σε βοηθήσει να θέσεις διαφορετικά τα όριά σου. Να δημιουργήσεις εσύ χώρο για τον εαυτό σου. Να μάθεις να διαλέγεις τις μάχες σου. Να νιώσεις ότι η αξία σου ως εργαζόμενης δεν βάλλεται επειδή οι άλλοι δεν σε ακούνε. Να μπορείς να κάνεις μια παρατήρηση χωρίς να αγχώνεσαι γι’ αυτό. Να μπορείς να ακούσεις κι εσύ η ίδια την κριτική. Να μάθεις πότε να γίνεσαι σκληρή και πότε να χαλαρώνεις.
Υ.Γ. Πολλές φορές, σε αντίστοιχες περιστάσεις, οι γυναίκες είτε γινόμαστε υστερικές, σε μια προσπάθεια να ακουστούμε, είτε δεν μιλάμε καθόλου. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συμπεριφερθούμε σαν άντρες για να επιβληθούμε. Όμως η ευελιξία και η ενσυναίσθηση και η ικανότητα που έχουμε ως γυναίκες να βλέπουμε τη συνολική εικόνα είναι πολύ σημαντικές, γι’ αυτό και δεν αξίζει σε καμία περίπτωση να θυσιάζουμε οικειοθελώς τα προτερήματα που μας δίνει η ίδια μας η φύση.
Τη Δευτέρα 15/9, στο Κέντρο Κιναισθητικής Νοημοσύνης γίνεται η παρουσίαση του νέου προγράμματος Brain Gym, που ξεκινάει στις 29/9. Από τις 18:00 ως τις 20:00 μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη μέθοδο και να λύσεις τις απορίες σου για όλα τα πεδία της καθημερινότητας στα οποία μπορεί να σου φανεί χρήσιμη. Λεπτομέρειες εδώ.