CAPTMan hand using a financial calculator with writing make note and Financial data analyzing on desk at home

Επηρεάζει το φύλο σου τις χρηματοοικονομικές συμβουλές που παίρνεις;

Κατηγορίες: Επιμόρφωση, Νέα, Στον Κόσμο, Χρηματοοικονομική Ανθεκτικότητα

Ένα από τα ανησυχητικά πράγματα που μάθαμε αυτό τον καιρό, όσο είμαστε βουτηγμένες βαθιά μέσα στην έρευνα για το πώς μπορούν οι γυναίκες να βελτιώσουν τις γνώσεις και την αυτοπεποίθησή τους γύρω από τα οικονομικά: οι οικονομικοί σύμβουλοι στους οποίους καταφεύγουμε για να πάρουμε τις πιο έγκυρες συμβουλές διαχείρισης, είναι πολύ συχνά προκατειλημμένοι/ες σε σχέση με το φύλο και κάθε άλλο παρά υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη των γυναικών που συμβουλεύουν.

Αυτό, τουλάχιστον, έδειξε πρόσφατη έρευνα της Bank of America, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (υπάρχουν, φυσικά, και γυναίκες, αλλά είναι σημαντικά λιγότερες από τους άντρες συναδέλφους τους) λειτουργούν ακόμη με βάση στερεότυπα που θέλουν τους άντρες να διαχειρίζονται αποκλειστικά τις οικονομικές αποφάσεις της οικογένειάς τους. Κι αυτό, τη στιγμή που, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, το ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν τις σημαντικότερες οικονομικές αποφάσεις για την οικογένειά τους έχει αυξηθεί μέχρι και κατά 300% μέσα στην τελευταία 20ετία.

Όταν οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες επισκέπτονται κάποιον/α οικονομικό σύμβουλο μαζί με τον σύντροφό τους, ο συνομιλητής τους θεωρεί ότι ο άντρας εξακολουθεί να παίρνει της αποφάσεις. Και το χειρότερο είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο/η σύμβουλος δεν συνειδητοποιεί καν ότι επηρεάζεται από αυτές τις ασυνείδητες προκαταλήψεις, ακόμα κι όταν αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα αυτό επηρεάζει άλλους συναδέλφους του/της από τον ίδιο χώρο.

Πάρε για παράδειγμα την οπτική επαφή: οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προγράμματα ανίχνευσης του βλέμματος και διαπίστωσαν ότι, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες σύμβουλοι, επικεντρώνονταν οπτικά στον άντρα της οικογένειας για πάνω από το 60% του χρόνου τους. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αποκαλύπτει μια ασυνείδητη προκατάληψη (ότι οι άντρες παίρνουν τελικά τις οικονομικές αποφάσεις) την οποία τα ίδια τα άτομα δεν θα μπορούσαν να εντοπίσουν ή να περιγράψουν.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη γλώσσα των συμβούλων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, σε κάθε 30 λεπτά συνομιλίας με ένα ζευγάρι πελατών, οι οικονομικοί σύμβουλοι έκαναν, κατά μέσο όρο, δέκα σεξιστικά σχόλια: έβγαζαν αυθαίρετα το συμπέρασμα ότι οι γυναίκες χρειάζονταν καθοδήγηση, ότι αποστρέφονταν το ρίσκο ή/και ότι γνώριζαν λιγότερα πράγματα σε σχέση με τις επενδύσεις απ' ό,τι οι άντρες. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα συμπεράσματα περνούσαν απαρατήρητα από τα ζευγάρια.

Από την άλλη, και τα ίδια τα ζευγάρια φαίνεται ότι αντιδρούν διαφορετικά ανάλογα με το φύλο των συμβούλων που έχουν απέναντί τους. Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο σίγουρες για τον εαυτό τους όταν συνομιλούν με γυναίκες συμβούλους και μάλιστα είναι τότε πρόθυμες να αναλάβουν μεγαλύτερα επενδυτικά ρίσκα και να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο των οικονομικών τους. Οι άντρες, αντίθετα, αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο όταν έχουν απέναντί τους άντρα σύμβουλο.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να αντισταθμίσουμε τις συνέπειες που έχει αυτή η ασυνείδητη προκατάληψη και η μη αντικειμενική συμπεριφορά; Το πρώτο βήμα, λένε οι ερευνητές, είναι να συνειδητοποιήσουμε, είτε ως πελάτες/ισσες είτε ως σύμβουλοι και εκπαιδευτές τις δικές μας βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και να πάρουμε το χρόνο να παρατηρήσουμε πώς αυτές μπορεί να επηρεάζουν την οικονομική συμπεριφορά μας και τον τρόπο που υποστηρίζουμε άλλες γυναίκες στη δική τους.


Αν σε ενδιαφέρει το θέμα της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών, μείνε συντονισμένη για το έργο χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού με τίτλο Μαθήματα Οικονομίας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Women On Top. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.Δείτε περισσότερα: www.activecitizensfund.gr. Δες περισσότερα: www.activecitizensfund.gr