TITLgalini.iliopoulou

Η Γαλήνη Ηλιοπούλου σε 4 ερωτήσεις

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 25/9 έως και τις 19/10, θα παρουσιάζουμε, μέσα από το blog του Women On Top, τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Leave A Legacy, ένα event της Mastercard και του Women On Top, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20/10/2018, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Leave A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε δωρεάν τη συμμετοχή σου!


Η Γαλήνη Ηλιοπούλου είναι Εργασιακή Ψυχολόγος και Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού (και ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που πίστεψε και επένδυσε στην ιδέα και τη δυναμική του Women On Top). Από το 2012, οπότε εντάχθηκε στο δυναμικό των συμβούλων της ICAP People Solutions, αξιοποιεί την εμπειρία που έχει αποκτήσει, συμμετέχοντας στον σχεδιασμό και διεξαγωγή μεγάλου αριθμού έργων επιλογής, ανάπτυξης και αξιολόγησης στελεχών, συστημάτων διοίκησης της απόδοσης, προγραμμάτων ανάπτυξης στελεχών, επανατοποθέτησης, προγραμματισμού καριέρας, οργανωτικής διάγνωσης και ανάπτυξης, καθώς και εκπαίδευσης. Ο συνδυασμός των γνώσεων και των εμπειριών τηςτης, την κάνει ιδανική μέντορα για οτιδήποτε σχετίζεται με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της καριέρας σου, ακόμα και (ή κυρίως) αν αυτή περιλαμβάνει αντισυμβατικές επιλογές, όπως το να ταξιδέψεις στον κόσμο. Έλα να της θέσεις τις ερωτήσεις σου σε ένα από τα Speed Mentoring Sessions του Leave A Legacy, στις 20/10 στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Τι σε γοητεύει περισσότερο στη δουλειά σου;

Αυτό που με γοητεύει περισσότερο στη δουλειά μου, ως εργασιακή ψυχολόγος και σύμβουλος που ασχολείται με την διαχείριση και ανάπτυξη εργαζομένων, είναι ότι μου δίνεται η δυνατότητα να υποστηρίζω άλλα άτομα στο να εξελιχθούν. Ότι μπορούμε μαζί με το άτομο και με τη βοήθεια των μεθοδολογιών στις οποίες έχω αποκτήσει εξειδίκευση (ψυχομετρικά και διαγνωστικά εργαλεία), να εντοπίσουμε όλες τις δυνατότητες και τις δεξιότητές του και να χτίσουμε πάνω σε αυτές. Και, ναι μεν υπάρχουν κάποια standards τα οποία, λίγο ως πολύ, αν κάποιος ακολουθήσει θα βοηθηθεί στην επαγγελματική του πορεία, αλλά το πιο μαγικό είναι ότι με τη συμβουλευτική και την καθοδήγηση, νιώθω ότι βοηθώ τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν και δικούς τους, μοναδικούς τρόπους που μπορούν να τους υποστηρίξουν στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Είναι ωραίο να αισθάνεσαι ότι συμβάλλεις σε αυτή την εξερεύνηση και εξέλιξη.


Ποια συμβουλή θα έδινες σε μια νέα γυναίκα που ξεκινάει τώρα την επαγγελματική της διαδρομή;

Νομίζω ότι η πιο σημαντική συμβουλή που μπορεί να δώσει κανείς σε μία γυναίκα που είναι στο ξεκίνημα της καριέρας της είναι να σιγουρευτεί ότι αυτό που διάλεξε σαν αντικείμενο την γεμίζει. Αυτό το αίσθημα ότι η δουλειά μου με γεμίζει και με κάνει να νιώθω όλο και πιο πλήρης καθώς προχωρώ μπορεί να κρατήσει κάποιον στις δύσκολες στιγμές και κυρίως να τον βοηθήσει να περνά την ημέρα του χωρίς να αισθάνεται ότι ο χρόνος πάει χαμένος. Μπορεί να βοηθήσει τη νέα γυναίκα να ανακαλύπτει συνεχώς καινούριες πτυχές της εργασίας της, να σκέφτεται νέους τρόπους να αναδειχθεί μέσα από αυτό που κάνει, αλλά κυρίως να νιώθει η ίδια την αξία της, χωρίς να επιζητά απαραίτητα την επιβεβαίωση από άλλους.


Πώς ήταν η αυτοπεποίθησή σου όταν ξεκινούσες τη δουλειά;

Υπήρχαν στιγμές στο ξεκίνημά μου όπου ένιωθα αρκετή αυτοπεποίθηση, αλλά και άλλες που η αυτοπεποίθησή μου ήταν πιο μειωμένη. Η δουλειά μου σχετίζεται με άλλους ανθρώπους και οι κρίσεις στις οποίες εγώ καταλήγω ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία αυτών των ανθρώπων κι αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους θέλω να νιώθω σίγουρη ότι γνωρίζω καλά αυτό που κάνω. Όταν λοιπόν στην αρχή της επαγγελματικής πορείας μου ένιωθα αυτή τη σιγουριά, η αυτοπεποίθησή μου ήταν σε καλά επίπεδα. Και αυτή η αυτοπεποίθηση επηρέαζε και το πώς με έβλεπαν οι άλλοι -πελάτες και συνεργάτες μου. Όταν δεν ήμουν τελείως σίγουρη, η αυτοπεποίθηση αυτόματα έπεφτε και επηρέαζε και την δική μου δουλειά, αλλά κυρίως το πώς οι τριγύρω μου πείθονταν για τις ικανότητές μου. Είναι λογικό στην αρχή της καριέρας κάποιου να συμβαίνει αυτό. Το βασικό είναι να καταλάβεις πώς η αντίληψη που έχεις για τον εαυτό σου επηρεάζει την αντίληψη που έχουν οι άλλοι για σένα, την οποία σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνεις εσύ. Και με γνώμονα αυτό να διαφοροποιείς τις συμπεριφορές που βλέπεις ότι δε σε βοηθάνε. Η ανάπτυξη αυτή δεν έρχεται αβίαστα: χρειάζεται να δοκιμάσεις, να πειραματιστείς, να αποτύχεις και να μάθεις από αυτές τις εμπειρίες. Για παράδειγμα, στην δική μου περίπτωση, για να νιώθω περισσότερη σιγουριά, καθώς γνωρίζω ότι επηρεάζει την αυτοπεποίθησή μου, χρειάζεται να μελετώ νέα πράγματα, να παρακολουθώ εξελίξεις και να διερευνώ όσες πτυχές του αντικειμένου με το οποίο καταπιάνομαι θα με κάνουν να αισθανθώ πιο έτοιμη να αντεπεξέλθω αποτελεσματικά στον στόχο μου.


Πιστεύεις ότι οι γυναίκες σήμερα συναντάνε διαφορετικά ή μεγαλύτερα εμπόδια από τους άντρες στην επαγγελματική τους ζωή; Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται να κάνουν λιγότερο ή περισσότερο ή διαφορετικά για να τα ξεπεράσουν;

Πιστεύω ότι τα εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες σε σχέση με τους άντρες στην επαγγελματική τους ζωή είναι μάλλον διαφορετικά. Δεν θα τα έβαζα σε μία ζυγαριά για να τα χαρακτηρίσω απαραίτητα μεγαλύτερα. Πολλά από τα εμπόδια συσχετίζονται και με τις αυξημένες υποχρεώσεις που δείχνει να έχουν οι γυναίκες έναντι των αντρών, κυρίως σε σχέση με την οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών (εφόσον βέβαια οι γυναίκες έχουν δημιουργήσει οικογένεια). Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που αρκούν τα στερεότυπα για να δημιουργηθούν τα εμπόδια. Υπάρχει για παράδειγμα η “βεβαιότητα” ότι μία γυναίκα μετά τα 30 απαραίτητα θα θέλει να κάνει παιδιά και ότι απαραίτητα αυτό θα πρέπει να την κρατήσει πίσω, γιατί απαραίτητα εκείνη δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις μίας θέσης με μεγαλύτερες ευθύνες λόγω του απαραίτητα μεγαλύτερου βάρους και χρόνου που θα αφιερώσει στα παιδιά της. Είναι όμως τα πράγματα πάντα έτσι; Νομίζω πως όχι. Αυτό δε σημαίνει ούτε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να βάλουν στην άκρη την δημιουργία οικογένειας, ούτε όμως ότι θα πρέπει να φέρονται σαν άντρες. Οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερες δεξιότητες και χαρακτηριστικά προσωπικότητας τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν περισσότερο στους χώρους εργασίας, χωρίς απαραίτητα να αντιγράφουν συμπεριφορές που βλέπουν στους άντρες συναδέλφους τους. Η αυξημένη διαπροσωπική ευαισθησία, για παράδειγμα, που φαίνεται να χαρακτηρίζει περισσότερο τις γυναίκες, μπορεί να βοηθήσει μία γυναίκα που έχει στην ομάδα της άλλα άτομα να αντιληφθεί περισσότερο και καλύτερα την ανθρώπινη πλευρά των ατόμων, να τους ακούσει, να είναι και η ίδια πιο ανοιχτή στην ανατροφοδότηση, να είναι πιο συμμετοχική στις αποφάσεις και να παρέχει την απαραίτητη αναπτυξιακή καθοδήγηση στην ομάδα της.