TITLpexels-shkrabaanthony-8191754

Γιατί φοβόμαστε το διαφορετικό;

Κατηγορίες: Νέα του WoT, Συνεργασίες

Το Small Grants Scheme του Stronger Together | Leadership for Gender Equality φτάνει στο τέλος του! Μέσω αυτού, 14 πρωτοβουλίες για την έμφυλη ισότητα σε 10 διαφορετικές χώρες έκαναν τη διαφορά, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας, φέρνοντας, τελικά, θετική αλλαγή εντός αλλά και εκτός των κοινοτήτων τους.

Ανάμεσά τους, βρίσκουμε και 2 project που είχαν σκοπό να καταρρίψουν κοινωνικά στερεότυπα και να αμφισβητήσουν προκαταλήψεις, προωθώντας τη συνοχή και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Μια ουσιαστική συζήτηση στην Κύπρο ενάντια στην χοντροφοβία έρχεται να απορρίψει την τάση αποκλεισμού των σωμάτων απο αποκλίνουν από τα αποδεκτά πρότυπα, ενώ μια σειρά μαθημάτων και δραστηριοτήτων σε σχολεία στην Ιταλία στοχεύει στην αποδοχή της σεξουαλικής ποικιλομορφίας και την καταπολέμηση του ομοφοβικού εκφοβισμού.

Σου τα παρουσιάζουμε!


Body, fat & unleashed curves: A much needed conversation

Το έργο αυτό εστίασε στην εικόνα του σώματος και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι θηλυκότητες με μεγαλύτερο σώμα στην καθημερινή τους ζωή, ανοίγοντας τη συζήτηση για ένα θέμα που συχνά παραβλέπεται στον δημόσιο διάλογο: την χονδροφοβία και τη διασταύρωσή της με άλλα χαρακτηριστικά ταυτότητας.

Η χονδροφοβία δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό ζήτημα – είναι μια παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σπάνια αντιμετωπίζεται.

Μέσω της προβολής ενός ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στην Κύπρο, μιας συζήτησης σε πάνελ με ακτιβίστριες και ειδικούς, και ενός Q&A, το project εστίασε στα πρότυπα ομορφιάς, το dating, τις εργασιακές δυναμικές και τις κοινωνικές επαφές, δημιουργώντας χώρο σε ένα ασφαλές περιβάλλον για να ακουστούν, να συζητηθούν και να επικυρωθούν οι εμπειρίες των ατόμων με μεγαλύτερα σώματα. 

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η αμφισβήτηση των κοινωνικών προτύπων, η καλλιέργεια μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας που κατανοεί και αποδέχεται το διαφορετικό, καθώς και η παρακίνηση κάθε ατόμου που συμμετείχε στην ημερίδα να συμβάλει σε αυτήν την αλλαγή. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον Yassine Chagh, ο οποίος σχεδίασε και υλοποίησε την πρωτοβουλία, “Η συζήτηση για την χονδροφοβία και τις διασταυρώσεις της με τις έμφυλες διακρίσεις δεν σταματά εδώ. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ρίχνουμε φως σε αυτό το θέμα, ειδικά στους πιο προοδευτικούς χώρους και οργανισμούς. Η χονδροφοβία δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό ζήτημα – είναι μια παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σπάνια αντιμετωπίζεται. Έχοντας συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τις ομιλήτριες και τη συντονίστρια της συζήτησης, ήταν χαρά και προνόμιο να βρισκόμαστε ξανά μαζί τους, ενώ η κουβέντα που ανοίξαμε ήταν μια εντυπωσιακή εμπειρία που εμβάθυνε την κατανόησή μου για τα θέματα στα οποία εστιάσαμε και ενίσχυσε τη δέσμευσή μου να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση στους χώρους που δραστηριοποιούμαι.


Combating homophobic bullying in Italian schools

Μέσα από μια σειρά μαθημάτων και δραστηριοτήτων στα ιταλικά σχολεία, η πρωτοβουλία αυτή ενδυνάμωσε μαθητές και μαθήτριες ώστε να αναγνωρίσουν και να αμφισβητήσουν συμπεριφορές που αναπαράγουν διακρίσεις, καλλιεργώντας ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς. Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση της σεξουαλικής ποικιλομορφίας και των LGBTQIA+ ζητημάτων, το έργο κατάφερε να προάγει την συμπερίληψη και να καταπολεμήσει τον ομοφοβικό εκφοβισμό, εστιάζοντας στην ενσυναίσθηση, τον σεβασμό και το ανοιχτό μυαλό, βοηθώντας τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία της ισότητας και της διαφορετικότητας. 

Τα σχολεία είναι ζωτικοί χώροι για τη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών και ήταν απαραίτητο να εξοπλιστούν οι νέοι και οι νέες με τα κατάλληλα εργαλεία για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και την προώθηση της συμπεριληπτικότητας!

Η πρωτοβουλία, επίσης, ευθυγραμμίστηκε με την Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Ιθαγένεια (GCE), η οποία στοχεύει να καλλιεργήσει σε μαθητές και μαθήτριες την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια παγκόσμια κοινότητα και την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα. Η δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για όλες και όλους, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους, είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική τους ανάπτυξη και για την καλλιέργεια μιας θετικής σχολικής κουλτούρας. 

Σύμφωνα με τον Simone Leone, τον δάσκαλο πίσω από το project, “Παρά τα εμπόδια, το έργο ενίσχυσε την πίστη μου στη δύναμη της εκπαίδευσης να αμφισβητεί τις προκαταλήψεις και να διευρύνει τους ορίζοντες, ακόμα κι αν η ουσιαστική αλλαγή απαιτεί χρόνο και επίμονη προσπάθεια. Η θετική ανταπόκριση πολλών μαθητ(ρι)ών, οι οποίες/οι μοιράστηκαν ότι ένιωθαν πλέον πιο ικανές/οί να υποστηρίξουν LGBTQIA+ συνομηλίκους τους, έχοντας αναπτύξει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση μέσα από αυτά μαθήματα, ήταν πολύ συγκινητική. Τα σχολεία είναι ζωτικοί χώροι για τη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών και ήταν απαραίτητο να εξοπλιστούν οι νέοι και οι νέες με τα κατάλληλα εργαλεία για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και την προώθηση της συμπεριληπτικότητας!