TITLPhoto by RDNE Stock project

Γυναικεία αλληλεγγύη, πέρα από τα σύνορα!

Κατηγορίες: Μη κατηγοριοποιημένο, Νέα του WoT, Στον Κόσμο, Συνεργασίες

Λίγο πριν το Small Grants Scheme του προγράμματος Stronger Together του British Council φτάσει στο τέλος τους, σας παρουσιάζουμε 2 project που αψήφισαν τα σύνορα, φέρνοντας κοντά γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων για να εκφραστούν και να ενδυναμωθούν, παρέχοντάς τους το χώρο για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους!

Το πρόγραμμα φέτος χρηματοδότησε 14 πρωτοβουλίες για την έμφυλη ισότητα σε 10 χώρες, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό μωσαϊκό έμπνευσης που μας υπενθυμίζει πως κάθε δράση, όσο μικρή και αν είναι, φέρνει ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινότητα που αγγίζει. Στο Women On Top είμαστε πολύ περήφανες που είδαμε τις ιδέες αυτές να διαμορφώνονται και να γίνονται πραγματικότητα. Μπορείς να τις βρεις όλες εδώ!


Romnja Feminist Library

Η Romnja Feminist Library είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα παραγωγής γνώσης που φέρνει το φεμινιστικό παρελθόν, παρόν και μέλλον των Ρομά στο επίκεντρο. Πρόκειται για ένα project αφιερωμένο στην ενδυνάμωση των Ρομά γυναικών και LGBTIQ+ ατόμων από όλη την Ευρώπη, τα οποία γίνονται φορείς φεμινιστικής γνώσης σε θεματικές που η φωνή τους σπάνια ακούγεται.

Οι γυναίκες Ρομά βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη δικαιοσύνη του φύλου, της φυλής και του περιβάλλοντος. Η αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών, πέρα ​​από τα σύνορα, είναι ζωτικής σημασίας!

Σκοπός της Βιβλιοθήκης είναι να ευαισθητοποιήσει για τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ρομά γυναίκες και να γνωστοποιήσει τη δική τους συμβολή σε σημαντικές και κρίσιμες συζητήσεις, διασφαλίζοντας ότι οι ιστορίες και η εμπειρία τους αναγνωρίζονται και εκτιμώνται. Το οπτικό και ηχητικό φεμινιστικό υλικό που δημιουργείται, μάλιστα, εξασφαλίζει την προσβασιμότητα για άτομα με αναγνωστικές δυσκολίες, και επαναπροσδιορίζει την γνώση που παράγεται ώστε να συμπεριλάβει και να τιμήσει τις φωνές των γυναικών και των LGBTIQ+ Ρομά, προσεγγίζοντας κάθε θεματική μέσα από έναν διατομεακό φεμινιστικό φακό. 

Όπως αναφέρουν οι Alba Hernández & Aldessa Lincan, οι γυναίκες πίσω από την πρωτοβουλία, τα παραδοσιακά συστήματα γνώσης συχνά περιθωριοποιούν τις/τους Ρομά και άλλες φυλετικές κοινότητες, περιορίζοντας την ικανότητά τους να συμμετέχουν σε συζητήσεις όπου μπορούν να εκφράσουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις απόψεις τους. “Μέσω του Digital Romnja Feminist Living Archive στοχεύουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που αμφισβητεί τις πρακτικές αποκλεισμού και ενθαρρύνει τη διακρατική αλληλεγγύη. Το έργο αυτό ενισχύει τις φωνές των γυναικών και των LGBTIQ+ Ρομά, δίνοντάς τους την πλατφόρμα για να πουν τις δικές τους ιστοριές πάνω σε θέματα που συνήθως δεν συνδέονται με την κοινότητά τους, όπως τα δικαιώματα των LGBTIQ+ ατόμων, η έμφυλη βία, τα εργασιακά δικαιώματα, η φυλετική δικαιοσύνη και ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός. Είτε μέσω της τέχνης, του ακτιβισμού ή της νομικής δράσης, κάθε ιστορία αμφισβητεί τα επιβλαβή στερεότυπα και δείχνει την πολυπλοκότητα των βιωμένων εμπειριών τους, υπενθυμίζοντάς μας πως οι γυναίκες Ρομά βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη δικαιοσύνη του φύλου, της φυλής και του περιβάλλοντος. Η αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών, πέρα ​​από τα σύνορα, είναι ζωτικής σημασίας!”.

Περιηγήσου στο site του Romnja Feminist Library, δες τις συνεντεύξεις στο YouTube κανάλι του project, και παρακολούθησέ το στο Instagram!


La Plume Anglaise

Το La Plume Anglaise είναι μια κοινότητα γραφής για γυναίκες που βρίσκονται στο Παρίσι. Στόχος του project είναι να δημιουργήσει έναν διαφορετικό τρόπο συνάντησης και σύνδεσης με ανθρώπους, να εξασκήσει δεξιότητες δημιουργικής γραφής και να φέρει προς εξερεύνηση θέματα που συχνά δεν συζητούνται αρκετά και απασχολούν γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται σε μια ξένη χώρα ή πόλη, μακριά από το σύστημα υποστήριξής τους.

Ήταν πραγματικά φοβερό να βλέπεις πώς νιώθουν οι γυναίκες για αυτά τα ζητήματα, να ακούς τις εμπειρίες τους και να συνειδητοποιείς πως αυτές οι εμπειρίες είναι τελικά κοινές μεταξύ μας.

Μέσα από μηνιαίες συναντήσεις, η κοινότητα καταπιάνεται με θεματικές όπως η γήρανση, η μητρότητα και η εικόνα του σώματος, όπου γυναίκες παρουσιάζουν τη δική τους γραφή -από ένα δοκίμιο μέχρι ένα ποίημα- και στη συνέχεια συζητάνε, μοιράζονται και αναστοχάζονται εντός ενός οικείου και ασφαλούς περιβάλλοντος που καλλιεργεί τη σύνδεση και την αποδοχή.

Με αυτόν τον τρόπο, γυναίκες από την Ιρλανδία, τη Ρωσία, την Αμερική, την Αγγλία αλλά και τη Γαλλία, οι οποίες μπορεί να δυσκολεύονται να συνάψουν φιλίες σε νέα περιβάλλοντα και να ενταχθούν στη ζωή του Παρισιού, έρχονται κοντά και αντιμετωπίζουν θέματα που τις απασχολούν βαθιά αλλά ποτέ πριν δεν είχαν μιλήσει ανοιχτά για αυτά. 

Η Lucy Fellows, η οποία σχεδίασε και υλοποίησε το project, μοιράζεται πως “Αναδύθηκαν πολλά συναισθήματα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και ήταν πραγματικά φοβερό να βλέπεις πώς νιώθουν οι γυναίκες για αυτά τα ζητήματα, να ακούς τις εμπειρίες τους και να συνειδητοποιείς πως αυτές οι εμπειρίες είναι τελικά κοινές μεταξύ μας. Σε κάνει να νιώθεις λιγότερο μόνη! Είναι μοναδικό το να βλέπεις γυναίκες από τόσες διαφορετικές χώρες που έχουν κάνει το Παρίσι σπίτι τους, να έρχονται κοντά και να μοιράζονται τα γραπτά τους, ακόμη κι αν δεν είχαν γράψει ποτέ ξανά στο παρελθόν”.

Παρακολούθησε το project στο Instagram!