TITLGP_Dimos-Faistou_1640x1093_Site-Feature (1)

Γυναίκες του Δήμου Φαιστού | Δημοσιεύτηκε το 2ο μέρος της έρευνας του Women On Top για τις γυναίκες της περιφέρειας

Κατηγορίες: Έρευνες, Νέα του WoT

  • Η παραβατικότητα, η έλλειψη υποδομών, η απουσία κουλτούρας συνεργασίας και αποδοχής και ο έντονος σεξισμός είναι οι κυριότερες προκλήσεις που φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι συμμετέχουσες στην έρευνα.
  • Η επιμόρφωση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων αλλά και η δημιουργία δικτύων υποστήριξης βρίσκονται στο επίκεντρο των προτάσεων που μοιράζονται οι γυναίκες για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ανάπτυξη της κοινότητάς τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας πεδίου του Women On Top για τις γυναίκες της περιφέρειας, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν 4 δίωρα εργαστήρια στις Μοίρες του Δήμου Φαιστού, με την υποστήριξη της Παγκρήτιας Τράπεζας, στα οποία συνολικά συμμετείχαν 35 γυναίκες από όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Φαιστού, ύστερα από ανοιχτό κάλεσμα που πραγματοποίησε ο οργανισμός προς τις κατοίκους της περιοχής. 

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να μοιραστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή και τον τρόπο που βλέπουν το μέλλον τους, και στη συνέχεια να εντοπίσουν πιθανές λύσεις για τις προκλήσεις αυτές. Τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου που παρουσιάστηκαν τοπικά είναι πλέον διαθέσιμα και στο ευρύ κοινό. 

Το 2ο μέρος της έρευνας ανέδειξε ως κυριότερες κατηγορίες προκλήσεων για τις γυναίκες όλων των ηλικιών:

  • τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας
  • τις ελλείψεις σε υποδομές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • την εσωστρέφεια της τοπικής κοινωνίας
  • την αναπαραγωγή έμφυλων και σεξιστικών στερεοτύπων και ρόλων στην κοινότητά τους
  • τις περιορισμένες προοπτικές και ευκαιρίες επιμόρφωσης και την οικονομική ανασφάλεια που αυτές δημιουργούν

Ωστόσο, οι ίδιες οι συμμετέχουσες έφεραν στην επιφάνεια και έναν πλούτο προτάσεων γύρω από πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μεσο-μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών: 

  • Η δημιουργία κοινοτήτων υποστήριξης που θα εμπνέουν και θα ενδυναμώνουν συλλογικά είναι καθοριστική, καθώς αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως κοιτίδες ανταλλαγής γνώσεων και δικτύωσης για τις γυναίκες της περιοχής, ενισχύοντας έτσι και τη συμμετοχή τους στα κοινά.
  • Εξίσου σημαντική είναι και η ατομική επιμόρφωση, μέσω αξιόπιστων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ευαισθητοποιήσουν και θα τις βοηθήσουν να αναπτύξουν δεξιότητες απασχολησιμότητας, επιχειρηματικότητας και χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού. 
  • Τέλος, η υλοποίηση προγραμμάτων mentoring αναδείχθηκε ως ουσιαστική λύση από τις συμμετέχουσες. 

Αυτές οι δράσεις, που απαιτούν και την ενεργή συμμετοχή των θεσμών, αναμένεται να φέρουν θετικές αλλαγές σε ολόκληρη την κοινότητα.


Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας


Η εκδήλωση παρουσίασης των ευρημάτων

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας στην τοπική κοινωνία των Μοιρών. 

Η εκδήλωση χαιρετίστηκε από την Γεωργία Μηλάκη, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Ισότητας Περιφέρειας Κρήτης, και την Βασιλεία Αρμουτάκη, Αντιδήμαρχο Παιδείας, Δια βίου μάθησης & Υγείας και Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Μοιρών, ενώ τιμήθηκε με την παρουσία γυναικών και εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης κοινότητας. 

Η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, συνιδρύτρια του Women On Top και υπεύθυνη της έρευνας στην περιοχή της Κρήτης, δήλωσε: Πιστεύουμε ότι η έρευνα αυτή αφορά όλους τους οργανισμούς, τις εταιρείες, τις ομαδες και τους θεσμους που δραστηριοποιούνται σε κάθε περιοχή. Σκοπός της είναι να δώσει σε όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας οργανισμού, την πληροφορία που χρειαζόμαστε για να υλοποιήσουμε προγράμματα με ουσιαστικό αντίκτυπο”.