TITLIMG_0565

Οι μέντορές μας απαντούν στις ερωτήσεις σας.

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Mentoring, Εκπαίδευση, Νέα

To Women On Top συμμετείχε στην εβδομάδα #IamRemarkable της Google τον Νοέμβριο με ένα live speed mentoring session, στο οποίο μέντορες του δικτύου μας απάντησαν σε ερωτήματα που προβληματίζουν πολλές γυναίκες σε σχέση με την επαγγελματική τους ζωής. Τα ερωτήματα ήταν τόσα πολλά που δεν πρόλαβαν να απαντηθούν live – και επειδή δεν μας αρέσει να αφήνουμε αναπάντητες ερωτήσεις – αφήνουμε εδώ γραπτά τις απαντήσεις από καταξιωμένες επαγγελματίες και μέντορες του Women On Top.


Τις παρακάτω ερωτήσεις τις απαντά η Ιωάννα Σπύρου. Η Ιωάννα είναι Certified Personal & Executive Coach, σύμβουλος σε θέματα διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρώπινων πόρων και έχει εκπαιδευτεί στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική, στην Επαγγελματική Αξιολόγηση & Προσανατολισμό.

  1. Ένα μεγαλύτερο κενό στο βιογραφικό μας λόγω μητρότητας -πάνω από 5 χρόνια- αλλά με διάφορα σεμινάρια και master σε αυτά τα χρόνια, πόσο κακό είναι; Πώς μπορούμε να το δικαιολογήσουμε; Χρειάζεται;

Το να έχεις γίνει μητέρα είναι ένα πολύ όμορφο γεγονός, που φυσικά δεν χρειάζεται να δικαιολογήσεις ή ...να κρύψεις. Σίγουρα όμως, όταν είσαι σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας, θα χρειαστεί να αναφερθείς σε αυτό την ώρα της συνέντευξης. Ωστόσο, το μόνο που χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, να κάνεις είναι να είσαι προετοιμασμένη, ειλικρινής και να εστιάσεις στις γνώσεις και στις δεξιότητές σου.

  • Κάνε σωστή  προετοιμασία
  • Μίλα με ειλικρίνεια
  • Τόνισε τα εφόδια που απέκτησες και πως θα τα χρησιμοποιήσεις στο μέλλον

Όταν οι recruiters αξιολογούν τα βιογραφικά ,εντοπίζουν όλα τα πιθανά θέματα προς συζήτηση για την συνέντευξη. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να προετοιμάσεις τις απαντήσεις σου, έτσι ώστε να είσαι σίγουρη πως θα παρουσιάσεις τον εαυτό  σου με τον τρόπο που επιθυμείς.

Είναι απαραίτητο να εξηγήσεις  τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε το κενό, τονίζοντας πως ήταν δική σου συνειδητή απόφαση, η οποία βασίστηκε σε συγκεκριμένα δεδομένα. Το να αλλάξεις ημερομηνίες ή να προσπαθήσεις να αποκρύψεις πληροφορίες, δεν βοηθάει. Η ειλικρίνεια εκτιμάται!

Εστίασε στο να περιγράψεις ποιες εκπαιδεύσεις παρακολούθησες, για ποιόν λόγο, τι είναι αυτό που αποκόμισες ακριβώς και πως μπορείς να το εφαρμόσεις στην εργασία σου.   Δεν δείχνεις μόνο πως σε ενδιαφέρει η εργασία σου και φροντίζεις να μείνεις ενημερωμένη, αλλά δείχνεις πως δεν επαναπαύεσαι, αξιοποιείς τον χρόνο σου και έχεις στόχους προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Ακόμα και αν δεν έχεις παρακολουθήσει κάποια εκπαίδευση, πολλές από τις δεξιότητες που έχεις αποκτήσει την περίοδο της μητρότητας, θα σου φανούν χρήσιμες να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε εργασιακή πρόκληση!

Και μην ξεχνάμε πως σε μια συνέντευξη αξιολογείται το αν το προφίλ μας ταιριάζει με τις απαιτήσεις της θέσης και παράλληλα αξιολογούμε και εμείς οι ίδιοι  αν θέλουμε να εργαστούμε στη συγκεκριμένη εταιρία και στον συγκεκριμένο ρόλο.

  1. Πόσο δύσκολο είναι να κάνει κάποιος αλλαγή καριέρας στην εποχή μας; Έχω εμπειρία σε πολυεθνική όπου εργάζομαι μέχρι σήμερα και προσπαθώ να μπω στον τομέα του HR μετά από σχετικές σπουδές, δυστυχώς όμως μετά από τόσα βιογραφικά δεν με έχουν καλέσει ακόμα ούτε σε μία συνέντευξη!

Πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση για αλλαγή καριέρας, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε και να αξιολογήσουμε διάφορα στοιχεία. Εκτός από τα δυνατά μας σημεία και τα σημεία που θέλουμε να αναπτύξουμε, χρειάζεται απαραίτητα να κάνουμε μια καλή ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ευκαιρίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πιθανά εμπόδια που θα εμφανιστούν στο δρόμο μας. Χρειάζεται δηλαδή, να κάνουμε συγκεκριμένα πλάνα δράσης, έτσι ώστε να κάνουμε υπολογισμένες κινήσεις και να είμαστε σίγουρες για την απόφασή μας την δεδομένη στιγμή, με βάση τον μακροπρόθεσμο στόχο μας. Η απάντηση είναι μέσα μας και είναι καθαρά δική μας, χωρίς κάποιος να μπορεί να μας απαντήσει «ναι, κάνε το» ή «όχι, μην το τολμήσεις».

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του HR, αξιολόγησε ξανά  ποιες πηγές αξιοποιείς για να αναζητήσεις αγγελίες και για ποιες θέσεις στέλνεις το βιογραφικό σου, δες τις δεξιότητες και γνώσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να εστιάσεις στο να επενδύσεις τον χρόνο σου στις περιοχές που χρειάζεσαι ανάπτυξη. Παράλληλα, φρόντισε να ενισχύσεις στοχευμένα την δικτύωσή σου, συμμετέχοντας σε ομάδες, παρακολουθώντας σεμινάρια, συνέδρια κτλ. Επίσης, πολλές φορές, η παράλληλη με την εργασία σου, συμμετοχή σε ένα hr project μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις. Μην χάνεις το κουράγιο και την ελπίδα σου, ο επιμένων νικά!

  1. Τι skills είναι καλό να αναπτύξει κάποια που θέλει να ασχοληθεί με το HR;

Κάθε εταιρία μπορεί να έχει διαφορετική δομή στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και να προσαρμόζει τους επιμέρους ρόλους που υπάρχουν στο τμήμα, ανάλογα με τις ανάγκες της. Οι επαγγελματίες στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού, συνεργάζονται με όλα τα τμήματα του οργανισμού, ενώ έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα, όπως η προσέλκυση των υποψηφίων, η εκπαίδευση και ανάπτυξή τους,  η μισθοδοσία και άλλες λειτουργίες όπως οι διαδικασίες και τα προνόμια (benefits) των εργαζομένων κ.α. Τα διαφορετικά αντικείμενα, απαιτούν και διαφορετικό μείγμα δεξιοτήτων, γνώσεων και ικανοτήτων.

Ανεξάρτητα  όμως με τους επιμέρους ρόλους, όσοι απασχολούνται στο τμήμα αυτό, χρειάζεται να επικοινωνούν καθημερινά με όλους και να βρίσκουν λύσεις σε διάφορες καταστάσεις, οπότε οι επικοινωνιακές και διαπροσωπικές δεξιότητες έρχονται πρώτες στη λίστα μας! Λόγω της πληθώρας των θεμάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το ό,τι έχουμε να κάνουμε με τον ανθρώπινο παράγοντα, η κριτική σκέψη και η διαχείριση των αλλαγών είναι σημαντικό εφόδιο, όχι μόνο για εμάς τις ίδιες αλλά και για το πως επικοινωνούμε τις αλλαγές αυτές στους ανθρώπους, φροντίζοντας να επιτύχουμε τους στόχους μας. Βιώσαμε πρόσφατα το πως η  πανδημία έκανε την διαχείριση της αλλαγής, επιτακτική ανάγκη, για να βρεθούν άμεσες και πρακτικές λύσεις. Οι διαρκείς αλλαγές και ο  απαιτητικός τρόπος ζωής, με τους πολλούς ρόλους που έχουμε να διαχειριστούμε, καθιστά επίσης την ανθεκτικότητα, σημαντική δεξιότητα ανεξαρτήτως τμήματος και ρόλου, έτσι ώστε να είμαστε πλήρως λειτουργικές.

Η αποτελεσματική διαχείριση της διαφορετικότητας  των ανθρώπων, μας βοηθάει επίσης να αξιοποιούμε τα ταλέντα όλων, να επικοινωνούμε αποτελεσματικά και να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε κατάλληλες πολιτικές, με στόχο την ανάπτυξη κουλτούρας αποδοχής και συμμετοχής όλων. Οι δεξιότητες καθοδήγησης (Coaching Skills), θεωρώ πως είναι απαραίτητα στους επαγγελματίες του HR, έτσι ώστε να ακούνε ενεργά και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού, συμβάλλοντας στην στοχοθεσία και ανάπτυξη των ανθρώπων.

Η στρατηγική σκέψη και η κατανόηση της «μεγάλης εικόνας» είναι απαραίτητη, έτσι ώστε οι δράσεις μας και οι προτάσεις μας να ευθυγραμμίζονται με την στρατηγική της εταιρίας και να προσθέτουν αξία. Επίσης, οι αναλυτικές δεξιότητες έτσι ώστε να «διαβάζουμε» και να αξιοποιούμε αποτελεσματικά τα στοιχεία (People Analytics) και η διαχείριση του τεχνολογικού περιβάλλοντος (Digital Skills – HR Technologies). Το πιο σημαντικό για εμένα, θα έλεγα πως είναι να μαθαίνουμε να μαθαίνουμε, έτσι ώστε να αναπτυσσόμαστε διαρκώς και να ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον ρόλο μας, προσθέτοντας αξία!

  1. Να τολμήσω την αλλαγή στην καριέρα μου σε κάτι που μου αρέσει πολύ ή να παραμείνω σε ένα εργασιακό πλαίσιο που με καλύπτει οικονομικά και προσφέρει περιθώρια εξέλιξης;

Η αλλαγή καριέρας είναι μια σημαντική απόφαση στη ζωή μας, η οποία χρειάζεται καλό σχεδιασμό. Πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε και να αξιολογήσουμε διάφορα στοιχεία όπως για παράδειγμα το αν χρησιμοποιούμε τα δυνατά μας σημεία στο επάγγελμα που θα επιλέξουμε,  αν συμβαδίζει ο ρόλος με τις αξίες μας, κατά πόσο είναι δικός μας στόχος και για ποιους λόγους θέλουμε να επιλέξουμε τον ένα δρόμο ή τον άλλο.

Παράλληλα χρειάζεται να κοιτάξουμε στο μέλλον, αξιολογώντας αν η καθημερινότητά μας είναι αυτή που θέλουμε να έχουμε και κατά πόσο η μια ή άλλη  επιλογή επηρεάζει τους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας. Κάθε φορά χρειάζεται να αξιολογήσουμε τα δεδομένα που έχουμε, να δούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, να αναλύσουμε τα πιθανά εμπόδια και να σκεφτούμε λύσεις έτσι ώστε να τα ξεπεράσουμε και να κινηθούμε προς τον στόχο μας. 

Εάν έχουμε απαντήσει στα βασικά ερωτήματα, το να σχεδιάσουμε και να ακολουθήσουμε ένα εφικτό και ρεαλιστικό πλάνο δράσης μπορεί να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε την καριέρα που επιθυμούμε έχοντας την δυνατότητα να εξελιχθούμε και να έχουμε τις οικονομικές απολαβές που επιθυμούμε. Η απάντηση είναι μέσα μας και είναι καθαρά δική μας, χωρίς κάποιος να μπορεί να μας απαντήσει «ναι, κάνε το» ή «όχι, μην το τολμήσεις».

Από προσωπική εμπειρία έχω να πως η περίοδος που ασχολούμαστε με την αλλαγή καριέρας είναι απαιτητική, θέλει δουλειά, συνέπεια, ενίσχυση της αυτογνωσίας μας και υποστήριξη. Εάν έχουν γίνει τα σωστά βήματα και έχει παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση συνειδητά, τα αποτελέσματα τολμώ να πω είναι ... μαγικά!


Αν θέλεις κι εσύ να ωφεληθείς από ένα speed mentoring session μπορείς να το εξασφαλίσεις εδώ υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα βοηθήσει κι άλλες γυναίκες να ενδυναμωθούν επαγγελματικά και να επιτύχουν τους στόχους τους.

Εμείς πιστεύουμε πως όλες οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε αυτού του είδους την υποστήριξη, τη δικτύωση και τη γνώση. Αν το πιστεύεις κι εσύ, βοήθησέ μας να τους το προσφέρουμε.

 Γιατί όλες μαζί μπορούμε καλύτερα.