TITLAnna-Liza Manali photo

Η Άννα-Λίζα Μάναλη στο online Live A Legacy 2020

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 2/12, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά φέτος, online λόγω της πανδημίας, στις 13 & 14/12 από τη Mastercard και το Women On Top. Μπες στο Live A Legacy για να παρακολουθήσεις όλη την εκδήλωση και να διεκδικήσεις μια έμμισθη πρακτική άσκηση στον τραπεζικό κλάδο ή/και μια υποτροφία mentoring από το Women On Top.


Η Άννα-Λίζα εργάζεται ως HR Business Partner για την RB Healthcare A.E (Dettol, Nurofen, Durex, Strepsils κλπ.) και είναι υπεύθυνη για όλο το φάσμα του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας στην Ελλάδα. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως Recruitment Specialist. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της το πέρασε στο Λονδίνο, δουλεύοντας στην Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Chivas Brothers Ltd.(Pernod Ricard). Πιστεύει πολύ στη δύναμη των ανθρώπων και στη δύναμη της ομαδικότητας, της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης.

Όταν ξεκίνησες την πορεία σου, ήξερες/φανταζόμουν που θα σε οδηγούσε;

Σίγουρα όχι, δεν μπορείς να είσαι σίγουρη μέχρι να το δοκιμάσεις! Για μένα ήταν καθαρή τύχη το ότι με γοήτευσε ο πρώτος κλάδος στον οποίο ξεκίνησα να εργάζομαι. Μπήκα στον χώρο του HR πειραματικά, μέσω της πρακτικής μου άσκησης, και σιγά σιγά ανακάλυψα πράγματα που με ενέπνευσαν! Άρχισα να αντιλαμβάνομαι περισσότερο την ουσία και τον λόγο ύπαρξης του HR: Ο τρόπος που βλέπουμε τον ανθρώπινο παράγοντα, η σημασία που δίνουμε στην ψυχολογία και στην ενσυναίσθηση, η μεταστροφή του μοντέλου διοίκησης σε πιο inclusive τρόπους διαχείρισης καθώς και η αλλαγή που μπορούμε να φέρουμε στην ουσιαστική ισότητα των φύλων και στην αποδοχή της διαφορετικότητας, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και πιστεύω πως θα παραμείνω στον κλάδο αυτό όσο αυτός εξελίσσεται και όσο υπάρχουν εταιρείες που ενδιαφέρονται για αυτόν τον «παραγωγικό διάλογο».

Πώς φαντάζεσαι την επαγγελματική σου ζωή σε 10 χρόνια από τώρα;

Προσπαθώ να βλέπω ένα βήμα την φορά χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχω φιλοδοξίες και όνειρα! Η χρονιά αυτή μου υπενθύμισε πόσο σημαντική είναι η ευελιξία και πόσο εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο (ή και τον τόπο) που θέλουμε να ζούμε! Δεν επαναπαύομαι, συνεχίζω να μαθαίνω και να διεκδικώ συνεχώς καινούρια πράγματα, να εκθέτω τον εαυτό μου σε νέες προκλήσεις ώστε να εξελίσσομαι. Δίνω πολύ λίγη σημασία σε τίτλους και μεγαλύτερη σημασία στην ουσία του ρόλου και στην κουλτούρα ενός οργανισμού. Ο χρόνος θα δείξει.

Πιστεύεις ότι οι γυναίκες σήμερα συναντάνε διαφορετικά ή μεγαλύτερα εμπόδια από τους άντρες στην επαγγελματική τους ζωή; Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται να κάνουν λιγότερο ή περισσότερο ή διαφορετικά για να τα ξεπεράσουν;

Ναι, δυστυχώς υπάρχουν ακόμα διακρίσεις, αν και γίνονται βήματα βελτίωσης. Προσωπικά πιστεύω πως, μεταξύ άλλων, το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε δύο σημαντικούς παράγοντες: Πρώτον, ο γονεϊκος ρόλος φαίνεται να είναι παραπάνω συνδεδεμένος ακόμα με την γυναίκα παρά με τον άντρα (τονίζω και πάλι πως γίνονται βήματα βελτίωσης). Δεύτερον, φαίνεται πως οι άντρες είναι πιο έτοιμοι να διεκδικήσουν μία καινούρια θέση ή προαγωγή ενώ οι γυναίκες φαίνεται ότι θέλουν να είναι βέβαιες πριν κάνουν το επόμενο βήμα. Πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε και εμείς ρίσκα και να μη φοβόμαστε να «πέφτουμε στα βαθιά» και να διεκδικούμε.

Πώς θα συμβούλευες μια νέα γυναίκα να βρει τον επαγγελματικό της δρόμο, αν δεν έχει ιδέα τι θέλει να κάνει στη δουλειά;

Κάθε δουλειά και ενασχόληση προσφέρει εμπειρίες, ερεθίσματα και διαφορετικές δεξιότητες. Πλέον η εργασιακή πορεία δεν είναι μονόδρομος. Δεν ψάχνουμε μία εταιρεία που θα μας προσφέρει ασφάλεια αλλά ένα περιβάλλον που θα μας εμπνέει! Είναι σημαντικό να δοκιμάσουμε διαφορετικά πράγματα να δούμε τί μας ταιριάζει. Η πρακτική άσκηση είναι μία καλή ευκαιρία για εξερεύνηση. Η ενασχόληση με start-ups επίσης δίνει ένα πολύ καλό υπόβαθρο και μία σφαιρική εικόνα μιας επιχείρησης ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει και ουσιαστικές δεξιότητες για ομαδικότητα και ευελιξία. Ξεκινήστε από κάπου, λοιπόν, σκεφτείτε όλους τους πιθανούς παράγοντες (περιβάλλον, χώρα, κλάδος, τομέας κλπ) και μην ψάχνετε το «τέλειο» - μπορεί να σας κάνει, μπορεί και όχι, σίγουρα όμως θα μάθετε!


Για να διεκδικήσεις μια έμμισθη πρακτική άσκηση στον τραπεζικό κλάδο ή/και μια υποτροφία mentoring από το Women On Top κάνε την εγγραφή σου εδώ και ακολούθησε τις οδηγίες. Οι αιτήσεις για τις υποτροφίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 31/01/21.