Επιλογή Σελίδας

Συχνές ερωτήσεις

Έχεις απορίες σχετικά με το WoT; Συγκεντρώσαμε εδώ μερικές από τις πιο συνηθισμένες.

Αν η ερώτησή σου δεν βρίσκεται ανάμεσα στις παρακάτω, επικοινώνησε μαζί μας, θα χαρούμε να την απαντήσουμε.

Γιατί μόνο γυναίκες; Κι ένας άντρας θα μπορούσε να σε κατευθύνει σ’ ένα καλύτερο μεταπτυχιακό, να σε βοηθήσει να κατακτήσεις μια θέση ευθύνης κ.ο.κ

Πέρα από τη (βολική αλλά όχι καθοριστικής σημασίας) ευκολία που προσφέρει ένας τέτοιος «περιορισμός» της ιδέας (σε επίπεδο οργάνωσης, διάδοσης, marketing), οι λόγοι για τους οποίους επιλέξαμε να στήσουμε ένα δίκτυο από γυναίκες για γυναίκες ήταν κυρίως δύο:

α. Καλώς ή κακώς (ή απλώς αναπόφευκτα), υπάρχουν πράγματι ζητήματα για τα οποία οι γυναίκες προτιμούν να πάρουν καθοδήγηση από γυναίκες: εμείς, ως γυναίκες, θέλουμε ν’ ακούσουμε πώς μια γυναίκα αντιμετώπισε το γυρισμό στη δουλειά μετά από τη γέννηση του παιδιού της, πώς θα χειριζόταν την κατάσταση αν το αφεντικό της την παρενοχλούσε σεξουαλικά ή τι θα έκανε αν ένας άντρας συνάδελφός της πληρωνόταν πολύ περισσότερα χρήματα για να κάνει την ίδια δουλειά μ’ εκείνη.

β. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του WoT θα είναι η δυνατότητα που έχει κάθε μέλος του να αναλάβει και τους δύο ρόλους, του μέντορα και του mentee, ανάλογα με τις ανάγκες και την εμπειρία της. Τώρα, χωρίς να θέλουμε να ακουστούμε απαισιόδοξες, έχουμε την αίσθηση ότι αν προτείναμε σε 10 άντρες από το γενικό (ελληνικό) πληθυσμό να συνεργαστούν με μια γυναίκα μέντορα, μόνο οι 2 ίσως κατέληγαν στο ότι δεν είναι και τόσο κακή ιδέα.

Το σωστό δεν είναι “Women at the Τop”; Γιατί το “Women on Τop” παραπέμπει αλλού…

Εκτός του ότι είναι πιο σύντομο και σε κάνει να το προσέχεις πιο πολύ, το “Women on Top” μας αρέσει γιατί για όλες μας υπάρχει κάτι που θέλουμε να «βγούμε από πάνω» του: η ανεργία, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, ένα δύσκολο αφεντικό, μια κατάσταση που δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε, μια αλλαγή κατεύθυνσης, [συμπλήρωσε το κενό]. Το “ at the top” μιλάει για την κορυφή, το “on top” για τις μικρές προσωπικές μας νίκες.

Δεν έχω καταλάβει, οι μέντορες πληρώνονται γι’ αυτό που κάνουν;

Κατηγορηματικά όχι. Μία από τις βασικές αρχές του mentoring είναι ότι προσφέρεται δωρεάν και σε εθελοντική βάση. Το ποσό που καταβάλλουν οι υποψήφιες mentees χρησιμοποιείται για να καλύψει ορισμένα από τα διοικητικά έξοδα του WoT καθώς και τις διαδικασίες της εύρεσης μέντορα και της υποστήριξης σε όλη τη διάρκεια της σχέσης mentoring.

Πώς γίνεται το mentoring; Πρέπει οπωσδήποτε να βρω μία μέντορα στο μέρος που ζω, για να βρισκόμαστε από κοντά;

Χάρη στο email, Skype και ίντερνετ γενικότερα, το να βρίσκεσαι εσύ στην Αθήνα και η μέντοράς σου στη Δράμα δεν είναι απλώς εφικτό, είναι σχεδόν αναμενόμενο. Από την άλλη, το «από κοντά» αφενός δίνει άλλη δυναμική στην επικοινωνία, αφετέρου σε ορισμένες περιπτώσεις κάνει το mentoring πιο αποτελεσματικό στην πράξη, επειδή και οι δύο πλευρές κινούνται πάνω κάτω στην ίδια αγορά. Οπότε, όχι, μην αφήσεις τη γεωγραφική σου βάση να σε σταματήσει – εμείς θα είμαστε εδώ για να σε υποστηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επεκταθεί το δίκτυο και να μπορείς να βρεις την κατάλληλη μέντορα παντού!

Μπορεί η μέντοράς μου να προέρχεται από διαφορετικό επαγγελματικό τομέα από το δικό μου;

Μία από τις βασικές αρχές μίας σχέσης mentoring είναι η μέντορας να προέρχεται από τον ίδιο ή παρεμφερή επαγγελματικό τομέα με αυτόν της mentee. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό επιδιώκεται και αυτό συμβαίνει. Δεν πρόκειται, όμως, για απόλυτο κανόνα. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η ανάγκη για mentoring ξεκινάει από ένα συγκεκριμένο εργασιακό ζήτημα, που δεν αφορά απαραίτητα το επαγγελματικό αντικείμενο (π.χ. δουλειά σε ανδροκρατούμενο περιβάλλον, προσαρμογή σε μια χώρα του εξωτερικού, επιστροφή στη δουλειά μετά από άδεια μητρότητας κλπ). Σε τέτοιες περιπτώσεις, καταλληλότερη μέντορας μπορεί να είναι μια γυναίκα η οποία έχει βιώσει αντίστοιχη πρόκληση με αυτήν που απασχολεί την υποψήφια mentee, έστω και εάν προέρχεται από διαφορετικό επαγγελματικό χώρο. Η λογική πίσω από αυτό το ταίριασμα σχετίζεται με το ότι η μέντορας μπορεί να προσφέρει την υποστήριξή της για το συγκεκριμένο ζήτημα, με το να μοιραστεί με την mentee της τις δικές της αντίστοιχες εμπειρίες και τους μηχανισμούς που χρησιμοποίησε για να τις αντιμετωπίσει.

Θέλω να γίνω μέντορας, αλλά φοβάμαι ότι η mentee μου θα περιμένει να της βρω δουλειά, πράγμα που δε νομίζω ότι είμαι σε θέση να κάνω.

Ναι, η ανεργία είναι παντού, ναι, πολλές από τις υποψήφιες mentees μας θα βρίσκονται σε φάση αναζήτησης, αλλά όχι, ο στόχος μας ως μέντορες δεν είναι να βρούμε δουλειά στις mentees μας, ούτε κι εκείνες (θα έπρεπε να) περιμένουν κάτι τέτοιο από εμάς. Στόχος μας είναι να τους υποδείξουμε πράγματα που θα μπορούσαν να διορθώσουν/βελτιώσουν στον τρόπο ψαξίματος ή στη γενικότερη προσέγγισή τους. Να τους τονώσουμε το ηθικό και να μοιραστούμε μαζί τους κομμάτια δικών μας ανάλογων εμπειριών. Να τους προτείνουμε τρόπους να αναπτύξουν τα προσόντα τους, ακόμα και να τις συστήσουμε σε ανθρώπους που θεωρούμε ότι ίσως έχουν κάτι ακόμα παραπάνω να τους προσφέρουν. Αυτά και μόνο έχουν αξία ανεκτίμητη. Τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα της προσωπικής δουλειάς, της αξίας τους, της κρίσης και της αγοράς εργασίας.

Τι μπορεί να ζητήσει από μένα η mentee μου;

Τι μπορεί να σου ζητήσει:

Υποστήριξη, συμβουλές και καθοδήγηση για επαγγελματικά θέματα που την απασχολούν.

Να ακούσεις τα προβλήματά και τις ανησυχίες της.

Τη γνώμη σου για τον τρόπο με τον οποίο θεωρείς ότι μπορεί να διαχειριστεί την καριέρα της έτσι ώστε να εξελιχθεί επαγγελματικά.

Ανατροφοδότηση (feedback). Η εποικοδομητική ανατροφοδότηση είναι μία ευκαιρία να μάθουμε πράγματα για τον εαυτό μας, που πιθανόν δεν έχουμε σκεφτεί ή δεν τους έχουμε δώσει τη σημασία που τους αρμόζει, είτε πρόκειται για θετικές είτε για αρνητικές πτυχές του εαυτού μας.

Διευκρινίσεις και εξηγήσεις για κάτι που δεν έχει κατανοήσει.

Να εκφράσει τους προβληματισμούς της για κάποιες πτυχές της συνεργασίας σας, προκειμένου να τις συζητήσετε και να βρείτε τρόπους βελτίωσής τους.

 

Τι ΔΕΝ μπορεί να σου ζητήσει:

Να είσαι διαθέσιμη οποτεδήποτε την χρειαστείς, πέρα από τα πλαίσια επικοινωνίας που έχετε συμφωνήσει.

Να λάβεις αποφάσεις εκ μέρους της. Η επαγγελματική ζωή και πορεία είναι δική της –  το ίδιο και οι αποφάσεις που θα λάβει σχετικά με αυτές. Μπορεί βέβαια να ζητήσει να μάθει από την εμπειρία σου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λάβει τις δικές σου επιλογές ως δεσμευτικές.

Να γίνει το mentoring μία καλή ευκαιρία για να γκρινιάξει ή να παραπονεθεί για τα πράγματα τα οποία δεν πάνε καλά στην επαγγελματική της ζωή. Σκοπός του mentoring είναι να βοηθηθεί η mentee να βρει λύσεις.

Να κάνεις εσύ την δουλειά της. Σκοπός του mentoring είναι να την υποστηρίξεις στα επαγγελματικά ζητήματα που την απασχολούν και να τη βοηθήσεις να εξελιχθεί επαγγελματικά.

Να σε κατηγορήσει εάν η συμβουλή που της έδωσες δεν δούλεψε επιτυχημένα στη δική της περίπτωση.

Να αγκιστρωθεί επάνω σου. Θα προχωρήσετε μαζί για όσο διάστημα της προσφέρεις mentoring, έτσι ώστε γρήγορα να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια.

Να έχεις την απάντηση για τα πάντα. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία πιθανόν να μην μπορείς να καλύψεις στα πλαίσια της συνεργασίας σας. Στην περίπτωση αυτή, επικοινώνησε με εμάς στο Women on Top, για να βρούμε μία λύση. Είμαστε εδώ για να σε υποστηρίζουμε κατά το δυνατόν περισσότερο και να αντιμετωπίζουμε μαζί τις προκλήσεις!

Πώς επιλέγετε τις μέντορες του δικτύου ώστε να εξασφαλίσετε ότι είναι κατάλληλες για κάτι τέτοιο;

Καλή ερώτηση. Η ποιότητα των μεντόρων μας είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητές μας –γι’ αυτό και δίνουμε εξαιρετικά μεγάλη σημασία τόσο στην επιλογή όσο και στην κατάρτιση/υποστήριξή τους για όσο χρόνο συμμετέχουν στο δίκτυο. Από την άλλη, θεωρούμε ότι οι γυναίκες που έχουν να προσφέρουν πολύτιμα πράγματα ως μέντορες είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που το πιστεύουν, γι’ αυτό έχουμε τις κεραίες μας τεντωμένες και αποφεύγουμε να περιοριζόμαστε από άκαμπτα κριτήρια γύρω από το πόση και τι είδους εμπειρία θα πρέπει να έχει μία επαγγελματίας για να γίνει μέντορας στο WoT. Ζητάμε οπωσδήποτε να έχει 3 χρόνια προϋπηρεσία στον τομέα για τον οποίο πρόκειται να προσφέρει υποστήριξη, όμως από εκεί και πέρα το σημαντικότερο ρόλο παίζει η επιθυμία και η διαθεσιμότητά της να συμμετάσχει, η προθυμία της να επενδύσει ενέργεια στο να γίνει ακόμα καλύτερη (παράλληλα με τη mentee της) και φυσικά, ο συνδυασμός της μέχρι τώρα δουλειάς της με την προσωπικότητα και τις συστάσεις που ίσως έχουμε για εκείνη.

Το πρώτο μέρος όπου αναζητάμε τις μέντορές μας είναι η ίδια η δεξαμενή εθελοντών μεντόρων του WoT. Σε περιπτώσεις όπου η ανάγκη κάποιας mentee δεν μπορεί να καλυφθεί από εκεί, επεκτείνουμε την αναζήτηση εκτός δικτύου, εντοπίζοντας μέντορες είτε μέσω των προσωπικών μας επαφών, είτε μέσω συστάσεων τρίτων, είτε σκανάροντας τα Μέσα κάθε είδους (κοινωνικά δίκτυα, Τύπος, τηλεόραση, διαδίκτυο), για γυναίκες με ουσιαστική επαγγελματική εμπειρία στον τομέα που μας ενδιαφέρει. Σε πολλές περιπτώσεις, είτε μετά από επιθυμία της ίδιας της mentee είτε επειδή εμείς πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα προσθέσει αξία, αναζητούμε και επαγγελματίες από το εξωτερικό, οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν με μια διαφορετική οπτική και να ανοίξουν ακόμη μεγαλύτερους ορίζοντες στις γυναίκες που υποστηρίζουν.

Γιατί πληρώνεστε εσείς, ενώ οι μέντορες όχι;

Οι λόγοι είναι δύο: ο πρώτος είναι ότι κάθε μέντορας αναλαμβάνει την υποστήριξη μίας μόνο mentee κάθε χρονική στιγμή, ενώ οι διαχειριστές του δικτύου υποστηρίζουν παράλληλα όλο και περισσότερες συνεργασίες ζευγαριών, μία διαδικασία με πολύπλοκες απαιτήσεις, σε διαφορετικά επίπεδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το δίκτυο μεγαλώνει, αλλά θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα εφόδια ώστε να υποστηρίξουμε όλα τα μέλη μας και να κάνουμε το δίκτυο προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με βάση τη φιλοσοφία του δικτύου, τον τρόπο λειτουργίας του, αλλά και τον ορισμό του mentoring που εφαρμόζουμε, οι μέντορες που προσφέρουν το χρόνο και την ενέργειά τους για να υποστηρίξουν γυναίκες με μικρότερη εμπειρία, δεν είναι επαγγελματίες στον τομέα της καθοδήγησης, αλλά μοιράζονται τη χωνεμένη γνώση τους, με όση αξία και με όση ευελιξία συνεπάγεται αυτό. Εμείς, από την άλλη, προκειμένου να προσφέρουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υπηρεσιών και να πραγματοποιήσουμε αυτά που υποσχόμαστε (εξατομικευμένη αναζήτηση μέντορα, συνεχή υποστήριξη, παρέμβαση στις περιπτώσεις που χρειάζεται κλπ), είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε 100% επαγγελματικά όσον αφορά την κατάρτιση της ομάδας μας, την αφοσίωσή της και τη δέσμευσή της να βελτιώνεται συνεχώς.

Αξίζει εδώ να σου θυμίσουμε ότι το κόστος του mentoring για τη mentee είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θα κάλυπτε την πραγματική δουλειά που αφιερώνουμε για να πραγματοποιηθεί. Στόχος μας όμως είναι το κόστος αυτό να παραμείνει χαμηλό κι εμείς να καλύψουμε τις υπόλοιπες οικονομικές μας ανάγκες μέσα από άλλου είδους χρηματοδότηση (εμπορική συνεργασία με επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις, σεμινάρια).

Και κάτι ακόμα: δεν θα ζητούσαμε ποτέ από τις μέντορές μας να προσφέρουν το δυναμικό τους χωρίς να παίρνουν κάτι χειροπιαστό ως αντάλλαγμα. Γι’ αυτό και είναι προτεραιότητά μας να τους δίνουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το δίκτυο ως ένα πραγματικά δυνατό εργαλείο για τη δική τους επαγγελματική ανάπτυξη.

Πιστεύω ότι το mentoring είναι αυτό που χρειάζομαι για να ξεκολλήσω, αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να πληρώσω συνδρομή στο WoT. Τι να κάνω;

Κάθε χρόνο το Women On Top προσφέρει 5 υποτροφίες σε μέλη του που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά έχουν πολλά να κερδίσουν από τη διαδικασία του mentoring. Αν είσαι έτοιμη να δεσμευτείς σε μια τέτοια συνεργασία και να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που θα σου προσφέρει, αλλά λόγω συνθηκών σου είναι αδύνατο να πληρώσεις το κόστος αναζήτησης μιας μέντορα, συμπλήρωσε κανονικά την αίτηση για υποψήφιες mentorees και στείλε μας στο mentorees@womenontop.gr ένα email με subject «Αίτηση για υποτροφία». Εξήγησέ μας, με το δικό σου τρόπο, γιατί πιστεύεις ότι αξίζει να σου προσφέρουμε μία από τις 5 υποτροφίες της φετινής χρονιάς. Μπορεί να χρειαστεί να επικοινωνήσουμε μαζί σου για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αίτησή σου, αλλά σε κάθε περίπτωση θα σε ενημερώσουμε σύντομα για το αποτέλεσμα.

Τι γίνεται αν δεν ταιριάξω με τη μέντορα/mentee μου;

Η «χημεία» ανάμεσα στα δύο μέλη μιας σχέσης mentoring είναι το Α και το Ω για την επιτυχία της –το κρατάμε αυτό. Αν, σε οποιοδήποτε στάδιο της συνεργασίας σας, νιώσεις ότι το ταίρι σου δεν είναι αυτό πού θα χρειαζόταν ώστε να αξιοποιήσετε κι οι δύο στο έπακρο την επαφή σας, σου ζητάμε καταρχάς να διασφαλίσεις ότι:

Α) Έχεις δώσει το απαιτούμενο περιθώριο χρόνου ώστε να δώσεις την ευκαιρία στη σχέση σας να δείξει τη δυναμική της και

Β) Ότι έχεις μιλήσει με τη μέντορα/mentee σου για ορισμένες, τουλάχιστον, από τις επιφυλάξεις σου, έτσι ώστε να είσαι σίγουρη ότι η δυσαρέσκειά σου δεν οφείλεται σε κάποιου είδους παρεξήγηση ή ελλιπή επικοινωνία.

Αν, μετά τα παραπάνω, εξακολουθείς να μην είσαι ικανοποιημένη από το ταίρι σου, εμείς αναλαμβάνουμε να σας αποδεσμεύσουμε από τη συγκεκριμένη συνεργασία και να προσεγγίσουμε, αν φυσικά, μας ζητηθεί, μια νέα μέντορα για τη mentee που αναζητά υποστήριξη.

Βρήκα μέσα στο δίκτυο την ιδανική μέντορά μου. Μπορώ να επικοινωνήσω απευθείας μαζί της;

Φυσικά και μπορείς. Όπως μπορείς, ανά πάσα στιγμή, να προσεγγίσεις οποιονδήποτε, άντρα ή γυναίκα, θεωρείς ότι έχει να σου προσφέρει πολλά, μέσα από την εμπειρία του και να σε υποστηρίξει στους στόχους που θέλεις να πετύχεις στη δουλειά. Απλώς, αν επιλέξεις να επικοινωνήσεις απευθείας με την υποψήφια μέντορά σου, η συνεργασία που μπορεί να ξεκινήσει μεταξύ σας δεν θα τρέξει στο πλαίσιο του Women On Top. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχετε πρόσβαση στην υποστήριξη που προσφέρουμε σε όλα τα ζευγάρια μας (δεν θα μπορούμε, δηλαδή, να λειτουργήσουμε συμβουλευτικά ούτε να παρέμβουμε σε περίπτωση που στη σχέση σας προκύψει κάποιο θέμα). Σημαίνει επίσης ότι, αν η μέντορας που επέλεξες έχει επιδιώξει συνειδητά να λειτουργήσει μέσα από το δίκτυο, ενδέχεται να αρνηθεί να συνεργαστεί μαζί σου εκτός δικτύου –όχι επειδή περιορίζεται από εμάς ούτε επειδή δεν θέλει να σε βοηθήσει, απλώς επειδή αναγνωρίζει τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στις εθελόντριες και στα μέλη μας και εκτιμά το υποστηρικτικό πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει.

Έχω μπερδευτεί. Ποιο είναι το καλύτερο πακέτο mentoring για την περίπτωσή μου;

Αυτό εξαρτάται καθαρά από τις ανάγκες, τις δυνατότητές σου –χρονικές και οικονομικές, κυρίως- και την επιθυμία σου να δεσμευτείς σε μία σχέση που, στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνεται καλύτερη όσο της δίνεις το χρόνο να αναπτυχθεί.

Αν έχεις κατά νου ένα πολύ συγκεκριμένο επαγγελματικό θέμα που σε απασχολεί και πιστεύεις ότι θα μπορείς να λειτουργήσεις με ευκολία αυτόνομα όταν αυτό λυθεί, μπορείς να επιλέξεις το τρίμηνο πακέτο mentoring και να προσδιορίσεις στη μέντορά σου με ακρίβεια ποιος είναι ο στόχος που θέλεις να πετύχετε μαζί. Αν, στο τέλος του τριμήνου, ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί ή έχουν προκύψει άλλα ζητήματα που συνειδητοποίησες ότι χρειάζονται επίλυση, μπορείς να ανανεώσεις τη συνεργασία σου με τη συγκεκριμένη μέντορα, αν και η ίδια είναι διαθέσιμη, ή να ξεκινήσεις νέο κύκλο mentoring με κάποια άλλη εθελόντρια του δικτύου.

Αν τα θέματα που σε απασχολούν είναι περισσότερα ή πιο γενικά, μπορείς να επιλέξεις τον εξάμηνο ή τον ετήσιο κύκλο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι:

Α. Ένας ετήσιος κύκλος σου στοιχίζει αρκετά πιο οικονομικά από δύο εξάμηνους (ή τέσσερις τρίμηνους).

Β. Ένας χρόνος είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, το ενδεδειγμένο διάστημα για να γνωριστείς με τη μέντορά σου, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο συνεργασίας, να εμπιστευθείτε η μία την άλλη και να μεθοδεύσετε τα βήματά σας έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες σου.

Γ. Ανάλογα με τη συχνότητα και τον τρόπο επικοινωνίας με τη μέντορά σου, μπορεί να αλλάξει και η ενδεδειγμένη διάρκεια της συνεργασίας σας. Για ένα ζευγάρι που έχει επιλέξει να επικοινωνεί, για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα, οι έξι μήνες μπορούν να καλύψουν πολύ περισσότερα θέματα απ’ ότι θα κάλυπταν αν οι συναντήσεις ήταν μηνιαίες ή και πιο αραιές.

Αν πάλι δεν μπορείς να αποφασίσεις για ποιο επαγγελματικό πεδίο θέλεις να λάβεις mentoring, ίσως η κατάλληλη επιλογή για σένα να είναι το πακέτο Coaching & Mentoring 2 σε 1, που σε βοηθάει να ξεκαθαρίσεις τις προτεραιότητες και τις επιθυμίες σου. Διάβασε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Σε κάθε περίπτωση, αν εξακολουθείς να έχεις αμφιβολία για το πιο πακέτο είναι κατάλληλο για σένα, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας ώστε να σε καθοδηγήσουμε σχετικά.

Θέλω να συμμετάσχω στο δίκτυο αλλά είμαι ώς εδώ με τη δουλειά. Πόσο χρόνο απαιτεί το mentoring;

Συγκεκριμένη απάντηση είναι δύσκολο να σου δώσουμε, καθώς μία σχέση mentoring είναι τελείως διαφορετική από όλες τις άλλες και πολλά εξαρτώνται από την επικοινωνία που θα αναπτύξεις με τη mentee σου αλλά και από τις δικές της ανάγκες. Αξίζει, ωστόσο, να θυμάσαι ότι συνήθως η επένδυση χρόνου που χρειάζεται είναι μικρότερη από αυτή που μάλλον φοβάσαι –από την εμπειρία μας, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάλληλη μέντορας μπορεί, μέσα σε μια συζήτηση είκοσι λεπτών, να δώσει στη mentee της έμπνευση και υλικό για δουλειά ολόκληρων εβδομάδων. Πιο πρακτικά, ανάλογα και με τον τρόπο επικοινωνίας σας, μπορεί να είναι αρκετή από μέρους σου μία επένδυση χρόνου της τάξης των 60’ κάθε δύο εβδομάδες ή των 30’ κάθε εβδομάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να αφιερώσεις λιγότερο ή περισσότερο χρόνο ανάλογα και με τις δικές σου δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάς ότι εσύ είσαι κατά κύριο λόγο εκείνη που θα καθορίσει το χρονικό πλαίσιο της συνεργασίας με τη mentee σου –ο στόχος μας είναι το mentoringνα ενταχθεί στη ζωή σου όχι σαν πίεση ή αγγαρεία, αλλά σαν μια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί αβίαστα και σε ανταμείβει.

Αν η ερώτησή σου δεν βρίσκεται ανάμεσα στις παραπάνω, επικοινώνησε μαζί μας. -θα χαρούμε να την απαντήσουμε.

Φόρμα Επικοινωνίας

14 + 10 =