Άσπα Τσαμαδή & Αγγελική Τζαβάρα
Η Άσπα Τσαμαδή και η Αγγελική Τζαβάρα ήταν από τα πρώτα ζευγάρια που σχηματίστηκαν στο πλαίσιο του Women On Top. [Τόσο ομαλά, αλήθεια, που αρχίσαμε να σκεφτόμαστε στα σοβαρά ότι αυτό το τρελό πείραμα που είχαμε ξεκινήσει μόλις λίγες εβδομάδες πιο πριν, ίσως τελικά και να μπορούσε να πετύχει. Αυτή η ιδέα, ότι, αν έχεις ένα στόχο, μια επιθυμία που σε κάνει να στριφογυρίζεις το βράδυ στο κρεβάτι και να πετάγεσαι σαν ελατήριο πάνω το πρωί, χρειάζεσαι μόνο κάποιον για να σου μάθει τα μυστικά μονοπάτια και να σε βοηθήσει να περάσεις τα δύσκολα σημεία που σε κάνουν να θες να το βάλεις στα πόδια, για να φτάσεις τελικά εκεί που ονειρεύεσαι να πας.]
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, με τη συνεργασία τους να έχει κλείσει τον κύκλο της, με την Αγγελική να έχει πλέον διπλή ιδιότητα μέσα στο Women On Top, ως μέντορας και ως mentoree, και με το δίκτυο να μεγαλώνει και να ωριμάζει, κάθε μέρα και πιο πολύ, έχουμε την τεράστια χαρά να καλωσορίζουμε, μαζί με την Αγγελική, και το καινούριο «παιδί» της. Το πρώτο success story του WoT είναι εδώ, μέσα στις απαντήσεις που μας έδωσε η ίδια. [τα σχόλια, δικά μας!]
Ποιος ήταν ο στόχος της σχέσης μέντορινγκ όταν την ξεκινήσατε; Ποιο ήταν το πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ή το πεδίο που ήθελες να διερευνήσεις ή…
Ο στόχος ήταν να υλοποιηθεί το blog που υπήρχε ήδη έναν χρόνο σαν ιδέα μέσα στο κεφάλι μου. Το πρόβλημά ήταν ότι η άγνοια που είχα στον τεχνικό τομέα μου προκαλούσε φόβο και αναβλητικότητα. [σκέψου σε πόσα θέματα ισχύει για την καθεμιά μας αυτό! Πολλές φορές πρόκειται για πράγματα που υποψιαζόμαστε ότι σε άλλους φαίνονται αυτονόητα κι αυτό συχνά μας κάνει ακόμα πιο διστακτικές στο να ζητήσουμε βοήθεια, αλλά…]
Τι ενδοιασμούς είχες ξεκινώντας αυτή τη συνεργασία και πώς τους βλέπεις τους ενδοιασμούς αυτούς τώρα που ο συγκεκριμένος κύκλος ολοκληρώθηκε;
Θα φτάσω ποτέ στο τέρμα; Αυτό που κάνω θα ενδιαφέρει κανέναν άλλο εκτός από εμένα; (Το «ψώνιο» του «συγγραφέα».) Τώρα που ο κύκλος ολοκληρώθηκε είδα ότι, αν παραμείνει κάποιος εστιασμένος στο στόχο του και έχει έναν μέντορα να τον επαναφέρει όποτε ξεστρατίζει, φτάνει κάποτε στο τέρμα [tell us about it!]. Όσο για το αν ενδιαφέρει κανέναν άλλον, ένα έχω να πω: προς το παρόν με έχει απορροφήσει τόσο η διαδικασία της δημιουργίας του blog που δεν έχω βρει το χρόνο να μάθω τα εργαλεία που μετρούν τους αναγνώστες κι έτσι δεν έχω ιδέα αν με διαβάζει κανείς εκτός από αυτούς που μου αφήνουν σχόλια!
Πόσο καιρό διήρκεσε η συνεργασία σου με τη μέντορά σου;
Έντεκα μήνες, με κάποια διαστήματα «χειμερίας νάρκης» ενδιάμεσα, όταν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις γίνονταν πιεστικές. [ως Women On Top συστήνουμε το διάστημα των 10-12 μηνών ως ιδανικό για να κάνει μια σχέση μέντορινγκ τον κύκλο της και να δώσει τους καρπούς της. Από την άλλη, υπάρχουν σχέσεις που ολοκληρώνονται σε μικρότερο διάστημα και άλλες που συνεχίζονται και πέρα από το χρόνο –το σημαντικό είναι να παρακολουθεί κανείς τους στόχους του και να είναι ανοιχτός στη σχέση, ώστε να ακούει και τις δικές της ανάγκες.]
Ποια ήταν για σένα η πιο «δυνατή» (από συναισθηματικής ή πνευματικής ή πρακτικής άποψης) στιγμή αυτής της συνεργασίας;
Όταν παρουσίασα στην Άσπα μια κόλλα Α4 γεμάτη υποψήφια ονόματα και με καθοδήγησε πώς να επιλέξω όνομα για το blog μου. Αισθάνθηκα ότι νοιαζόταν για το αν θα είναι επιτυχημένο και ότι την αφορούσε προσωπικά!
Και ποια ήταν η δυσκολία που συνάντησες στο να κάνεις αυτή τη σχέση να δουλέψει καλύτερα για σένα;
Η δυσκολία μου ήταν ότι κάποιες φορές ντρεπόμουν να ρωτήσω όλα όσα θα ήθελα γιατί γνώριζα ότι η μέντοράς μου πρόσφερε αφιλοκερδώς κάποιο από τον ελεύθερο χρόνο της. Όμως έμαθα να το ξεπερνάω και να βομβαρδίζω την Άσπα με ερωτήσεις!
Αν έπρεπε να περιγράψεις το σημαντικότερο πράγμα που κέρδισες μέσα από αυτή τη συνεργασία, ποιο θα ήταν αυτό;
Έμαθα να ζητάω κάτι όταν το χρειάζομαι και μια παροιμία που μόλις επινόησα λέει… «αν το ζητήσεις μπορεί και να το πάρεις». [αλήθεα, μπορεί!]
Θα πρότεινες σε άλλες γυναίκες να γίνουν μέντορες ή mentorees στο πλαίσιο του WoT; Και γιατί;
Ναι, γιατί δημιουργείται ένας δεσμός που σε κάνει να νιώθεις ενεργό μέλος μιας κοινότητας. Αφού στάθηκα και από τις δύο πλευρές του φράχτη, είδα πόσο σημαντικό είναι να μάθεις να δέχεσαι (σαν mentoree) και να προσφέρεις (σαν μέντορας). Σαν mentoreee είχα την ευκαιρία να δεχτώ τη γενναιοδωρία μιας επαγγελματία που στέκεται καλά στα πόδια της και δεν διστάζει να μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία της. Σαν μέντορας –ακόμα στα πρώτα μου βήματα– συνειδητοποιώ για πρώτη φορά πως ίσως να έχω κι εγώ κάτι μικρό να προσφέρω ώστε ένα άλλο μέλος της κοινότητας να κάνει ένα επόμενο βήμα.
Τι είναι αυτό που αισθάνεσαι ότι μπορεί και να μην είχες καταφέρει χωρίς την υποστήριξη της μέντορά σου;
Είχα ξεκινήσει την προσπάθεια δημιουργίας blog και παλιότερα όμως τα παράτησα πολύ γρήγορα. Με την υποστήριξη της μέντορά μου μπόρεσα να επιστρατεύσω την υπομονή και την επιμονή μου για να φτάσω το στόχο μου που εκείνη μου υπενθύμιζε ότι υπήρχε (και δεν ήταν της φαντασίας μου) και να βρω το θάρρος να αναζητήσω τρόπους επίλυσης των τεχνικών ζητημάτων που με ταλαιπωρούσαν.
Στο τέλος, η Αγγελική συμπληρώνει…
Επειδή κάποια πράγματα δεν χωρούν σε ερωτηματολόγια, σου γράφω και δυο λόγια παραπάνω.
Σε μια εποχή που οι δουλειές δεν πήγαιναν και περίφημα, σκέφτηκα να φτιάξω ένα blog για να εκτονώνομαι παίζοντας με τις λέξεις και να μοιράζομαι αυτό το παιχνίδι με όσους… περαστικούς εναδιαφέρονταν να σταθούν πέντε λεπτά για να διαβάσουν. Όμως ήταν πολλά αυτά που δεν ήξερα και μετά από μια προσπάθεια που έληξε πριν καλά-καλά ξεκινήσει, ο τότε σύντροφός μου είπε “Χρειάζεσαι έναν μέντορα, να σε καθοδηγήσει”. Του απάντησα “Αυτά είναι αμερικανιές. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μέντορες”. Αμ δε! Είχα αρχίσει να παρακολουθώ διάφορα ελληνικά blog και ανάμεσά τους το aspaonline.gr της Άσπας Τσαμαδή. Εκείνη την περίοδο, ήμουν από τις πρώτες που πληροφορήθηκαν για τη δημιουργία του δικτύου Women on Top. Και ποιος καταλληλότερος να μου δώσει τα φώτα του στο blogging από την Άσπα; Εγώ τη διάλεξα για μέντορά μου και η μόνη μου ανησυχία ήταν “Άραγε θα θελήσει να με αναλάβει; Θα με διαλέξει κι αυτή;” Κι έτσι έγινε, και πέτυχε κιόλας το «προξενιό» -έτσι πιστεύω τουλάχιστον! Και το ωραιότερο όλων είναι ότι από τη στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά με το blog έγινε επανεκκίνηση και στις επαγγελματικές μου συνεργασίες!
Αναστασία Παππά & Δανάη Παπαϊωάννου
Το Women On Top έχει μόλις ξεκινήσει την πορεία του. Η Δανάη Παπαϊωάννου, ερευνήτρια από τον τομέα της βιολογίας και της βιοφυσικής, που εργάζεται στην Αγγλία, μας ζητάει μέντορα στην Ελλάδα που να ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης. Το πεδίο στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά μικρό. Όσοι ασχολούνται, ασχολούνται εθελοντικά και είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, άντρες. Γυρίζουμε τον κόσμο ανάποδα, βρίσκουμε, μέσω ίντερνετ, την αστρονόμο και αστροφυσικό Αναστασία Παππά, τη μοναδική ίσως (ή μία από τις ελάχιστες) Ελληνίδα, που έχει ασχοληθεί σοβαρά με την επικοινωνία της επιστήμης. Ερχόμαστε σε επαφή μαζί της, είναι πρόθυμη να αναλάβει τη mentoree, αλλά … έχει φύγει πλέον από την Ελλάδα και ζει στην Αγγλία! Τις φέραμε σε επαφή και ήταν ένα από τα πιο συγκινητικά email που θυμάμαι να έχω στείλει. Ήταν το πρώτο ζευγάρι μας που ξεκίνησε να δουλεύει στο εξωτερικό και έκαναν εξαιρετική δουλειά μεταξύ τους.
Η απόδειξη; Οι εντυπώσεις που μας έστειλαν μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της συνεργασίας τους. Enjoy!
Πόσο καιρό διήρκεσε η συνεργασία σας;
Αναστασία: Περίπου 7 μήνες, αλλά πιστεύω ότι οι σχέσεις mentoring που ξεκινούν από το Women on Top έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν στο χρόνο. Η σχέση μέντορα – mentoree δε μπορεί να έτσι απλά να διακοπεί αλλά διατηρείται με διαφορετική μορφή – μικρότερη συχνότητα και με τον καιρό σε επίπεδο ίσος προς ίσον.
Ποιος ήταν ο στόχος της σχέσης μέντορινγκ όταν την ξεκινήσατε; Ποιο ήταν το πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ή το πεδίο που θέλατε να διερευνήσετε;
Δανάη: Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού μου άρχισα να συνειδητοποιώ ότι το αντικείμενο μου δεν με καλύπτει και θα ήθελα να ασχοληθώ με την επικοινωνία της επιστήμης. Πέρυσι το καλοκαίρι, όταν τελείωνε το συμβόλαιο μου άρχισα να κάνω αιτήσεις σε σχετικές δουλειές. Δεν είχα ούτε μια θετική απάντηση και άρχισα να σκεφτομαι ότι οι σπουδές μου σε σχετικό αντικείμενο δεν ήταν αρκετές και θα έπρεπε να ενισχύσω το βιογραφικό μου, αλλά οι πληροφορίες που έπαιρνα απο το διαδίκτυο ήταν τοσες πολλές και αντικρουόμενες που αισθανόμουν πραγματικά χαμένη. Τότε είδα στο διαδίκτυο για το WoT και σκέφτηκα να στείλω την αίτησή μου, αν και πίστευα ότι οι πιθανότητες να βρω μια μέντορα ήταν ελάχιστες.
Α: Η mentoree μου σκέφτονταν να αλλάξει επαγγελματική πορεία και να μεταπηδήσει από την έρευνα (βιολογία) στην επικοινωνία της επιστήμης. Αν και οι δύο τομείς φαίνεται να έχουν κοινά χαρακτηριστικά, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα που απαιτούν διαφορετικές δεξιότητες, προσεγγίσεις, τρόπο δουλειάς και σκέψης. Ήταν μια δυναμική συνεργασία και όσο η Δανάη ανακάλυπτε τον κόσμο της επικοινωνίας της επιστήμης άλλαζαν ανάλογα και οι στόχοι μας – γίνονταν πιο συγκεκριμένοι.
Τι ενδοιασμούς είχες ξεκινώντας αυτή τη συνεργασία και πώς τους βλέπεις τους ενδοιασμούς αυτούς τώρα που ο συγκεκριμένος κύκλος ολοκληρώθηκε;
Δ: Οι ενδοιασμοί μου αφορούσαν το αν θα μπορούσα να επικοινωνήσω με την μέντορα μου αλλά γενικά ήμουν πιο πολύ ενθουσιασμένη παρά φοβισμένη ή προβληματισμένη. Τελικά, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε λόγος να έχω αυτούς τους ενδιασμούς.
Α: Δεν είχα ενδοιασμούς – δεν ήξερα τι να περιμένω αλλά ήμουν πολύ ενθουσιασμένη! Απόλαυσα τη συνεργασία, έμαθα πολλά και θέλω να το ξανακάνω.
Ποια ήταν για σένα η πιο «δυνατή» (από συναισθηματικής ή πνευματικής άποψης) στιγμή αυτής της συνεργασίας;
Δ: Δεν υπήρξαν πολύ έντονες στιγμές -νομίζω- αλλά η Αναστασία με βοήθησε να συγκεντρώσω το θάρρος μου και να επικοινωνήσω με μία πολύ γνωστή science blogger για να γράψουμε μαζί ένα άρθρο στο μπλογκ της.
Α: Ξεχωρίζω δύο – όταν η mentoree μου βγήκε από το comfort zone της και όταν απέκτησε την αυτοπεποίθηση να συστηθεί με νέα επαγγελματική ταυτότητα. Τώρα πια εκτός από ερευνήτρια είναι και επικοινωνός επιστήμης. Τις ξεχωρίζω από τη μία γιατί αυτή η μετάβαση από τη μια ταυτότητα για την οποία έχεις δουλέψει σκληρά και σε έχει καθορίσει σε μια καινούργια είναι γιγάντιο βήμα - θέλει θάρρος και κουράγιο να ξανασυστηθείς. Από την άλλη η δυνατότητα να παίρνεις ρίσκα και να αποκτάς αυτοπεποίθηση σε νέους τομείς είναι δεξιότητες ζωής. Ένοιωσα μεγάλη χαρά αλλά και ικανοποίηση περισσότερο για αυτήν αλλά και λίγο για την δικιά μου προσπάθεια.
Και ποια ήταν η δυσκολία που συνάντησες στο να κάνεις αυτή τη σχέση να δουλέψει καλύτερα για σένα;
Δ: Η δυσκολία ήταν η έλλειψη χρόνου.
Α: Δεν αντιμετώπισα δυσκολία. Νομίζω ήμουν τυχερή στο ταίριασμα με την mentoree μου. H Δανάη ήταν έτοιμη να μπει στη διαδικασία mentoring. Ήξερε τι ήθελε και ήταν έτοιμη, να ακούσει, να μάθει, να προσπαθήσει και να βγει έξω από τη ζώνη που αισθανόταν άνεση για να κάνει το επόμενο βήμα της. Ήταν συγκεντρωμένη στους στόχους, δούλεψε για να τους πετύχει και χαίρομαι πολύ για ότι πέτυχε.
Αν έπρεπε να περιγράψεις το σημαντικότερο πράγμα που κέρδισες μέσα από αυτή τη συνεργασία, ποιο θα ήταν αυτό;
Δ: Η συνεργασία μου με την Αναστασία βοήθησε σημαντικά στο να αποκτήσω αυτοπεποίθηση σε έναν τομέα για τον οποίο δεν ήμουν καθόλου σίγουρη για τις δυνατότητες μου.
Α: Με βοήθησε να δω τη δική μου επαγγελματική κατάσταση ως «εξωτερικός παρατηρητής» και να κάνω ένα είδος self-mentoring. Μου θύμισε πόσο σημαντικό είναι το mentoring σε διάφορα επαγγελματικά στάδια (όχι μόνο στην αρχή μια καριέρας). Έπειτα αναζήτησα και εδώ μία μέντορα και με έχει βοηθήσει πολύ. Νομίζω σε αυτή τη συνεργασία περπάτησα και εγώ παρέα και παράλληλα με την mentoree μου, πήρα τα ρίσκα μου, ξεβολεύτηκα και έκανα κάθε φορά πράξη τις συμβουλές που έδινα.
Θα πρότεινες σε άλλες γυναίκες να γίνουν μέντορες ή mentorees στο πλαίσιο του WoT. Και γιατί;
Δ: Ναι φυσικά, μόνο κερδίζεις από μία τέτοια συνεργασία. Ένας πιο έμπειρος άνθρωπος μοιράζεται τις εμπειρίες του μαζί σου και σε συμβουλεύει στα βήματα σου, τι αρνητικό μπορεί να υπάρχει σε αυτό;
Α: ΝΑΙ! Νομίζω ότι από αυτή τη διαδικασία και οι δυο πλευρές μόνο να κερδίσουν μπορούν!
Τι είναι αυτό που αισθάνεσαι ότι μπορεί και να μην είχες καταφέρει χωρίς την υποστήριξη της μέντορά σου;
Δ: Οι άνθρωποι που θέλουν να μπουν στην επικοινωνία της επιστήμης συνήθως προβάλλουν δείγματα της δουλειάς τους μέσω ενός μπλογκ, έχουν έντονη παρουσία στα social media κτλ. Εγώ δεν θα είχα κάνει τίποτα από αυτά χωρίς την παρότρυνση της Αναστασίας και θα ήθελα να την ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο που αφιέρωσε και από εδώ.
Στέλλα Κάσδαγλη & Μαρίνα Καρπόζηλου
Ξεκινώντας μια σχέση mentoring με τη Μαρίνα, η οποία ήταν από τα πρώτα μέλη του Women On Top, δεν είχα ενδοιασμούς, είχα όμως πολλές απορίες, καθώς η έναρξη της συνεργασίας μας συνέπεσε ουσιαστικά με την έναρξη του δικτύου. Αυτό σήμαινε ότι περίμενα να δω στην πράξη αν και πώς μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια διαδικασία, άρα και αν τελικά είχε νόημα αυτή η τρελή ιδέα που θέλαμε να υλοποιήσουμε μέσω του WoT.
Το αποτέλεσμα, για μένα τουλάχιστον, ήταν διπλά σημαντικό: μου έδειξε ότι ναι, το mentoring έχει νόημα για όσες θέλουν πραγματικά να το αξιοποιήσουν και δεσμεύονται γι’ αυτό. Κι επίσης μου έδωσε την τεράστια χαρά (βλ. παρακάτω) του να υποστηρίξω μία φοβερά ταλαντούχα και έξυπνη νέα δημοσιογράφο (και όχι μόνο), που μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί τα ερωτήματα και τα όνειρά της.
Απαντήσαμε κι οι δύο στο βασικό ερωτηματολόγιο “απολογισμό” της σχέσης μας και είχε ιδιαίτερη αξία για μας να το να συγκρίνουμε σημειώσεις.
Πόσο καιρό διήρκεσε η συνεργασία σας;
Mαρίνα: 1 χρόνο, μέσω email. Ο κεντρικός άξονας της συνεργασίας μας ήταν η δημοσιογραφία, σε αρκετούς συνδυασμούς και επίπεδα.
Ποια ήταν για σένα η πιο «δυνατή» (από συναισθηματικής ή πνευματικής άποψης) στιγμή αυτής της συνεργασίας;
M: Κάθε μέιλ που λάμβανα από τη Στέλλα μου δημιουργούσε χαρά, θυμάμαι όμως ένα συγκεκριμένο που διαβάζοντας το, σκέφτηκα πως η μέντορας μου με καταλαβαίνει απόλυτα. Ένιωσα πως πλέον έχει δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό δέσιμο μεταξύ μας. Ενδεικτικό είναι πως όταν κάποια στιγμή είχα μια μεγάλη (για μένα) επιτυχία, η μέντορας μου ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που θέλησα να ενημερώσω.
Στέλλα: Ένα μέιλ που μου έστειλε η Μαρίνα, ύστερα από ένα δικό μου καταιγισμό διαδικτυακών ερωτήσεων (ναι, πολύ συχνά η μέντορας είναι εκείνη που ρωτάει!), όπου μου έλεγε ότι οι απορίες μου την είχαν βάλει σε διαδικασία να δει κάτω από άλλο φως τα ζητήματα που την απασχολούσαν. Αυτό στα μάτια μου ήταν μια από τις πιο ωραίες εξελίξεις που μπορεί να φέρει μια τέτοια συνεργασία.
Και ποια ήταν η δυσκολία που συνάντησες στο να κάνεις αυτή τη σχέση να δουλέψει καλύτερα για σένα;
Μ: Επειδή όμως μου είχε εξηγήσει και η Στέλλα η συνεργασία μας θα ακολουθούσε τις δικές μου ανάγκες και προβληματισμούς, ήθελα να είμαι σίγουρη πως θέτω τις κατάλληλες προτεραιότητες και πως δεν αναλώνω τη βοήθεια της σε θέματα μικρότερης σημασίας. Το όφελος τελικά ήταν διπλό, προσπαθώντας να αξιοποιήσω στο μέγιστο τη μέντορα μου, έκανα ένα αποτελεσματικό ξεκαθάρισμα επαγγελματικών σκέψεων.
Σ: Η απόσταση και ο χρόνος. Υπήρχαν στιγμές που ένιωθα ότι δεν έδινα στη Μαρίνα όλα όσα είχε ανάγκη κι αυτό με στενοχωρούσε προς στιγμήν. Από την άλλη, μου έγινε πολύ γρήγορα σαφές ότι μία μέντορας δεν είναι δασκάλα ούτε σωματοφύλακας. Ανταποκρίνεται στα ερωτήματα, προσφέρει ένα κομμάτι της εμπειρίας της και αποσύρεται για ν’ αφήσει τη mentoree της να επεξεργαστεί το υλικό. Αν δεν είχα τον περιορισμό του χρόνου ίσως να άφηνα το ζήλο μου να καταστρατηγήσει τη διαδικασία και να γινόμουν χωρίς λόγο υπερπροστατευτική.
Αν έπρεπε να περιγράψεις το σημαντικότερο πράγμα που κέρδισες μέσα από αυτή τη συνεργασία, ποιο θα ήταν αυτό;
Μ: Η συνεργασία μου με τη Στέλλα μου έχει αφήσει ένα αίσθημα προσγειωμένης αισιοδοξίας, το θεωρώ πολύ σημαντικό, όπως και τις πολύτιμες συμβουλές της.
Σ: Η χαρά. Η χαρά και η περηφάνια του να βλέπω μια νέα γυναίκα να προχωράει –και ίσως να προχωράει λίγο πιο εύκολα και λίγο πιο σταθερά χάρη σε κάποια κομμάτια της συνεργασίας μας. Α, και η αίσθηση ότι κάτι από αυτά που της έδινα, ήταν σαν να τα έδινα ετεροχρονισμένα στον εαυτό μου, όταν είχε ανάγκη αυτού του είδους την υποστήριξη, αλλά δεν ήξερε πού να τη βρει.
Θα πρότεινες σε άλλες γυναίκες να γίνουν μέντορες ή mentorees στο πλαίσιο του WoT. Και γιατί;
Μ: Ναι, εννοείται! Για να μιλήσω από την πλευρά της mentoree, αποκτάς ξαφνικά μία “σύμμαχο” με μεγαλύτερη εμπειρία, γνώσεις και τη διάθεση να σε ακούσει. Μόνο κερδισμένη μπορείς να βγεις από αυτή τη διαδικασία.
Τι είναι αυτό που αισθάνεσαι ότι μπορεί και να μην είχες καταφέρει χωρίς την υποστήριξη της μέντορά σου;
Μ: Μπορεί στο διάστημα αυτού του χρόνου να είχα κάνει ακριβώς τα ίδια βήματα, ίσως όμως να ήταν από τύχη ή εξαιτίας συγκυριών. Με την υποστήριξη της Στέλλας ήξερα ακριβώς τους λόγους για τους οποίους τα έκανα και λειτούργησα με μεγαλύτερη σιγουριά και συγκρότηση. Αισθάνομαι όχι μόνο πως πατάω στα πόδια μου, αλλά πως βρίσκομαι και στον σωστό δρόμο. Γλύτωσα διάφορες παρακάμψεις και λάθος στενά που θα με καθυστερούσαν. Το σημαντικό είναι πως η Στέλλα δεν λειτούργησε ως GPS λέγοντας μου πού πρέπει να στρίψω, μου έδωσε όμως τον σωστό χάρτη και μου έδειξε πώς να τον διαβάζω.