TITLOlga.Mavi

Η Όλγα Μαβή σε 4 ερωτήσεις

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 25/9 έως και τις 19/10, θα παρουσιάζουμε, μέσα από το blog του Women On Top, τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Leave A Legacy, ένα event της Mastercard και του Women On Top, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20/10/2018, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Leave A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε δωρέαν τη συμμετοχή σου!


 

H Όλγα Μαβή είναι co-founder και Head of Product της Socital, ενός on line εργαλείου που βοηθά εταιρίες e-commerce να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, μέσω personalized recommendations και campaigns. Ηγείται διαλειτουργικών ομάδων σε επαναλαμβανόμενους και επιτυχημένους κύκλους ανάπτυξης στο ταχύρρυθμο και ευέλικτο περιβάλλον ενός startup. Διετέλεσε πρόεδρος της AIESEC, του μεγαλύτερου παγκόσμιου φοιτητικού οργανισμού για την ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων στους νέους, στην Ελλάδα. Εστιάζοντας στην οργανωσιακή ανάπτυξη στην διάρκεια της θητείας της, η ΑIESEC στην Ελλάδα βραβεύτηκε με το Global Electrolux Excellence Award ανάμεσα στις 126 χώρες του δικτύου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, συμμετείχε και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας (Ennovation). Στα mentoring sessions του Leave A Legacy θα μοιραστεί μαζί σου τις γνώσεις και τις εμπειρίες της σε σχέση με το πώς μπορείς να βρεις τη θέση σου στο χώρο της τεχνολογίας.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε μια νέα γυναίκα που ξεκινάει τώρα την επαγγελματική της διαδρομή;

Να θεωρεί τον εαυτό της ισότιμο μέλος της ομάδας. Όταν ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία στην Socital, δεν είχα ανάλογη εργασιακή εμπειρία ή υψηλή εξειδίκευση. Ξεκίνησα να δουλεύω μαζί με ανθρώπους που είχαν πολλά χρόνια εμπειρίας, επιτυχίες ή και
με εξαιρετική εξειδίκευση στο αντικείμενό τους. Παρ’ όλο που στις ομάδες που είχα βρεθεί μέχρι τότε - στο πανεπιστήμιο ή στην AIESEC - συμμετείχα πάντα πολύ ενεργά, σε αυτό το νέο περιβάλλον υιοθέτησα μια πιο παθητική στάση. Κάναμε πολύωρες συναντήσεις λίγων ατόμων στις οποίες μπορεί να μην ακουγόταν ούτε μια φορά η φωνή μου. Δεν θεωρούσα τις ιδέες μου ή την άποψή μου αρκετά εμπεριστατωμένη ή αξιόλογη για τη συζήτηση και απέφευγα να αναλάβω πρωτοβουλίες με τον φόβο μήπως και δεν φέρω τελικά εις πέρας την εργασία που εγώ εξ αρχής πρότεινα, καλά και ολοκληρωμένα. Αυτό που με κινητοποίησε τελικά ήταν η ανάγκη να είμαι χρήσιμη. Ήθελα να συμβάλω στην ομάδα με αυτά που μπορούσα να κάνω καλά. Εκείνη την στιγμή δεν μπορούσα να φέρω στην ομάδα πολυετή εμπειρία, εξειδίκευση ή τεχνικές γνώσεις. Αυτά που είχα όμως ήταν χρόνος, συστηματική και σκληρή δουλειά και οργανωτικότητα. Για παράδειγμα, άρχισα να κάνω πολύωρη έρευνα και να οργανώνω την πληροφορία αυτή - για τους ανταγωνιστές, παρόμοιες τεχνολογίες, οτιδήποτε σχετικό - τις οποίες και παρουσίαζα στις συναντήσεις. Πλέον είχα κάτι να συμβάλλω στις συζητήσεις αυτές. Η συμβουλή μου σε μια νέα γυναίκα που ξεκινάει τώρα την επαγγελματική της διαδρομή είναι να ενσωματώνεται στην ομάδα σαν ισότιμο μέλος. Και γνωρίζοντας με αυτογνωσία τι μπορεί να κάνει καλά εκείνη την στιγμή – όσο μικρό και να φαίνεται αυτό, να φέρνει αυτό στην ομάδα με συνέπεια και σκληρή δουλειά. 

Και σαν συνέχεια αυτού, να μην επαναπαύεται στο να φέρνει εις πέρας μόνο αυτά που της ανατίθενται. Το σημαντικό είναι πάντα να φέρνεις στην ομάδα το μέγιστο από αυτό που έχεις να δώσεις, είτε σου ζητείται είτε όχι. Τον πρώτο χρόνο στην Socital, είχαμε μια σημαντική προθεσμία για να βγάλουμε στην πλατφόρμα κάποια καινούργια features. Η ομάδα δυσκολευόταν να πιάσει την προθεσμία. Γνωρίζοντας ότι ξέρω να οργανώσω καλά την δουλειά μιας ομάδας πρότεινα να αναλάβω αυτό το κομμάτι της οργάνωσης. Ήταν ένα πρώτο μικρό βήμα προς τον ρόλο του product manager που πήρα αργότερα. Αν δεν σου δίνεται η ευκαιρία με τις εργασίες που σου ανατίθενται να αναδείξεις και να αναπτύξεις τα δυνατά σου χαρακτηριστικά – αυτά που ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις καλά – τότε πρέπει να τις δημιουργήσεις. Γιατί αυτά πάνω στα οποία θα πατήσεις για να χτίσεις τον εαυτό σου σαν επαγγελματία στην αρχή και για να εξελιχτείς σε θέσεις με περισσότερες ευθύνες, είναι η δουλειά που συμβάλλεις πρακτικά στην ομάδα και τα δυνατά σου χαρακτηριστικά.

Πώς μετράς ή αξιολογείς την επιτυχία σου στη δουλειά; Ποια είναι τα πράγματα που σου δείχνουν ότι είσαι στο σωστό δρόμο ή ότι χρειάζεται να αλλάξεις κάτι;

Δεδομένου ότι δουλεύω στο περιβάλλον ενός startup και στο πνεύμα αυτών που ανέφερα παραπάνω, ο τρόπος που αξιολογώ την επιτυχία μου στην δουλειά είναι κατά πόσο συμβάλλω στην επιτυχία της ομάδας και της εταιρείας στο μέγιστο που ξέρω ότι μπορώ. Προσπαθώ πάντα να έχω ξεκάθαρη εικόνα του τι είναι σημαντικό και κρίσιμο για την εταιρεία, και τι είναι αυτό που ίσως μπλοκάρει την ομάδα. Και με βάση αυτά βλέπω και συζητώ, τι θα μπορούσα να κάνω, αξιοποιώντας τις γνώσεις μου και αυτά στα οποία είμαι καλή. Και θα αναλάβω projects ή ευθύνες που ίσως είναι και εκτός των ορίων του ρόλου μου ή των επαγγελματικών μου ενδιαφερόντων, εφόσον είναι κάτι που μπορώ να κάνω και η εταιρεία το χρειάζεται εκείνη την στιγμή. Ταυτόχρονα, πάντα έχω στο μυαλό μου τι παραπάνω ευθύνες και αρμοδιότητες θέλω να έχω σε 6 μήνες και τι χειροπιαστά αποτελέσματα θα ήθελα να έχω φέρω σε 6 μήνες, και έτσι κινούμαι και αξιολογώ την εξέλιξή μου.

Πώς θα συμβούλευες μια νέα γυναίκα να βρει τον επαγγελματικό της δρόμο, αν δεν έχει ιδέα τι θέλει να κάνει στη δουλειά; 

Είναι πολύ φυσιολογικό να μην ξέρεις τι θέλεις να κάνεις όταν ξεκινάς. Πιστεύω το πιο σημαντικό ξεκινώντας, είναι να επιλέξεις μια βιομηχανία που σε συναρπάζει. Να διαβάζεις και να βλέπεις για το πώς θα εξελιχτεί μέσα στα επόμενα χρόνια και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει και να φαντάζεσαι τον εαυτό σου να είσαι μέρους αυτού. Εγώ με αυτό τον γνώμονα ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με τον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Η εμπειρία, οι γνώσεις και το δίκτυο που συσσωρεύονται με την χρόνια ενασχόληση μέσα σε μία συγκεκριμένη βιομηχανία, είναι πολύτιμοι σύμμαχοι όταν θέλουμε να μεταβούμε σε διαφορετικούς ρόλους μέσα στην ίδια βιομηχανία ή αν θέλουμε μελλοντικά να ξεκινήσουμε κάτι δικό μας. Έχοντας επιλέξει την βιομηχανία πλέον, καλό είναι όταν ξεκινάς και δεν είσαι σίγουρη τι θέλεις να κάνεις, να διαλέξεις μία εταιρεία ή και έναν ρόλο που θα έχει ευελιξία και θα σου δώσει την δυνατότητα να δουλέψεις πάνω σε διαφορετικά projects και με διαφορετικές αρμοδιότητες ώστε να μπορέσεις μέσα από την δουλειά να δεις σε τι είσαι καλή. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ένα startup ή εταιρείες που έχουν προγράμματα rotation.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να μπει, να επιβιώσει και να εξελιχθεί μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όπως η πολιτική ή η τεχνολογία;

Πιστεύω η οποιαδήποτε ενασχόληση με τον χώρο και μια κάποια τριβή με αυτόν, βοηθάει στο να ξεκινήσεις. Προηγούμενα projects ή οι πρακτικές δεξιότητες που μπορούμε να αναπτύξουμε σε άλλες βιομηχανίες ή ακόμα και στο πανεπιστήμιο, βοηθούν να τονίσουμε στο βιογραφικό μας ότι μπορούμε να φέρουμε κάτι αξιόλογο στην ομάδα και μας κάνει να ξεχωρίζουμε από άλλους υποψήφιους.
Ιδιαίτερα χρήσιμο το να έχουμε δουλέψει στο παρελθόν σε diverse ομάδες, με άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα, μπορεί να προβάλλει την ικανότητα μας να προσαρμοζόμαστε. Στον τομέα της τεχνολογίας, προσωπικά με βοήθησε πολύ να είμαι διαβασμένη, να ξέρω για τι πράγμα μιλάω, ειδικά όταν κλήθηκα να δουλέψω με άτομα σε τεχνικούς ρόλους. Να κάνω την παρουσία μου αισθητή στις συζητήσεις με σοβαρότητα και σιγουριά. Η πίστη στις ικανότητες μας, που μεταφράζεται και σε ανάληψη πρωτοβουλιών, η αυτοπεποίθηση και πώς την προβάλουμε, παίζουν σίγουρα ρόλο στο να εγκαθιδρύσουμε τη θέση μας στην Ομάδα.