TITLvitolda-klein-vknNquR-VcQ-unsplash

Πώς θα ενθαρρύνουμε περισσότερους άντρες να πάρουν άδεια πατρότητας;

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Έρευνες, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Νέα, Στον Κόσμο

Πολλοί άντρες λένε (ή σκέφτονται) ότι θα δίσταζαν να αξιοποιήσουν την άδεια πατρότητας που τους εξασφαλίζει ο εργοδότης τους ή/και τον νέο εργασιακό νόμο, επειδή ανησυχούν ότι μια τέτοια κίνηση θα έκανε κακό στην καριέρα τους. Μια νέα έρευνα, όμως, από τη Νορβηγία, η οποία προσφέρει μη μεταφερόμενες άδειες πατρότητας από το 1993, δείχνει πώς μπορούμε, ως επιχειρήσεις και ως κοινωνία, να ξεπεράσουμε αυτόν τον δισταγμό απλώς… ενθαρρύνοντας περισσότερους άντρες να πάρουν άδεια πατρότητας.

Για τα οφέλη της άδειας πατρότητας και ανατροφής που επιτρέπουν στους μπαμπάδες να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους (και με τις/τους συντρόφους τους) στους πρώτους μήνες της ζωής τους, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά (μπορείς να διαβάσεις μερικά ενδιαφέροντα σχετικά στοιχεία εδώ). Θα ξέρεις επίσης ότι, με βάση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, οι μπαμπάδες στην Ελλάδα δικαιούνται πλέον 14 ημέρες άδειας για τη γέννηση του παιδιού τους και αποζημίωση για την άδεια ανατροφής που έτσι κι αλλιώς δικαιούνταν να πάρουν. Το ερώτημα είναι νιώθουν οι άντρες έτοιμοι να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες αυτές και, αν όχι, γιατί;

Όπως δείχνει η εμπειρία της Νορβηγίας, η νομοθετική αλλαγή είναι ένα απαραίτητο βήμα για την προώθηση της συμμετοχής των ανδρών στη φροντίδα των παιδιών και της οικογένειάς τους, όμως δεν είναι αρκετή. Κι αυτό γιατί πολλοί άντρες φοβούνται για τα αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια αποχή από την εργασία τους, τόσο στις επαγγελματικές προοπτικές όσο και στην αμοιβή τους. Και, πράγματι, η πρόσφατη έρευνα από τη σκανδιναβική χώρα απέδειξε ότι οι μισθοί των ανδρών αυξάνονται με ρυθμό μειωμένο κατά 2% για τους άντρες που παίρνουν κάποια άδεια γονεϊκότητας, για διάστημα 5 ετών μετά από την απουσία τους. Ομολογουμένως, μια παλιότερη έρευνα από τη Σουηδία, έχει αποδείξει ότι οι αμοιβές των μητέρων αυξάνονται κατά 7% για κάθε μήνα άδειας που παίρνει ο σύντροφός τους, αλλά δεν θα ήταν εξαιρετικά αν μπορούσαμε να συνδυάσουμε και τα δύο; Τα αποτελέσματα της νορβηγικής μελέτης μας δείχνουν το πώς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι την αρνητική επίδραση στις προοπτικές τους την αντιμετωπίζουν μόνο οι άντρες των οποίων οι συνάδελφοι δεν αξιοποιούν τις άδειες γονεϊκότητας που έχουν στη διάθεσή τους. Όταν, δηλαδή, ένας πατέρας είναι ο μόνος στην ομάδα του που απέχει για ένα διάστημα από την εργασία του, οι υπόλοιποι συνάδελφοί του παίρνουν για αρκετό το προβάδισμα στη δουλειά. Το φαινόμενο αυτό, όμως, λένε οι Νορβηγοί μελετητές, εξαλείφεται όταν οι περισσότεροι άντρες σε μια ομάδα αξιοποιούν τις άδειες αυτές.

Συμπέρασμα: για να αντιμετωπίσουμε τους δισταγμούς των ανδρών να περάσουν τον χρόνο που δικαιούνται με τα παιδιά τους και να εξαλείψουμε τις εργασιακές συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν όταν το κάνουν, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι περισσότεροι μπαμπάδες να αξιοποιούν την ευκαιρία αυτή. Έτσι όχι μόνο θα προωθήσουμε θετικά πρότυπα που θα κάνουν την άδεια πατρότητας μια νέα, καταπληκτική κανονικότητα, αλλά θα εξασφαλίσουμε ότι οι ενεργοί μπαμπάδες δεν τιμωρούνται όπως συμβαίνει ακόμα και τώρα με τις γυναίκες που κάνουν παιδιά. Κι αυτό απαιτεί τη δέσμευση όλων.

*Τους τελευταίους μήνες στο Women On Top παρακολουθούμε στενά τις προσπάθειες της Νορβηγίας και της Ισλανδίας να αντιμετωπίσουν το έμφυλο χάσμα στην εργασία (που επιδεινώνεται από την πανδημία), στο πλαίσιο του έργου “Gender equality in the corporate world: what can we learn from Norway and Iceland about empowering women in business”. Μέσα από το έργο αυτό θα επιχειρήσουμε να καταλάβουμε και να καταγράψουμε τα στοιχεία που βοήθησαν να βρεθούν η Νορβηγία και η Ισλανδία στην κορυφή της κατάταξης για την έμφυλη ισότητα στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε μια εργαλειοθήκη που θα μπορούν να αξιοποιήσουν ελληνικές επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τους δείκτες ισότητας και συμπερίληψης στο οικοσύστημά μας εδώ. Το έργο υλοποιείται από το WoT και εντάσσεται στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης διμερών σχέσεων που χρηματοδοτείται από τα EEA and Norway Grants στο πλαίσιο του προγράμματος Greek Business Innovation, με διαχειριστή επιχορήγησης το Innovation Norway Europe. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την The Norwegian Embassy in Athens, Greece, για την πολύτιμη υποστήριξή τους και φυσικά τους εταίρους μας από τη Νορβηγία, Kvinner i Business και Confederation of Norwegian Enterprise, και από την Ισλανδία, Reykjavik University, University of Iceland και The Association of Women Business Leaders in Iceland.