TITLsamuel-zeller-158996-unsplash

Στις 19 Νοεμβρίου έρχεται στην Αθήνα κάτι μοναδικό

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα, Ιστορίες επιτυχίας, Νέα, Στον Κόσμο

Γνώρισα για πρώτη φορά τη Νίκη Συροπούλου το 2012, ως curator του TEDxAcademy και της ζήτησα να μου δώσει μία συνέντευξη για το blog που έγραφα τότε στο site του ελληνικού Cosmopolitan. Στη συνάντησή μας βρέθηκα μπροστά σε μια φοβερά δυναμική γυναίκα, με πολλές -και όχι πάντα εύκολες- εμπειρίες στις αποσκευές της, με μεγάλη αγάπη για τη γνώση και την εξέλιξη και με τη μοναδική ικανότητα να εμπνέει τους γύρω της και να τους παρασύρει στο όραμά της. Σήμερα, και μετά από χρόνια δουλειάς, η Νίκη είναι έτοιμη να μας συστήσει -σε όλες του τις διαστάσεις- το νέο της όραμα, που είναι, όπως πάντα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την τεχνολογία και την πρόοδό μας, ως ατόμων αλλά και ως κοινωνίας: το διεθνούς εμβέλειας Singularity University και το πρώτο SU Summit που διοργανώνεται στην Αθήνα,στις 19 και 20 Νοεμβρίου.


Τι ακριβώς είναι, με απλά λόγια, το Singularity University;

Το Singularity University είναι ένα εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο νέας γενιάς, που εκπαιδεύει ηγετικά στελέχη επάνω στη θετική επίδραση της τεχνολογίας για την ανάπτυξη στις επιχειρήσεις, την κοινωνία και τη χώρα. Τα διήμερα Summits που διοργανώνει είναι κάτι σαν ταχύρρυθμα σεμινάρια για την ανάπτυξη μιας χώρας.

Παρακολουθείς εδώ και χρόνια τη δουλειά του SU. Τι ακριβώς είναι αυτό που σε έκανε να παθιαστείς τόσο με αυτό που συμβαίνει εκεί και να προσπαθήσεις να το φέρεις στην Ελλάδα;

Πολύ ωραία ερώτηση. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το Singularity University και με το TED, βλέπω μικρές χώρες να τα καταφέρνουν στον παγκόσμιο χάρτη γιατί έχουν την σωστή νοοτροπία μάθησης και ανάπτυξης. Η ανάπτυξη μιας κοινωνίας και μιας χώρας δεν είναι μόνο θέμα πόρων. Έχει να κάνει με την ευθύνη που χρειάζεται η Ελλάδα για να αναλάβει και να σχεδιάσει το μέλλον της. Δεν θα το κάνει κάποιος άλλος για εμάς, εμείς οι ίδιοι θα το κάνουμε. Και το Singularity University μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτή την κατανόηση και το σχεδιασμό.

Ποιο είναι το όραμα σου για το ελληνικό SU Summit;

Το όραμα μου είναι να γίνει το ελληνικό Summit πόλος έλξης για την παγκόσμια κοινότητα έρευνας και ανάπτυξης και να βρεθεί η Ελλάδα στο κέντρο της κοινότητας αυτής. Είμαι πολύ τυχερή, γιατί από πολύ νωρίς φάνηκαν τα αποτελέσματα, πριν ακόμη κάνουμε την πρώτη διοργάνωση. Το γεγονός ότι το ελληνικό Singularity University Summit φέρνει, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο “Δημόκριτος”, τον παγκόσμιο διαγωνισμό XPRIZE, με έπαθλο 7εκ δολ., και βάζει την Ελλάδα στο κέντρο της έρευνας για την τεχνολογία χαρτογράφησης της βαθιάς θάλασσας είναι μια δυναμική και ελπιδοφόρα αρχή.

Υπάρχει ισότητα στο χώρο της τεχνολογίας; Πιστεύεις ότι οι γυναίκες συναντάνε περισσότερα εμπόδια από τους άντρες σε αυτόν;

Ναι, βέβαια, υπάρχει ισότητα -σε θεωρητικό επίπεδο. Η ισότητα όμως πρέπει να συμβαίνει σε πρακτικό επίπεδο τελικά. Πόσο χρόνο έχεις ελεύθερο για σκέψη, μελέτη και έρευνα; Όταν υπάρχει η στερεοτυπική αντίληψη ότι η φροντίδα της οικογένειας, των παιδιών και των γονιών είναι αποκλειστική ευθύνη του ενός, τότε η ζυγαριά είναι άνιση.

Ποια είναι η σημαντικότερη γυναίκα που έχεις γνωρίσει μέσα από το SU και γιατί;

Ξεκάθαρα η Βίβιεν Μινγκ, κορυφαία επιστήμονας στην τεχνητή νοημοσύνη. Τη θαυμάζω γιατί είναι μια επιστήμονας που την αφορά ο άνθρωπος. Δημιούργησε έναν αλγόριθμό τεχνητής νοημοσύνης που αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, έτσι ώστε στα κέντρα προσφύγων οι συγγενείς να μπορούν να βρίσκουν τα ορφανά παιδιά μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει μέχρι και σήμερα, με τα σκονισμένα άλμπουμ γεμάτα από χιλιάδες ξεθωριασμένες φωτογραφίες, που χρειάζονται μήνες και χρόνια για να τα δει κάποιος. Επιπλέον η Βίβιεν χάρισε στην ανθρωπότητα τον αλγόριθμό για την πρόβλεψη διαβήτη τύπου Ι. Πολλοί τη ρωτούν γιατί δεν πούλησε αυτήν την καινοτομία σε κάποια φαρμακευτική εταιρία, έναντι πολλών εκατομμυρίων. Η απάντησή της είναι αφοπλιστική. «Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πατέντας θα περάσει καιρός και μέχρι τότε ένας διαβητικός μπορεί να χάσει την ζωή του. Θα έδινα όλα τα χρήματα του κόσμου για να προλάβω αυτόν τον θάνατο. Και αυτό έκανα, χαρίζοντας την εφεύρεσή μου».

Δεδομένου ότι στο παρελθόν οι γυναίκες που ασχολούνταν με το χώρο της τεχνολογίας ήταν ακόμα λιγότερες απ’ ό,τι σήμερα, πού μπορεί να βρει μια νέα επιστήμονας τις κατάλληλες μέντορες που θα τη βοηθήσουν να πάει πιο μπροστά;

Η πρώτη γυναίκα προγραμματίστρια ήταν η Έιντα Μπάυρον, κόρη του Λόρδου Βύρωνα. Γεννημένη το 1815, μαθηματικός έγραψε το πρώτο της σύγγραμμα για την αναλυτική μηχανή (τον πρώτο υπολογιστή) το 1842. Φανταστείτε ποιον να είχε μέντορα άραγε η Έιντα, που να της έλεγε ότι είναι καλή με την τεχνολογία; Ο καλύτερος μέντορας είναι ο εαυτός σου, που πιστεύει σε αυτό που κάνει. Ο δεύτερος καλύτερος είναι όποιος πιστεύει σ’ εσένα. Οι γυναίκες που τα καταφέρνουν είναι παράδειγμα για όλες εμάς που προσπαθούμε.

Πολλοί γονείς αποθαρρύνουν οι ίδιοι τις κόρες τους από το να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα που σχετίζεται με την τεχνολογία. Τι θα τους έλεγες αν τους είχες μπροστά σου;

Μεγάλη συζήτηση. Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο γύρω απ’ αυτήν. Είχα κι εγώ τέτοιους γονείς, που αντιμετώπισαν με τεράστια αμηχανία το γεγονός ότι ήθελα να κάνω μεταπτυχιακά στην Αμερική. Ο πατέρας μου έλεγε «χρήματα να σου πάρω σπίτι προίκα έχω, χρήματα να σε στείλω στην Αμερική δεν έχω». Θα τους έλεγα, λοιπόν, ότι δεν μπορείς εύκολα να φυλακίσεις το νερό. Η δύναμη και η δίψα για μάθηση βρίσκει πάντα τον τρόπο να προχωρήσει μπροστά. Όπως έκανα εγώ, αλλά και τόσες γυναίκες στον κόσμο. Απλά δεν χρειάζεται να είναι πάντα τόσο δύσκολο. Οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, πάντα όμως με βάση τις δικές τους αντιλήψεις. Το να ανοίξουμε την συζήτηση ώστε να αλλάξουμε την αντίληψη αυτή είναι το μεγάλο θέμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.