Επιλογή Σελίδας

Στο Ράφι: η λέσχη ανάγνωσης του Women On Top

Μια πρωτοβουλία που μας δίνει την ευκαιρία να συνδυάσουμε το όραμά μας για ισότητα στη δημόσια ζωή με την αγάπη μας για τα βιβλία.

Τον Ιανουάριο του 2020 το Women On Top εγκαινιάζει μία νέα πρωτοβουλία -ένα πρότζεκτ που σχεδιάζουμε εδώ και καιρό και είναι για μας ο καλύτερος τρόπος να εγκαινιάσουμε μια νέα χρονιά δικτύωσης, επιμόρφωσης, αλληλοϋποστήριξης, δημιουργικότητας και ουσιαστικού αντικτύπου: τη λέσχη ανάγνωσης “Στο Ράφι”.

Τι θα κάνουμε, όμως, από το Ράφι μας;

Στις αρχές κάθε μήνα θα προτείνουμε στα μέλη της λέσχης από ένα βιβλίο, συνήθως non-fiction, συνήθως σχετικό με την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στη δημόσια ζωή. Στο τέλος του μήνα, θα σας προσκαλούμε στο φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου, για να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από το βιβλίο, να συζητήσουμε τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται, να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που σχετίζονται με τη δημιουργία ή τη θεματική του, να ανακαλύψουμε κι άλλα βιβλία μαζί και να δημιουργήσουμε μία κοινότητα στην οποία θα συναντιέται η αγάπη μας για το βιβλίο με το όραμά μας για την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και αντρών σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Στο ταξίδι αυτό, σε θέλουμε μαζί μας -είτε διαβάζειε λίγο, είτε πολύ, είτε νιώθεις πως έχεις διαμορφωμένη άποψη για τα θέματα που θα συζητήσουμε είτε όχι, είτε νιώθεις πιο άνετα να εκφράζεις την άποψή σου offline είτε online. Διάβασε παρακάτω απαντήσεις στις πιο πιθανές απορίες σου γύρω από τη λέσχη αυτή, ενημερώσου για το βιβλίο και τη συνάντηση του μήνα και μπες κι εσύ Στο Ράφι μας!

Πληροφορίες

Πότε: Τα βιβλία που θα διαβάζουμε μαζί θα ανακοινώνονται στις αρχές κάθε μήνα στο site, τα social media και το newsletter μας. Οι offline συναντήσεις μας θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα, απογεύματα 18.00-20.00.

Πού: Στο φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου, Κρατίνου 9 & Αθηνάς, στο κέντρο της Αθήνας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τα βιβλία & τις συναντήσεις μας;

Πολλές συχνές ερωτήσεις

Τι ακριβώς είναι μια λέσχη ανάγνωσης;

Μια λέσχη ανάγνωσης δημιουργείται από ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα και χτίζουν μια κοινότητα με σκοπό να ανακαλύπτουν, να διαβάζουν και να συζητούν περισσότερα ωραία βιβλία -ακόμα και κάποια που από μόνοι/ες τους δεν θα διάλεγαν ποτέ. Κάποιες φορές οι άνθρωποι αυτοί έχουν και κάποιο ακόμα κοινό στοιχείο (τον τόπο διαμονής, το χώρο που εργάζονται ή κάποιο κοινό ενδιαφέρον, όπως εμείς την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στη δημόσια ζωή) και μπορεί να χτίζουν το περιεχόμενο ή τις συναντήσεις της λέσχης τους και γύρω από αυτό. 

Σημείωσε ότι μια λέσχη ανάγνωσης δεν αποτελείται απαραίτητα και αποκλειστικά από βιβλιοφάγους, από πολυμαθείς ή φοβερά διαβασμένους ανθρώπους -ούτε όλα τα μέλη της διαβάζουν κάθε μήνα το βιβλίο που προτείνει η λέσχη, χωρίς να χάνουν ούτε μία συνάντησή της. Πάντα όμως αποτελείται (τελικά) από ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία και τις ιστορίες και έχουν την επιθυμία να μάθουν κάτι παραπάνω όλοι μαζί -και να το μοιραστούν.

Τι πρέπει να κάνω για να γίνω μέλος;

Η συμμετοχή Στο Ράφι είναι εντελώς δωρεάν και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη εγγραφή.

Για να ενημερώνεσαι σχετικά με το βιβλίο που διαβάζουμε κάθε μήνα, καλό θα είναι να μπαίνεις τακτικά στο site του WoT ή να μας ακολουθήσεις στα social media ή, ακόμα καλύτερα, να γραφτείς στο μηνιαίο newsletter μας για να λαμβάνεις σίγουρα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. 

Για να έρθεις σε κάποια (ή σε όλες) τις συναντήσεις μας, χρειάζεται απλώς να εμφανιστείς!

Θα το εκτιμήσουμε πολύ αν είσαι στη ώρα σου (δεν αργούμε να ξεκινήσουμε), αν δεν διστάζεις να μοιραστείς την άποψή σου (όσο διαφορετική κι αν ακούγεται), να κάνεις ερωτήσεις και να μας προτείνεις βιβλία που μπορεί να διάβασες ή να έχεις ακουστά. Και φυσικά, να φέρεις φίλους ή φίλες σου μαζί!

Αν σου αρέσει πολύ αυτή η διαδικασία και δουλεύεις σε κάποια εταιρεία ή οργανισμό, μπορείς ακόμα και να προτείνεις στο HR σας να επικοινωνήσει μαζί μας για να διοργανώσουμε μια λέσχη ανάγνωσης ειδικά για εσάς.

Πρέπει να είμαι γυναίκα για να συμμετάσχω;

Όχι απαραίτητα! Το Women On Top είναι ένας συμπεριληπτικός οργανισμός και μας χαροποιεί ιδιαίτερα να έχουμε μαζί μας στις δράσεις μας γυναίκες, άντρες και μη δυαδικά άτομα, που ενδιαφέρονται για τις θεματικές που μας αγγίζουν πιο πολύ: την ισότητα στη δημόσια ζωή, το μέλλον της εργασίας, την ενδυνάμωση των γυναικών και άλλων ατόμων που υφίστανται διακρίσεις στη δουλειά λόγω του φύλου τους, τη συμφιλίωση επαγγελματικής/ιδιωτικής ζωής, την ανάδειξη εναλλακτικών μοντέλων ηγεσίας, τη συμπερίληψη και την ποικιλομορφία στην εκπαίδευση. Το σίγουρο είναι πως, ανεξαρτήτως του φύλου σου, θα χρειαστεί να τηρήσεις τις αρχές του σεβασμού και της ενσυναίσθησης που αποτελούν και τη βάση όλων εκείνων που προσπαθούμε να πετύχουμε.

Ζω μακριά από την Αθήνα. Υπάρχει τρόπος να πάρω μέρος;

Όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες δράσεις του Women On Top, έτσι και η λέσχη μας θέλουμε να είναι προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους περιοχής.  Μπορείς, όπου κι αν βρίσκεσαι, να ενημερώνεσαι για το βιβλίο του μήνα και, αν δυσκολεύεσαι να το προμηθευτείς στον τόπο κατοικίας σου, να μας ενημερώσεις για να σε φέρουμε σε επαφή με τον εκδοτικό οίκο που το κυκλοφορεί. Μπορείς επίσης να γράφεις τις εντυπώσεις σου για το βιβλίο ως σχόλιο στα αντίστοιχα posts  που θα ανεβάζουμε στο σάιτ μας και στα social media. Και, αν έχεις γνωστούς και γνωστές που ενδιαφέρονται για τη διαδικασία αυτή, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για να σε βοηθήσουμε να δημιουργήσεις μια παράλληλη λέσχη ανάγνωσης που θα κάνει τις δικές της συναντήσεις -για να γίνουμε πολλές!

Μπορώ να έρθω σε μία συνάντηση χωρίς να έχω διαβάσει το βιβλίο του μήνα;

Φυσικά! Οι συναντήσεις της λέσχης μας είναι από μόνες τους μια ευκαιρία να ακούσεις, να μάθεις, να ανταλλάξεις απόψεις και να διαμορφώσεις άποψη. όχι μόνο για τα βιβλία που διαβάζουμε αλλά και για τα σημαντικά θέματα με τα οποία καταπιάνονται τα βιβλία αυτά. Στις περισσότερες συναντήσεις μας, θα έχεις την ευκαιρία να ακούσεις και άτομα, ομιλητές και ομιλήτριες, που σχετίζονται με κάποιον τρόπο με το βιβλίο του μήνα ή τη θεματική του, και θα βρίσκονται εκεί για να μας δώσουν τη δική τους μοναδική οπτική.

Γιατί χρειαζεται λέσχη ανάγνωσης το Women On Top;

Η δική μας ερώτηση είναι γιατί αργήσαμε τόσο να τη δημιουργήσουμε!

Βλέπεις, η εμπειρία μας, μέσα και έξω από το WoT, μας έχει δείξει ότι οι κοινότητες ανθρώπων που συναντιούνται, φυσικά ή διαδικτυακά, γύρω από ένα θέμα που τους ενδιαφέρει πολύ, είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε, να δικτυωθούμε, να νιώσουμε πιο δυνατοί και δυνατές, να διαμορφώσουμε ή να αλλάξουμε την άποψή μας, να επικοινωνήσουμε. Και τα βιβλία μας δίνουν άπειρα τέτοια θέματα -άσε που είναι ένα θέμα από μόνα τους.

Πιστεύουμε, επίσης, ότι η ανάγνωση είναι στην ουσία της μια εντελώς κοινωνική διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται πολύ πιο ουσιαστική, απολαυστική και αποτελεσματική όταν την κάνουμε μαζί ή παράλληλα με άλλους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και εκτιμούμε.

Για μας, στο WoT, τέλος, αυτή η λέσχη ανάγνωσης είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη δουλειά και το όραμά μας για θέματα που στην καθημερινή μας ζωή δεν συζητάμε συχνά αλλά που, κατά τη γνώμη μας, είναι κρίσιμα για τη δικαιοσύνη, την ανάπτυξη και την ευημερία όλων μας.

Πώς μπορώ να σας προτείνω ένα βιβλίο κι εγώ;

Με όποιον τρόπο θες, θα χαρούμε ιδιαιτέρως!

Μπορείς να μας στείλεις ένα email στο info@womenontop.gr, να στείλεις ένα μήνυμα στη φόρμα επικοινωνίας μας ή στο Facebook page μας, να έρθεις σε κάποια από τις συναντήσεις μας και να μας το προτείνεις αυτοπροσώπως.

Φρόντισε μόνο το βιβλίο που έχεις κατά νου να έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, να βρίσκεται σε κυκλοφορία και να σχετίζεται, με κάποιον τρόπο, με τις θεματικές, τα ενδιαφέροντα και το όραμα του Women On Top.

Τα βιβλία & οι συναντήσεις κάθε μήνα

Το βιβλίο που διαβάζουμε τον Ιούνιο #StoRafi

Το βιβλίο που διαβάζουμε τον Ιούνιο #StoRafi

Η αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Μαρτινέγκου, που την έγραψε λίγο πριν πεθάνει, εκτός από την μαρτυρία που μας προσφέρει σήμερα για την εποχή της, αποτελεί ένα “σπάνιας ποιότητας λογοτεχνικό κείμενο, ένα από τα πιο αγνά στολίσματα της νέας μας λογοτεχνίας”.

Το βιβλίο που διαβάζουμε τον Φεβρουάριο #StoRafi

Το βιβλίο που διαβάζουμε τον Φεβρουάριο #StoRafi

Όταν κυκλοφορεί, για πρώτη φορά στα ελληνικά, το βιβλίο για το οποίο η Maya Angelou είπε: «Νιώθω ευγνωμοσύνη τόσο για το βιβλίο Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους όσο και για τη Δρ. Κλαρίσα Πίνκολα Εστές. Είναι ένα βιβλίο ύμνος στη γυναίκα, στην τόλμη της, στη φροντίδα και στο νοιάξιμό της. Το λέω και το εννοώ: όσες ξέρετε ανάγνωση, διαβάστε το!», δεν μπορούμε παρά να το βάλουμε #StoRafi.

Το βιβλίο που διαβάζουμε τον Νοέμβριο #StoRafi

Το βιβλίο που διαβάζουμε τον Νοέμβριο #StoRafi

Όταν η διακεκριμένη ιστορικός Sarah Knott έμεινε έγκυος, έθεσε στον εαυτό της το ερώτημα: “Τι σήμαινε να είσαι μητέρα στο παρελθόν;”. Κι επειδή, παρά τη μεγάλη της εμπειρία, δυσκολεύτηκε να βρει καταγραφές που αφορούσαν τη μητρότητα, αποφάσισε να απαντήσει στην απορία της, γράφοντας ένα ολόκληρο βιβλίο. Αυτό το βιβλίο, τις Μητέρες, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της “δικής μας” Στέλλας Κάσδαγλη, θα διαβάσουμε και θα κουβεντιάσουμε τον Νοέμβριο μαζί.

Με την υποστήριξη