TITLtamta

Η Τάμτα στο Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 13/9 έως τις 17/10, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, από τη Mastercard και το Women On Top, στις 19/10/2019, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


 

Η Τάμτα δεν χρειάζεται συστάσεις, ωστόσο την ρώτησα: «Ποιο είναι το πράγμα που θα έπρεπε να γνωρίζει για σένα κάποιος ή κάποια που ακούει το όνομά σου για πρώτη φορά;» Απάντηση; «Η τόλμη μου».

Αλλά θα επιστρέψουμε σ’ αυτό. Εκείνο που μάλλον ξέρεις ήδη είναι πως η Τάμτα είναι τραγουδίστρια και μία από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνιδες της ελληνικής ποπ σκηνής. Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ, 13 ψηφιακά singles και 27 βίντεο κλιπ, έχει προταθεί για πολυάριθμα βραβεία, τα singles της έχουν βρεθεί πολλές φορές, όλα αυτά τα χρόνια, στην κορυφή των charts και η ίδια έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ, κλαμπ και μουσικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, από τη Μαδρίτη και τη Γεωργία (απ’ όπου και κατάγεται) ως την Αυστραλία.

Το ντεμπούτο της στο τραγούδι προέκυψε στη νεαρή ηλικία των 6, ως ένας συνδυασμός μαθημάτων μπαλέτου και πιάνου. Η ίδια σπούδασε Ρωσική και Αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών της Γεωργίας και, λίγο αργότερα, κατάφερε να επιλεγεί ως headliner σε μια σειρά από νεανικά μουσικά φεστιβάλ της χώρας. Το 2001 μετακόμισε στην Ελλάδα, όπου πήρε μέρος στο δημοφιλές σόου «Greek Idol», εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση, καθώς και το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο.

Παράλληλα με την επιτυχημένη μουσική της καριέρα, η Τάμτα έχει πρωταγωνιστήσει σε γνωστά μιούζικαλ όπως το “Rent” (ως Μίμι) και το «Καμπαρέ» (ως Σάλι Μπόουλς) και έχει διατελέσει κριτής στο talentshow “X-Factor”, τόσο στη Γεωργία όσο και στην Ελλάδα, μια εμπειρία που εκτίναξε τη φήμη και τη δημοτικότητά της σε νέα επίπεδα, και στις δύο χώρες.

Κι αν όλα αυτά τα γνωρίζεις, μάθε και ότι η Τάμτα έχει μία κόρη 24 ετών και ότι έχει συνεργαστεί με πολλούς οργανισμούς υγείας και κοινής ωφέλειας, αξιοποιώντας τη φήμη της για να υποστηρίξει σκοπούς όπως η καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και η βία κατά των γυναικών.

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στην «τόλμη».

Πώς το εννοείς αυτό;

Μιλάω καταρχάς για την τόλμη και σε προσωπικό επίπεδο. Δεν το έχω μελετήσει και δεν έχω αποκτήσει γνώσεις για το θέμα αυτό μέσω βιβλίων, αλλά μπορώ να σου μιλήσω για το νόημα που έχω βγάλει από την προσωπική μου εμπειρία και τη δική μου ζωή. Για μένα λοιπόν είναι σημαντικό να τολμάω να κάνω πράγματα που μπορεί να με κάνουν στην αρχή να αισθάνομαι φόβο. Ξέρεις, ο φόβος και το άγχος μπορούν να σκεπάσουν τη διαίσθηση και το ένστικτό σου. Κι εγώ έχω καλό ένστικτο, αλλά ο φόβος και το άγχος καμιά φορά είναι πιο ισχυρά ακόμα κι από αυτό.

Και πώς ξεχωρίζεις τι είναι το ένα και τι το άλλο;

Προσπαθώ. Είναι όμως δύσκολη διαδικασία και δεν πετυχαίνει πάντα. Πολλές φορές μπερδεύεσαι, μπορεί κάτι να σου φαίνεται ωραίο αλλά να είναι ταυτόχρονα και τρομακτικό. Και όσο πιο πολύ το ψάχνεις, τόσο καλύπτεται η διαίσθησή σου από το άγχος, γι’ αυτό πολλές φορές δεν παίρνεις σωστές αποφάσεις και δεν τολμάς να κάνεις κάτι διαφορετικό.

Εσύ πώς το αντιμετωπίζεις αυτό;

Επιστρατεύω όλη την εσωτερική μου δύναμη και πολλές φορές παίρνω συνειδητά την απόφαση να μην αναλύω υπερβολικά τα πράγματα, αλλά να βασίζομαι περισσότερο στην πρώτη αίσθηση που έχω για κάτι.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα στη ζωή σου;

Α, δεν μπορώ να σου πω μία, δύο ή τρεις. Όλη μου η ζωή ήταν γεμάτη δυσκολίες και ό,τι έχω καταφέρει έχω δουλέψει πάρα πολύ για να το πετύχω. Από το να μάθω τη γλώσσα της χώρας στην οποία ήρθα να ζήσω, μέχρι το να συμμετάσχω σε τηλεοπτικές εκπομπές, χωρίς να έχω τρομερή αυτοπεποίθηση γι’ αυτό, να τολμήσω να πάω στη Eurovision τη στιγμή που πήγα. Και αυτή τη στιγμή σε ένα τέτοιο δίλημμα βρίσκομαι. Αλλά αν τολμάς, έχεις περισσότερα να πάρεις παρά να χάσεις. Άλλωστε τα ουσιαστικά πράγματα που κάνεις σου μένουν, είναι εμπειρία ζωής, ανεξάρτητα από το αν θα πετύχουν ή όχι.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σου έχει δώσει η ζωή σου;

Είναι το μάθημα ζωής που μου έδωσε η μαμά μου και που σε μένα έχει λειτουργήσει φανταστικά. Ότι η δύναμη που έχει το μυαλό των γονέων και η αγάπη τους προς το παιδί παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στο πώς θα προχωρήσουν. Η μαμά μου πίστευε σε μένα από πολύ μικρή ηλικία, ενώ εγώ κάθε φορά ήθελα να κρυφτώ κάπου πίσω. Και η μαμά μου με ενθάρρυνε πάντα με τρελή πίστη και επιμονή. Το ίδιο προσπαθώ να κάνω κι εγώ, και ακόμα καλύτερα αν γίνεται, στο παιδί μου. Και μακάρι να το κάναμε όλοι: να λέμε στα παιδιά μας ότι αξίζουν και να τους ανεβάζουμε το ηθικό.

Από την εμπειρία σου σε τόσο διαφορετικές χώρες, ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα;

Νομίζω το ότι έχει περάσει σχεδόν στα γονίδιά μας πια η πεποίθηση ότι είμαστε το «αδύναμο φύλο». Είναι λες και η συγκεκριμένη αίσθηση έχει καταχωρηθεί στο DNA μας και χρειάζεται χρόνος να βγούμε από το κουτάκι αυτό. Προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει πάνω σ’ αυτό το θέμα, αλλά σίγουρα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα απ’ ό,τι παλιά -και, αν το παλέψουμε όλες μαζί παραπάνω, θα είμαστε όλο και καλύτερα.