TITL138283551_4822406484499011_6806103017779540078_o

Πώς να επιβιώσεις σε μια οικογενειακή επιχείρηση

Κατηγορίες: Mentoring, Women On Topic, Επιχειρηματικότητα, Νέα

Μία Τετάρτη κάθε μήνα το Women On Topic παίρνει live μορφή, στη σελίδα μας στο facebook, για να συναντιόμαστε όλες και όλοι μαζί και να συζητάμε για θέματα που μας απασχολούν, με τη συμβολή ξεχωριστών καλεσμένων.


Την Τετάρτη 20/1, στο πρώτο Livecast του Women On Topic, φιλοξενήσαμε τη Μαρίκα Λάμπρου, καταξιωμένο στέλεχος σημαντικών ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων και συγγραφέας του βιβλίου "Μυστικά επιτυχίας για οικογενειακές επιχειρήσεις στη νέα εποχή - Για επιχειρηματίες και στελέχη που δεν εφησυχάζουν". Έχοντας συσσωρεύσει εμπειρία χρόνων και απαντήσεις σε πολλές από τις ερωτήσεις αναφορικά με την επαγγελματική πορεία σε μια οικογενειακή επιχείρηση, μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις και τις συμβουλές της.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλη τη συζήτηση, καθώς και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που δεν πρόλαβαν να αναφερθούν κατά τη διάρκεια του live.

Υπάρχουν τυπικά/συνήθη λάθη που κάνουν οι γυναίκες σε οικογενειακές επιχειρήσεις;

Αν μιλάμε για γυναίκες-μέλη της επιχειρηματικής οικογένειας, το σημαντικότερο λάθος που κινδυνεύουν να κάνουν είναι να θεωρήσουν ότι προκειμένου να επιβληθούν πρέπει να μιμηθούν τις παραδοσιακές ανδρικές συμπεριφορές και παράλληλα να γίνουν απρόσιτες και σκληρές απέναντι στους συνεργάτες τους, με λίγα λόγια να καταπιέσουν και να παραποιήσουν την αυθεντική τους συμπεριφορά.
Αν μιλάμε για γυναίκες εργαζόμενες σε οικογενειακή επιχείρηση, μπορεί να παρασυρθούν από την ασφάλεια του «οικογενειακού» κλίματος εντός της επιχείρησης και να αναμένουν από τους επιχειρηματίες - εργοδότες συμπεριφορές γονεϊκές (κατανόηση, υποστήριξη, προστασία κτλ.). Όμως, έτσι νεκρώνουν τις «αντιστάσεις» τους και αποφεύγουν να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται / αξίζουν.


Υπάρχουν κάποια παραδείγματα καλών πρακτικών από επιτυχημένες οικογενειακές επιχειρήσεις ή από χώρες που εφάρμοσαν καλές πρακτικές για την προώθηση και ενίσχυση των οικογενειακών επιχειρήσεων;

Είναι αναρίθμητα τα εξαιρετικά παραδείγματα καλών επιχειρηματικών πρακτικών που έχουν να δώσουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις κάθε χώρας. Θα ξεχωρίσω αυτά που έχουν να κάνουν με το ανθρώπινο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους, για κάποιες δύσκολες προσωπικές στιγμές τους, ειδικά όταν αυτό το ενδιαφέρον εκφράζεται με συγκεκριμένες πράξεις συμπαράστασης που ΔΕΝ δημοσιοποιούνται και ΔΕΝ προβάλλονται ως πράξεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Φυσικά, υπάρχουν και πιο «επιχειρηματικές» καλές πρακτικές, όπως αυτή της ευελιξίας και των γρήγορων αποφάσεων, δυο πρακτικές που αποτελούν χαρακτηριστικό των περισσότερων οικογενειακών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρών.


Πώς μπορούμε να φέρουμε τον αυθεντικό εαυτό μας μέσα σε μία (οικογενειακή) επιχείρηση, εάν χρειάζεται να πάρουμε ρόλους, που ίσως δεν μας ταιριάζουν, για να μπορέσουμε να "επιβληθούμε" και να αποδείξουμε την αξία μας;

Ακριβώς εδώ έγκειται το λάθος. Δεν χρειάζεται να «παίξουμε» κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό μας. Κάνουμε την παρουσία μας σεβαστή με την αυθεντικότητά μας, με την ξεχωριστή δική μας αλήθεια, με την ξεχωριστή καταδική μας προσωπικότητα, με τις πρωτοβουλίες μας, με τον επαγγελματισμό μας, με την αξία μας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι σέβονται και αποδέχονται την αληθινή αξία. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση η αποδοχή να είναι αποτέλεσμα φόβου, αλλά αυτό εκτός από τοξικό είναι και εφήμερο, και δει όπως αποφεύγεται.


Γιατί συνδέουμε πάντα το assertiveness με την επιθετικότητα και την "ξινή" συμπεριφορά;

Είναι μάλλον παλαιά αντίληψη η σύγχυση του επαγγελματισμού και της σοβαρότητας με την «ξινίλα» και την επιθετικότητα, και προέρχεται από το επί μακρόν καλλιεργημένο στερεότυπο της «γυναίκας - κουκλίτσας» που δεν μπορεί να είναι αυστηρή, σίγουρη και σταθερή. Μην παρασύρεστε: Μύθος! Ας μην ασχολούμαστε με το πώς χαρακτηρίζει τη στάση μας μια στερεοτυπική πλειοψηφία ή μειοψηφία, αλλά με το αν η στάση αυτή εκφράζει τα πιστεύω και τος αξίες μας.


Ακολουθήστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα Livecasts του Women On Topic.