TITLIMG-c34382fb1e7238a205ebab23813d2a42-V

Women we trust | Η γιόγκα χωρίς διακρίσεις με τη βοήθεια της Ηλιάνας και της Ganesh Yoga Shala

Στη σειρά Women we trust, η Άννα Μπουνάτσου συνομιλεί με νέες επιχειρηματίες που έφτιαξαν κάτι καινούριο από το μηδέν, με την πολύτιμη υποστήριξη του The People’s Trust. Αν θέλεις να μάθεις πώς φτιάχνεται μια επιχείρηση, ποια είναι τα εμπόδια που θα συναντήσεις, αν το επιχειρείν είναι για σένα και ποιος μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις προκλήσεις που θα βρεις στο δρόμο σου, έλα να γνωρίσεις αυτές τις γυναίκες που κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα -και πιστεύουν ότι μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο.


Η Ganesh Yoga μας αφορά όλους -και όταν λέμε όλους εννοούμε είτε όσες και όσους έχουν επαφή με οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής είτε και ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδα, καρκινοπαθείς, άτομα με ψυχικές ασθένειες ή άλλες παθήσεις που δημιουργούν κινησιολογικά προβλήματα. Στόχος της Ηλιάνας Αδαμοπούλου ήταν να δημιουργήσει, με την Ganesh Yoga Shala, ένα χώρο στον οποίο θα μπορεί καθένας να έχει πρόσβαση σε ατομικές πρακτικές, όχι μόνο σε σωματικό αλλά και σε πνευματικό επίπεδο. Η ίδια αντιλαμβάνεται τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες και θέλησε να καταβάλει τη δική της προσπάθεια να ξεπεραστούν οποιοδήποτε εμπόδια δημιουργούνται λόγω απροσάρμοστων υποδομών και αντιλήψεων. Τον Ιούνιο ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της, που αφορά αποκλειστικά την εύκολη πρόσβαση στη γιόγκα για όλους, μέσω του οργανισμού Accessible Yoga που εδρεύει στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πριν ξεκινήσεις να απασχολείσαι στο δικό σου στούντιο γιόγκα, τι έκανες επαγγελματικά;

Εργαζόμουν σε άλλα στούντιο κι έκανα παράλληλα και τις δικές μου πρακτικές σε ασκούμενους με σωματικά προβλήματα κίνησης, πηγαίνοντας στο χώρο τους. Μετά το σχολείο, βέβαια, οι σπουδές μου δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που κάνω τώρα αλλά αφορούσαν την υποκριτική. Δούλεψα λίγο σαν ηθοποιός, παράλληλα όμως με τις σπουδές μου αποφάσισα να γίνω εκπαιδευόμενη στη γιόγκα κι έτσι ανακάλυψα ότι αυτή είναι η θέση μου.

Τι σε οδήγησε να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση;

Με ώθησε η ανάγκη που ανακάλυψα ότι υπάρχει γύρω μου. Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να εξασκήσουν το σώμα και το πνεύμα τους με ένα μοναδικό τρόπο και δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα τόσο εύκολα όσο οι υπόλοιποι. Εκτός του ότι ήθελα πάρα πολύ να κάνω κάτι δικό μου και να αναπτυχθώ μέσα στον τομέα που αγαπώ, πρακτικά σκέφτηκα ότι υπάρχει και αυτή τη έλλειψη, την οποία θα μπορούσα να καλύψω. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που να τους αγκαλιάζει όλους.

Προτιμάς να έχεις το δικό σου χώρο ή να εργάζεσαι σε ένα στούντιο αλλά πάντα με τη δική σου πρακτική μέθοδο;

Λειτουργώ και στις δύο περιπτώσεις, και όταν εργαζόμουν δηλαδή σε άλλα στούντιο ως μισθωτή και τώρα που είμαι στο δικό μου, με την ίδια ενέργεια. Βέβαια εκεί δεν είχα το άγχος και την έγνοια της δικής μου επιχείρησης. Δεν είναι ίδιες οι ευθύνες και το βάρος που μπορεί να δημιουργούν οι υποχρεώσεις όταν τρέχεις εσύ να τα φέρεις όλα σε πέρας. Τώρα όμως νιώθω ότι είναι πιο ξεκάθαρη η θέση που έχω στη διδασκαλία της γιόγκα και μέσα στο δικό μου χώρο μπορώ να λειτουργήσω με τις δικές μου ιδέες, όπως το επιθυμώ. Έχω συνεργαστεί και με άλλες δασκάλες και ήμουν πολύ τυχερή που συνέβη αυτό γιατί βρήκαμε κοινή γραμμή και κοινή οπτική στη διδασκαλία. Μου αρέσει να μοιράζομαι την αγάπη μου για τη γιόγκα, απλά επειδή θέλω να εμβαθύνω περισσότερο, θέλω να υπάρχει αυτός ο χώρος όπου θα είμαι ελεύθερη να κάνω ό, τι νιώθω σημαντικό.

Ως επιχειρηματίες ποιο είναι το πιο ωραίο και ποιο το πιο δύσκολο στοιχείο που μπορεί να αντιμετωπίσεις;

Το πιο ωραίο είναι το ότι εδώ μπορώ να εκφραστώ. Δεν εξαρτώμαι από κάποιον άλλον, που μπορεί κάποια στιγμή να μη με χρειάζεται και να έχει λόγο να με αντικαταστήσει ή να μην μπορεί να συντηρήσει τη δουλειά μου, οπότε να μην μπορώ να εργαστώ. Ως μαμά και σύζυγος είναι αρκετά δύσκολο μέσα στην καθημερινότητα να τα κάνω όλα με την ίδια επιτυχία. Γιατί μια επιχείρηση θέλει πάρα πολλή ενέργεια, σκέψη και φροντίδα και την ίδια δυναμική χρειάζεται να διοχετεύσω και στην οικογένεια και στο σπίτι. Αυτό βέβαια είναι και ενδιαφέρον γιατί με κρατάει απασχολημένη, ενεργή και σε μια εγρήγορση, για να προσπαθώ πάντα να τα καταφέρω.

Σε ποια φάση της επιχειρηματικής σου εργασίας σε πέτυχε το lockdown λόγω πανδημίας;

Είχα αποφασίσει πριν προκύψει η πανδημία να αφήσω το στούντιο στο οποίο ήμουν και να το μεταφέρω αλλού, διότι είχα συνειδητοποιήσει ότι δεν ήταν το κατάλληλο σημείο. Ήρθε η πανδημία και η διακοπή εργασιών και μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω αυτό νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζα. Ήμουν κάπως τυχερή γιατί έτσι απέφυγα τα πολλά έξοδα μιας κλειστής επιχείρησης. Με τους περισσότερους ασκούμενους συνεχίσαμε διαδικτυακά τις πρακτικές μας, οπότε δεν χάσαμε εντελώς επαφή -και μάλιστα επειδή είχαμε πολύ ελεύθερο χρόνο κάναμε πολύ περισσότερη εξάσκηση μέσα στη βδομάδα. Είχα τη δυνατότητα να δω πως θα πάω πιο κοντά στο στόχο μου και έκανα την εκπαίδευση στο Accessible Yoga. Μέσα από την ανάγκη που δημιουργήθηκε για τη διαδικτυακή επικοινωνία, αρκετός κόσμος που παλιότερα ήταν πιο αρνητικός αφέθηκε να δοκιμάσει τη διαδικτυακή πρακτική. Υπάρχουν αρνητικά σε αυτή τη μέθοδο, γιατί λείπει κάτι πολύ σημαντικό που είναι η ανταλλαγή ενέργειας και η πιο άμεση επαφή με εμένα, ώστε να γίνονται όλα σωστά. Από την άλλη το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει η μετακίνηση, ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν δυσκολία να έρθουν εδώ. Είναι μεγάλη η ευκολία που τους προσφέρεται, από θέμα χρόνου και χώρου. Για πολλούς βέβαια η καθημερινότητα δεν είναι πολύ διαφορετική από τις ημέρες της καραντίνας. Υπάρχει αυτός ο εγκλεισμός των μεγάλων ανθρώπων, δυστυχώς, κι ένιωσα πραγματικά ότι κάποιοι περιμένουν πως και πώς να ασκηθούν. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα γι’ αυτούς.

Το The People’s Trust πώς το βρήκες και πώς σε βοήθησε;

Μου μίλησε μια φίλη, η οποία προσπαθούσε να φτιάξει τη δική της επιχείρηση κι έψαχνε για χρηματοδότηση. Εκείνη τους ανακάλυψε μέσω ενός σύμβουλου επιχειρήσεων κι εγώ έκανα την έρευνά μου στο ίντερνετ, μίλησα μαζί τους, έκανα την αίτηση και η επαφή ήταν εκπληκτική. Με βοήθησαν στο ξεκίνημά μου, στην αγορά του εξοπλισμού και στη ανακαίνιση του χώρου. Είμαστε ακόμα σε επικοινωνία. Παρακολουθώ επίσης συχνά σεμινάρια που διοργανώνουν, τους ενημερώνω για την πορεία μου και φυσικά τους θεωρώ μέρος όλου αυτού που είναι η Ganesh.

Πριν ξεκινήσεις φοβήθηκες;

Ναι, πολλές φορές, και δε σταμάτησε ποτέ ο φόβος και η αμφιβολία, ειδικά τον πρώτο καιρό που στηνόταν ο χώρος. Το μεγαλύτερό μου εμπόδιο ήταν το οικονομικό, γιατί ήξερα ακριβώς τι θέλω να κάνω και πώς θέλω να το κάνω αλλά δεν είχα το κεφάλαιο. Οπότε, όταν ήρθα σε επαφή με το The People’s Trust κι εγκρίθηκε η ιδέα μου, ένιωσα μια ανακούφιση. Αλλά ο φόβος του να είσαι επιχειρηματίας στην Ελλάδα νομίζω δεν σταματάει ποτέ. Δεν βοηθούν οι συνθήκες να εξαλειφθούν τα άγχη και οι έγνοιες που μπορεί να προκαλεί μια μικρή επιχείρηση.

Έχεις σκεφτεί να τα παρατήσεις κάποια στιγμή;

Όχι. Όταν είδα ότι ο προηγούμενος χώρος μου δημιουργεί πρόβλημα, δεν πέρασε καν από το μυαλό μου ότι θα κλείσω την επιχείρησή μου και θα πάω πίσω εκεί που ήμουν. Σκέφτηκα μόνο πώς θα μπορέσω να προσαρμόσω τα πράγματα, τα στρώματα, το οποιοδήποτε αντικείμενο και τις υποδομές που χρειάζομαι για τη δουλειά μου, προκειμένου να συνεχίσω και να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία της αλλαγής, ώστε να πάω ακόμα πιο κοντά σε αυτό που θέλω, τη γιόγκα χωρίς διακρίσεις.

Τι συμβουλή θα έδινες σε μια γυναίκα που θέλει να ανοίξει τη δική της επιχείρηση;

Θα την συμβούλευα να βρει αυτό ακριβώς που θα την κάνει να είναι  χαρούμενη όταν ξυπνάει το πρωί για να πάει στη δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι η λέξη «δουλειά» θα σταματήσει αυτόματα να έχει αρνητική σημασία και δεν θα αποτελεί βάρος για εκείνη. Θα είναι ο τρόπος της να είναι δημιουργική, εφόσον αγαπάει αυτό που θέλει να κάνει. Είναι απαραίτητο να ψάξει τι ανάγκες υπάρχουν που δεν καλύπτονται, ώστε να είναι πρωτότυπη, ξεχωριστή και να αφήσει το δικό της στίγμα. Να ακούσει τους φόβους της. Δεν θα πω να μη φοβάται, αλλά να έχει και το θάρρος να κάνει αυτό που τη γεμίζει.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να ξέρεις και δεν γνώριζες όταν ξεκίνησες;

Η γνώση που δεν είχα καθόλου σε σχέση με τα επιχειρηματικά και ένιωθα από την αρχή ότι την χρειάζομαι. Κάνω κάτι που το θεωρώ πνευματικό κι εσωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι δυσκολευόμουν αρκετά να προωθήσω τον εαυτό μου και τη δουλειά μου προς τα έξω. Σε αυτό με βοήθησαν πάρα πολύ τα σεμινάρια που έγιναν από το The People’s Trust και διάφορα άλλα που έψαξα και βρήκα μόνη μου ή μου τα είπαν άλλοι επιχειρηματίες που μπορούσαν να με καταλάβουν. Ήταν μεγάλο βήμα το ότι συνειδητοποίησα έγκαιρα ποια ακριβώς ήταν η δυσκολία μου. Είχα μια συγκεκριμένη εικόνα για το πώς θα έπρεπε να προωθήσω τη δουλειά μου, η οποία δε μου ταίριαζε. Όταν κατάλαβα ότι μπορώ να το κάνω έτσι όπως πιστεύω, με την πραγματική μου φωνή, τότε άρχισε να μου γίνεται πιο εύκολο.  Ακόμα μαθαίνω, φυσικά, γιατί η προώθηση είναι ένα μεγάλο και ξεχωριστό κομμάτι σε μια επιχείρηση, ώστε να σε γνωρίσει ο κόσμος.

Θα έκανες κάτι διαφορετικά;

Τίποτα.  Ό, τι έχω κάνει μέχρι τώρα με έχει φτάσει σε ένα σημείο που μου αρέσει. Αν είχα κάνει κάτι διαφορετικά, δεν ξέρω πως θα ήταν η Ganesh Yoga Shala σήμερα.

Ως γυναίκα επιχειρηματίας έχεις συναντήσει κάποια διάκριση λόγω φύλου;

Δεν έχω συναντήσει αν και νομίζω πως οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο κλάδος μου είναι γυναικείος. Δεν είχα συναναστροφές που να με κάνουν να νιώσω διαφορετική. Όμως η διάκριση για μένα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της εργασίας μου και πάνω σε αυτό προσπαθώ να δουλέψω, να εξαλειφθούν όσο το δυνατό περισσότερες διακρίσεις, τουλάχιστον ξεκινώντας από το χώρο μου. Όλα ξεκινούν πρώτα από τον εαυτό μας και μετά διαχέονται γύρω μας.


Σχετικά με το The People’s Trust

Το The People’s Trust, είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Όραμά του, να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Για το λόγο αυτό, προσφέρει στους επιχειρηματίες του αύριο τα εφόδια που χρειάζονται για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.thepeoplestrust.org/.