TITLHero

Έχεις απορίες σχετικά με το Women On Top;

Κατηγορίες: Επιχειρηματικότητα, Μη κατηγοριοποιημένο, Νέα

H Κατερίνα Χαραυγιά, φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, μου έθεσε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το δίκτυο, για μια εργασία που έχει αναλάβει γύρω από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τους τρόπους ενίσχυσή της. Σκέφτηκα ότι μπορεί οι απαντήσεις που της έδωσα να ξεκαθαρίζουν και για άλλους πράγματα σχετικά με τη λειτουργία και το σκοπό του δικτύου, γι' αυτό τις μοιράζομαι και μαζί σας εδώ.

Αρχικά θα ήθελα να μάθω μερικά πράγματα για σένα, δηλαδή πώς ξεκίνησες την καριέρα σου αλλά και τι σε ώθησε να πάρεις την απόφαση να δημιουργήσεις το womenontop;

Δούλευα ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια, όταν το 2010, έγκυος στην κόρη μου, άρχισα να προβληματίζομαι για το πώς θα συνδυάσω τη δουλειά μου με την οικογένεια και πού, τελοσπάντων, ήθελα να πάω εγώ επαγγελματικά. Ήθελα τότε να βρω μια μέντορα, μια γυναίκα εκτός του άμεσου χώρου εργασίας μου, που να έχει περάσει όμως από αντίστοιχα μονοπάτια, και να μπορεί να μοιραστεί μαζί μου την εμπειρία της. Και η αμέσως επόμενη σκέψη μου ήταν ότι αυτό θα έπρεπε να μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε γυναίκα στην Ελλάδα, όχι μόνο εγώ, που έμενα στην πρωτεύουσα και ήμουν σχετικά καλά δικτυωμένη. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Women On Top, ενός δικτύου στο οποίο οποιαδήποτε γυναίκα, από οποιοδήποτε επαγγελματικό πεδίο, θα μπορούσε να βρει την ιδανική μέντορα που θα τη βοηθούσε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στη δουλειά. Το δίκτυο ξεκίνησε ως ένα facebook group του Φεβρουάριο του 2012, από μένα και την τότε συνεργάτιδά μου Γαλήνη Ηλιοπούλου, και σήμερα έχει φτιάξει πάνω από 120 ζευγάρια μεντόρων-mentorees και συνεχίζει!

Γιατί mentoring μόνο για γυναίκες; Γιατί να μην απευθύνεται και στα δυο φύλα;

Πρώτον γιατί οραματίστηκα ένα δίκτυο όπου όλες οι γυναίκες θα μπορούσαν να είναι και μέντορες και mentorees ταυτόχρονα. Αυτό θα ήταν δύσκολο, αν στο WoT συμμετείχαν και άντρες, οι οποίοι δύσκολα θα έπαιρναν την απόφαση να έχουν ως μέντορά τους μία γυναίκα (στην Ελλάδα ζούμε:). Και το να έχουμε ένα δίκτυο όπου οι άντρες θα συμμετείχαν μόνο ως παντογνώστες μέντορες, διαιωνίζοντας έτσι μια κουλτούρα υποτιθέμενης υπεροχής και ανισότητας, ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελα. Δεύτερον, επειδή όντως οι γυναίκες αντιμετωπίζουμε στη δουλειά ζητήματα που θέλουμε να συζητήσουμε μόνο με άλλες γυναίκες: την ισορροπία μεταξύ μητρότητας και καριέρας, τη σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά, την ανέλιξη σε ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα, την διαχείριση της καριέρας μας μέσα σε μια περιπέτεια υγείας, όπως ο καρκίνος του μαστού, τέτοια... Και τρίτον, επειδή ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα κι αυτό που τον συγκινεί: εγώ γνωρίζω και θέλω να στηρίξω τις γυναίκες, θα χαρώ πολύ να έρθει κάποιος άλλος και να χτίσει κάτι (και) για άντρες πάνω σε αυτό.

Ποιο είναι το κοινό σας; Δηλαδή συνήθως τι ηλικίες γυναικών απευθύνονται σε εσάς και τι κατάρτιση έχουν μέχρι τώρα;

Στο WoT έρχονται γυναίκες από 20-22 ετών, που σπουδάζουν και δεν ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν το πτυχίο τους και τι δρόμο να ακολουθήσουν, μέχρι γυναίκες άνω των 50 ετών, που για κάποιο λόγο έχουν μείνει εκτός της αγοράς εργασίας και θέλουν να ενταχθούν ξανά σε αυτή, είτε ως μισθωτές είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες/επιχειρηματίες. Έχουμε επίσης και μέντορες που έχουν συνταξιοδοτηθεί, αλλά έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Πόσες περίπου γυναίκες έχουν απευθυνθεί σε εσάς, και πόσες απο αυτές εργάζονται αυτή τη στιγμή, αλλά και σε ποιον τομέα;

Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί μέσω του WoT πάνω από 120 ζευγάρια, ενώ έχουν απευθυνθεί σ' εμάς και γυναίκες που είτε δε δεσμεύτηκαν τελικά στη διαδικασία είτε αποφασίσαμε μαζί ότι χρειάζονταν κάτι διαφορετικό και όχι mentoring (π.χ. coaching), οπότε τις παραπέμψαμε αναλόγως. Δυστυχώς δεν έχουμε στοιχεία σχετικά με την εργασιακή κατάσταση όλων αυτών τώρα, ωστόσο πρόκειται για γυναίκες από πολλούς διαφορετικού τομείς: από δημοσιογράφους και marketers μέχρι δικηγόρους, ψυχολόγους, στελέχη επιχειρήσεων και καλλιτέχνες. Όσο για τη δεξαμενή των μεντόρων μας, αυτή αριθμεί πάνω από 150 μέντορες.

Μέσα απο την εμπειρία σου, τι άλλο πιστεύεις ότι χρειάζεται η σημερινή γυναίκα για να βρει δουλειά εφόσον έχει τα κατάλληλα εφόδια (δηλαδή τις απαραραίτητες σπουδές);

Για μένα χρειάζεται πάνω απ' όλα να ξέρει τι δουλειά θέλει να βρει: να έχει προσδιορίσει, δηλαδή, το στόχο της και να τον επιθυμεί πραγματικά, όχι να τον κυνηγάει επειδή πρέπει ή επειδή κάποιος άλλος την έπεισε να τον θέλει. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι να νιώθει ότι έχει δικαίωμα να θέλει, έχει δικαίωμα στη φιλοδοξία και στη δημιουργικότητα (δεν είναι πάντα αυτονόητο αυτό σήμερα στην Ελλάδα, ειδικά για γυναίκες που έχουν ήδη κάνει οικογένεια). Στα πρακτικά, θα πρέπει μία γυναίκα να διαθέτει δεξιότητες επικοινωνίας, να ξέρει πώς να παρουσιάσει τον εαυτό της και πώς να κερδίσει το συνομιλητή της, να ξέρει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να φτιάχνει την επαγγελματική εικόνα της και να αναζητάει δουλειά, και βέβαια να μην το βάζει κάτω με την πρώτη δυσκολία, αλλά να προσαρμόζεται και να ξαναπροσπαθεί.