TITLwot-search

Συχνές ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις σας

Το σωστό δεν είναι “Women at the Τop”; Γιατί το “Women On Τop” σε πάει αλλού…

Εκτός του ότι είναι πιο σύντομο και σε κάνει να το προσέχεις πιο πολύ, το “Women On Top” μας αρέσει γιατί για όλες μας υπάρχει κάτι που θέλουμε να «βγούμε από πάνω» του: η ανεργία, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, ένα δύσκολο αφεντικό, μια κατάσταση που δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε, μια αλλαγή κατεύθυνσης, [συμπλήρωσε το κενό]. Το “ at the top” μιλάει για την κορυφή, το “on top” για τις μικρές προσωπικές μας νίκες. Που, στο τέλος της ημέρας, συνθέτουν για την καθεμιά μας πολλές μικρές κορυφές.

Δεν είστε μη κερδοσκοπικός οργανισμός; Γιατί οι γυναίκες που αναζητούν mentoring πρέπει να πληρώνουν;

Το Women On Top είναι πράγματι μη κερδοσκοπικός οργανισμός -αυτό σημαίνει ότι κανείς, ούτε οι ιδρύτριές του, δεν έχουν πρόσβαση σε τυχόν κέρδη του, και ότι αυτά χρησιμοποιούνται πάντα είτε για την ανάπτυξη του οργανισμού είτε για την υποστήριξη των ωφελούμενών του. Δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι ο οργανισμός δεν έχει ανάγκες για να συντηρηθεί. Υπάρχουν ενοίκια που πρέπει να πληρωθούν, συνεργάτες που πρέπει να αμειφθούν, υλικά που πρέπει να αγοραστούν, και στελέχη που πρέπει να μπορούν να κάνουν, με τα απαραίτητα εφόδια, τη δουλειά που οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Από πού προέρχονται τα έσοδά σας;

Οι αναγκαίοι πόροι που χρειάζεται το WoT για να συντηρηθεί και να υλοποιήσει τα προγράμματά του προέρχονται από 4 κυρίως πηγές: από τις εταιρικές μας συνεργασίες, από δράσεις που χρηματοδοτούνται από κοινωφελή ιδρύματα, από ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούμε και από περιοδικές καμπάνιες crowdfunding, στις οποίες ζητάμε από άτομα που πιστεύουν στο έργο μας να υποστηρίξουν κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας. Όλα αυτά τα στοιχεία αποτυπώνονται κάθε χρόνο στην ετήσια αναφορά του οργανισμού και φυσικά είναι σύμφωνα με τις αρχές που καταγράφονται στο καταστατικό μας.

Τι ανάγκες έχει το WoT σε εθελοντές και εθελόντριες;

Χρειαζόμαστε πάντα εθελοντές και εθελόντριες, σε μια ποικιλία πεδίων, απλώς δεν μπορούμε να τους/τις αξιοποιήσουμε ταυτόχρονα όλους και όλες. Σε ειδικότητες που μας λείπουν πολύ (μέντορες, φωτογράφοι, γραφίστες, παιδαγωγοί, εθελοντές διοικητικής υποστήριξης), ο χρόνος από τη στιγμή που θα κάνεις την αίτησή σου μέχρι τη στιγμή που θα σε καλέσουμε θα είναι μικρός. Σε άλλες ειδικότητες, που χαρακτηρίζονται από περιοδικότητα, (μέντορες από κάθε επαγγελματικό πεδίο, εισηγητές και εισηγήτριες, εθελοντές για την οργάνωση και τον συντονισμό εκδηλώσεων), το διάστημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο, όμως η συμβολή σου θα είναι πάντα πολύτιμη για μας.

Μα το θέμα της ισότητας το έχουμε λύσει πια, τι άλλο θέλετε;

Ειλικρινά, δεν πιστεύουμε ότι ισχύει αυτό. Γιατί; Η σύντομη απάντηση είναι ότι η χώρα μας κατατάσσεται, τα τελευταία χρόνια, σταθερά, στην τελευταία θέση του Ευρωπαϊκού Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων, με μέσο όρο βαθμολογίας 53.4/100, σε αντιδιαστολή προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 68.6/100.

Η μακροσκελής απάντηση είναι η εξής:

  • Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι 44.4% και των αντρών 59.7%.
  • Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι υψηλότερο (20,2%) από αυτό των αντρών (13,7%).
  • Στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, το ποσοστό αυτοαπασχόλησης των γυναικών σε σχήματα που απασχολούν προσωπικό είναι 4.6%, ενώ των ανδρών είναι 8.9%.
  • Ο αριθμός των εκλεγμένων γυναικών στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι από τους χαμηλότερους ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
  • Το Εθνικό Κοινοβούλιο περιλαμβάνει μόλις εξήντα πέντε (65) γυναίκες, ενώ η κυβέρνηση 2 γυναίκες υπουργούς και 3 γυναίκες υφυπουργούς.
  • Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα, στις Δημοτικές & Περιφερειακές εκλογές του 2019, σε σύνολο 332 Δήμων και 13 Περιφερειών εξελέγησαν 19 γυναίκες Δήμαρχοι και 1 γυναίκα Περιφερειάρχης.
  • Το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στα Δ.Σ. των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 10,2%.
  • Το μισθολογικό χάσμα βρίσκεται στο 12,5% και το συνολικό μισθολογικό χάσμα υπολογίζεται στο 41,4%.
  • Στο χώρο των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας στην Ελλάδα, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 12,7% των ειδικών του τομέα ΤΠΕ, ενώ κερδίζουν κατά μέσο όρο 22% λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες,
  • Το 85% των Eλληνίδων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, τουλάχιστον σ’ εμάς, ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα στον τομέα της ισότητας -και είμαστε εδώ για να καλύψουμε ένα μέρος της διαδρομής.

Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία έχει σοβαρότερα ζητήματα να λύσει, ο φεμινισμός μας έλειπε τώρα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι έρευνες δείχνουν ότι όλα τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία συγκεκριμένα αλλά και ο κόσμος γενικότερα, εξαρτώνται άμεσα από το πρόβλημα της έμφυλης ανισότητας και θα βελτιώνονταν σημαντικά από την επίλυσή του. Ακόμα και στο επίπεδο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η ισότητα των φύλων είναι ένας από τους Στόχους με τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα: η βελτίωση, δηλαδή, στους δείκτες του, θα σήμαινε αυτομάτως βελτίωση σε περισσότερους από 5 ακόμα Στόχους. Η ισότητα είναι ζήτημα οικονομικό (η παγκόσμια οικονομία ζημιώνεται κατά 160 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως εξαιτίας των έμφυλων διακρίσεων), ζήτημα κοινωνικής συνοχής, περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, παγκόσμιας ειρήνης (η συμμετοχή γυναικών σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αυξάνει τη διάρκεια και την ποιότητα της ειρήνης που επιτυγχάνεται) και παράγοντας ευημερίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.

Δηλαδή είσαστε φεμινίστριες;

Είμαστε, ναι. Παρά την τάση που θέλει ακόμα και τις γυναίκες (ή τους άντρες) που εργάζονται για την ισότητα να δηλώνουν “δεν είμαι καμία φεμινίστρια (ή φεμινιστής)” εμείς επιμένουμε πως είμαστε. Γνωρίζουμε τον φεμινισμό ως ένα κίνημα (ή πολλά κινήματα) που επιδιώκει την ισότητα και την ελευθερία των φύλων (κάθε φύλου) και την εισαγωγή νέων αρχών και αξιών στον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τα πράγματα, στην οικονομία, την εργασία, την πολιτική, την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τη διακυβέρνηση, το δημόσιο διάλογο. Με αυτή τη λογική, οι στόχοι των φεμινισμών ήταν πάντα συνδεδεμένοι με τη συνεργασία όλων, ανεξαρτήτως του φύλου τους.

Εμένα μου φαίνεται ότι κάνετε αντίστροφη διάκριση. Γιατί δεν δέχεστε άντρες στις δράσεις σας;

Η ανοιχτότητα και η συμπερίληψη αποτελούν βασικό πυλώνα του οργανισμού και των δράσεων μας. Το Women On Top έχει ως σκοπό του την ενδυνάμωση ατόμων που αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην εργασία λόγω του φύλου τους, απλώς συμβαίνει, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων αυτών να είναι γυναίκες. Εννοείται ότι εάν κάποιος άντρας θέλει να παρακολουθήσει τα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνουμε, είναι πάντα ευπρόσδεκτος εφόσον υπάρχουν θέσεις -κι αυτό γιατί προτεραιότητά μας παραμένει το να ενδυναμώσουμε εκείνες που δεν έχουν συχνά πρόσβαση σε τέτοιου είδους ευκαιρίες. Εννοείται ότι στις εκδηλώσεις μας θέλουμε να έχουμε μαζί μας άντρες, ως ομιλητές, συμμετέχοντες, ακροατές. Και φυσικά στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, οι άντρες συμμετέχουν ισότιμα σε όλες σχεδόν τις δράσεις συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (γιατί εάν εκείνοι δεν έχουν ισορροπία, τότε και οι γυναίκες δεν μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα στην αγορά εργασίας) καθώς και στις εκπαιδεύσεις γύρω από την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και την εξάλειψη των ασυνείδητων προκαταλήψεων. Παρόλ’ αυτά, διατηρούμε ανάμεσα στις δράσεις μας και κάποιες που συμβαίνουν μέσα σε πλαίσιο καθαρά γυναικείο, κι αυτό γιατί θέλουμε όλες οι γυναίκες -και όσοι/όσες αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες- να μπορούν να μοιραστούν σε περιβάλλον κατανόησης και εμπιστευτικότητας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη δουλειά και οι οποίες σχετίζονται (ή όχι) άμεσα με το φύλο τους.