TITLSexualHarassament_WoT_2

Σεξουαλική Παρενόχληση

Σεξουαλική παρενόχληση

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ActionAid, το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Το κόστος, ηθικό, σωματικό, ψυχικό, επικοινωνιακό και οικονομικό, είναι τεράστιο.

H σεξουαλική παρενόχληση και βία στον κόσμο της εργασίας έχει δυσμενείς συνέπειες, τόσο τα άτομα που την υφίστανται όσο και για εκείνα που γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, για τις ομάδες τους, για τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται, αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

H πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στην εργασία δεν είναι μόνο υπόθεση των γυναικών, δεν είναι μόνο υπόθεση του νόμου, δεν είναι μόνο υπόθεση των ηγετών, αλλά είναι υπόθεση του καθενός και της καθεμίας από εμάς, στο βαθμό που επιθυμούμε να εργαζόμαστε και να αναπτυσσόμαστε μέσα σε ένα ασφαλές επαγγελματικό περιβάλλον.


 

Η ActionAid, σε συνεργασία με το Women On Top, το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO, υλοποιούν το πρόγραμμα «Safe at Work» και παρέχουν εργαλεία σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για να πάρουν θέση απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση, δημιουργώντας εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδεύοντας στελέχη και εργαζόμενους σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Ενημερωθείτε σχετικά με τις νομικές υποχρεώσεις της επιχείρησής σας για την προστασία των εργαζομένων σας, αλλά και για τα πρακτικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ως εργοδότες/τριες, στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού ή επικεφαλής ομάδων για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές περιβάλλον ισότητας και σεβασμού για όλες και όλους.

Εργαλεία

Παρακάτω, ακολουθούν σεμινάρια και εγχειρίδια για την πρόληψη & καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, εργαλεία δηλαδή που θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε μια κουλτούρα ασφάλειας και σεβασμού στον εργασιακό σας χώρο.


 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ SAFE AT WORK

Το Women Οn Top, σε συνεργασία με την ActionAid, διοργάνωσε δωρεάν διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία για το χώρο του τουρισμού.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να διασφαλίσουμε πως όλα τα άτομα που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας έχουν τα εργαλεία για να προλάβουν και να καταπολεμήσουν τη σεξουαλική παρενόχληση, να διαχειριστούν τυχόν προβληματικές συμπεριφορές και να υποστηρίξουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από το επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Δες όλα τα Safe At Work σεμινάρια.

Εγχειρίδια

TITLSafeAtWork_HR_Guide-1
Επιμόρφωση, Εργαλεία, Σεξουαλική Παρενόχληση |

Safe at Work | Εγχειρίδιο Επιμόρφωσης Στελεχών HR

Το εγχειρίδιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία απευθύνεται σε στελέχη ανθρώπινου δυναμικού, μέλη της διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και σε στελέχη οποιουδήποτε τμήματος ασχολείται με την καλλιέργεια μιας κουλτούρας ασφάλειας και σεβασμού στον εργασιακό χώρο.

TITLSafeAtWork_Staff_Guide (2) (1)
Επιμόρφωση, Εργαλεία, Σεξουαλική Παρενόχληση |

Safe at Work | Εγχειρίδιο Επιμόρφωσης Εργαζομένων

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ActionAid, το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Το εγχειρίδιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία απευθύνεται σε εργαζόμενους, και περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για να μπορούν να αποτρέψουν αλλά και να διαχειριστούν τέτοια περιστατικά.


Το έργο Safe at Work υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid και εταίρους την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τις Women On Top, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr