Ημερομηνία: Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013
Κατηγορίες: Επιχειρηματικότητα, ΝέαΉ πώς ξεκινάς μία επιχείρηση χωρίς να ξέρεις πού πατάς.
Στην αρχή η ιδέα μας φάνηκε τρελή: Εμείς; Σε event για start-ups; Εμείς αρχίζαμε μόλις να μαθαίνουμε τι είναι το business plan –και στην πραγματικότητα δεν ήμασταν και πολύ σίγουρες ότι θα καταφέρναμε να φέρουμε σε πέρας αυτό το «περίεργο» πρότζεκτ που είχαμε βάλει κατά νου («Μέντορινγκ; Μα τι πάτε και σκέφτεστε;»). Ίσως γι’ αυτό τελικά αποφασίσαμε να κάνουμε την τρέλα πραγματικότητα και να δηλώσουμε συμμετοχή στο Start-up Live #2, πριν από ένα χρόνο τέτοια εποχή, τότε που του Women On Top δεν ήταν παρά, είπαμε, ένα «περίεργο» πρότζεκτ.
Σε μια περίοδο όπου τα start-up events είναι περισσότερα από τα ίδια τα start-ups (τρόπος του λέγειν, don’t quote me on that), το Start-up Live Athens εξακολουθεί να ξεχωρίζει για τον απλό λόγο ότι δεν «επιβάλλει» την τεχνολογική επιχειρηματικότητα ως τη μόνη μορφή επιχειρηματικότητας, αλλά δίνει χώρο και προσφέρει πολλά και σε προσπάθειες που δεν στηρίζονται αποκλειστικά σε μια hi-tech καινοτομία.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Br_hgGDzhCM&w=560&h=315]
Πέρυσι ήταν η πολιτιστική και κοινωνική επιχειρηματικότητα, ένα πλαίσιο που κούμπωσε απόλυτα με τους δικούς μας στόχους και την «υφή» του Women On Top –άσχετο αν δεν το ξέραμε ακόμα. Στην πορεία αποδείχτηκε ότι η εταιρική μορφή της Κοινωνικής Επιχείρησης που αναδυόταν τότε ήταν (και είναι) η ιδανική για ένα δίκτυο σαν το δικό μας –κι αυτό είναι ένα μόνο από τα δεκάδες μαθήματα/εφόδια που μας έδωσε το Start-Up Live.
Τα υπόλοιπα; Από το ξεκαθάρισμα βασικών στοιχειών του business plan, μέχρι το reboot των ικανοτήτων μας στη δημόσια παρουσίαση μιας ιδέας, και από τον εντοπισμό θεμάτων/προβληματισμών που μας απασχολούν ακόμα και σήμερα μέχρι τη μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε και να δουλέψουμε σε μια ευρύτερη ομάδα, το Start-up Live μας έδωσε τα εργαλεία για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη, να δούμε την εικόνα (τη δική μας και των άλλων) πιο καθαρά, να σχεδιάσουμε πλάνο και να αρχίσουμε να φτιάχνουμε το χάρτη του πώς θα το υλοποιήσουμε.
Και, φυσικά, να καλλιεργήσουμε σχέσεις. Σχέσεις με ανθρώπους που μας βοήθησαν και συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν σε κάθε μας βήμα, που δεν δίστασαν να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, που απέφυγαν να μας «χαϊδέψουν» αλλά δέχτηκαν πολύ πρόθυμα να μας ενθαρρύνουν γι’ αυτά που θεώρησαν σωστά και να μας σκουντήσουν εποικοδομητικά γι’ αυτά που χρειάζονταν βελτίωση. Η ενορχηστρώτρια Κωνσταντίνα, ο Αλέξης, η Mareva, η Αλεξάνδρα, η Αλίκη, ο Γιώργος, η Άντρεα και τόσοι πολλοί ακόμα, παρακολούθησαν το WoT από την αρχή αρχή της δημιουργίας του και έπαιξαν, με τον τρόπο του ο καθένας, ένα μοναδικό ρόλο στην εξέλιξή του μέχρι σήμερα.
Φέτος, τη σκυτάλη παίρνουν τα τρομερά παιδιά που λέρωσαν τα χέρια τους στο περσινό event και γνωρίζουν καλά τους στόχους του και τα πολύτιμα εργαλεία που μπορεί να προσφέρει. Αυτή τη φορά, άξονας είναι η βιώσιμη επιχειρηματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι αν έχεις μια ώριμη επιχειρηματική ιδέα, σε έναν τομέα όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή εδώ και να προετοιμαστείς για το πιο πολύτιμο, μάλλον, τριήμερο της καινούριας σου επιχειρηματικής προσπάθειας. Μη διστάσεις να το τολμήσεις! Μόνο γέμισε το θερμός σου με πολύ καφέ.