TITLraphael-ferraz-455219-unsplash

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν ψάχνεις για δουλειά

Κατηγορίες: Εκπαίδευση

Μπορεί να ξεκίνησες την αναζήτησή σου πρόσφατα ή να ψάχνεις εδώ και καιρό για δουλειά, χωρίς (ακόμα) πολύ καλά αποτελέσματα. Μπορεί να λείπεις εδώ και καιρό από την αγορά εργασίας, να παραιτήθηκες, να απολύθηκες ή να ψάχνεις τώρα πρώτη φορά για δουλειά -το σίγουρο είναι ότι αντιμετωπίζεις μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της επαγγελματικής σου ζωής και ότι θέλεις να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου στη διαδικασία (αλλά και να πάρεις τα καλύτερα αποτελέσματα).

Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που απογοητεύεσαι και νιώθεις ότι η αναζήτησή σου δε θα αποδώσει ποτέ καρπούς. Μπορεί να αμφισβητείς κατά καιρούς τον εαυτό σου, τις γνώσεις σου, την αξία σου -ελπίζουμε όμως ότι υπάρχουν και πολλές στιγμές που βλέπεις την κατάσταση καθαρά: καταλαβαίνεις, δηλαδή, ότι αυτή η περίοδος είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αναβαθμίσεις το προφίλ σου, να μάθεις περισσότερα πράγματα, να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να επανασχεδιάσεις το μέλλον σου με τον καλύτερο τρόπο.

Εμείς συγκεντρώσαμε εδώ 5 πράγματα που θεωρούμε πολύτιμα, απαραίτητα, εξαιρετικά σημαντικά, όπως θέλεις πες το, να ξέρουν όλες οι γυναίκες που αναζητούν δουλειά, και σου τα προσφέρουμε -ένα ένα ή όλα μαζί, σε έξτρα φανταστική τιμή- μέσα από το φετινό Summer Camp του Women On Top

Να τι αξίζει να μάθεις:

  1. Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις

Αν από πάντα ήξερες τι δουλειά θέλεις να κάνεις, τότε έχεις κάνει το πιο σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της καριέρας σου. Μπορείς να προχωρήσεις με τη σιγουριά ότι ξέρεις πού θέλεις να πας και να βάλεις συγκεκριμένους στόχους που, αργά ή γρήγορα θα βρεις τρόπο να προσεγγίσεις. Αν όμως αισθάνεσαι ότι δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, νιώθεις ότι σου αρέσουν πάρα πολλά πράγματα και δεν μπορείς να εστιάσεις σε κανένα ή δεν ξέρεις πια αν οι επαγγελματικές σου επιλογές καθορίζονται από τα δικά σου «θέλω» ή τους στόχους και τις επιθυμίες των γύρω σου, τότε αξίζει τον κόπο να αξιοποιήσεις αυτή την περίοδο της ανεργίας ως ευκαιρία για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, τις ανάγκες, το όραμα και τις φιλοδοξίες σου. Μπορεί τώρα αυτό να σου φαίνεται άπιαστο όνειρο, όμως με τη βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων (που, συνήθως, δεν ανήκουν στο στενό οικογενειακό σου περιβάλλον), μπορείς να ξεκινήσεις μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές αναζητήσεις που θα κάνεις σε όλη σου τη ζωή. Και, πίστεψέ μας, αξίζει τον κόπο!

(Το σεμινάριο «Εσύ τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Εύα Καραμαργιού & την Πηνελόπη Θεοδωρακάκου την Τετάρτη 13/6, 17.00-20.00. Μέσα σε 3 ώρες, μέσα από πρακτικές ασκήσεις, το σεμινάριο αυτό θα σε βοηθήσει να σχεδιάσεις ή να ξανασχεδιάσεις εύκολα και αποτελεσματικά το επαγγελματικό σου μέλλον.)

2. Πώς να ψάξεις για δουλειά και να πείσεις ότι είσαι ιδανική γι’ αυτήν που θέλεις

Ψάχνεις την επόμενή σου δουλειά αλλά αισθάνεσαι ότι κάνεις συνεχώς κύκλους γύρω από τον εαυτό σου; Έχεις στείλει πάρα πολλά βιογραφικά και έχεις συμπληρώσει πάρα πολλές αιτήσεις, αλλά οι προσπάθειές σου δεν καταλήγουν πουθενά; Πηγαίνεις σε επαγγελματικές συνεντεύξεις αλλά δε βρίσκεις την ανταπόκριση που θα ήθελες; Τότε χρειάζεται να οργανωθείς. Χρειάζεται να μάθεις τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές αναζήτησης εργασίας, να πάρεις τις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις το καλύτερο βιογραφικό που είχες ποτέ, να αποφύγεις τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι χωρίς καν να το καταλαβαίνουν και να αποκτήσεις τα εργαλεία που θα σου επιτρέψουν να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό σε κάθε επαγγελματική συνέντευξη που πηγαίνεις.

(Το σεμινάριο «Τα κλειδιά της εύρεσης εργασίας: αναζήτηση, βιογραφικό, συνέντευξη« του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Εύα Καραμαργιού τη Δευτέρα 18/6, 10.00-13.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα ανακαλύψεις τα μυστικά που θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις την ιδανική δουλειά για σένα και στη συνέχεια να πείσεις αυτούς που μπορούν να σου τη δώσουν ότι είσαι η κατάλληλη υποψήφια).

3. Πώς να προωθήσεις σωστά τον εαυτό σου στο ίντερνετ

Τι εικόνα σχηματίζουν για σένα οι πιθανοί εργοδότες, πελάτες ή συνεργάτες σου προτού σε γνωρίσουν; Πώς παρουσιάζεις τον εαυτό σου και τη δουλειά σου μέσα από το διαδίκτυο; Έχεις αντιληφθεί ότι μπορείς, πολύ πρακτικά, να αξιοποιήσεις τα ψηφιακά μέσα για να εδραιωθείς ως περιζήτητη επαγγελματίας, ειδική στον τομέα σου; Το κάνεις σωστά; Ξέρεις να αποφεύγεις τα λάθη που κάνουν κακό στην αντίληψη που έχουν οι άλλοι για σένα και που μπορεί να ακυρώσουν την καλή εντύπωση που έχει σχηματίσει κάποιος από το βιογραφικό σου (ή να σου στερήσουν την ευκαιρία μίας πρώτης συνέντευξης); Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι μόνο οι γνώσεις, τα τυπικά προσόντα και η προσωπικότητά σου μετράνε για το πόσο σύντομα θα βρεις δουλειά, η πράξη αποδεικνύει (και οι ειδικοί επιβεβαιώνουν) καθημερινά ότι το να μάθεις να δημιουργείς περιεχόμενο και να διαχειρίζεσαι τα social media με τρόπο που να υποστηρίζει και όχι να βάζει τρικλοποδιές στην επαγγελματική σου εικόνα, είναι κρίσιμο για το επαγγελματικό σου μέλλον.

(Το σεμινάριο "Προώθησε σωστά τον εαυτό σου στο ίντερνεττου WoT θα πραγματοποιηθεί από τη Στέλλα Κάσδαγλη την Τρίτη 12/6, 17.00-20.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα χτίσουμε και θα διευρύνουμε το κοινό που παρακολουθεί και εκτιμά τη δουλειά μας, θα επεκτείνουμε το δίκτυό μας, θα προσελκύσουμε χωρίς κόπο επαγγελματικές προτάσεις και συνεργασίες ή/και θα αξιοποιήσουμε το ίντερνετ για να μπορέσουμε πιο εύκολα να κάνουμε το επόμενο επαγγελματικό μας βήμα.)

4. Πώς να δικτυωθείς (ακόμα κι αν μισείς το networking)

Σε μια περίοδο που ψάχνεις εντατικά για δουλειά, στέλνοντας βιογραφικά και συμπληρώνοντας αιτήσεις, είναι πιθανό η επαγγελματική δικτύωση να βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σου. Είτε επειδή νιώθεις ότι δεν έχεις κάτι να πεις, είτε επειδή δεν είσαι σίγουρη από πού να ξεκινήσεις είτε επειδή δεν καταλαβαίνεις τη χρησιμότητα αυτής της διαδικασίας και, ειλικρινά, ντρέπεσαι ή βαριέσαι λιγάκι. Ωστόσο, στη σημερινή εποχή όπου καμία δουλειά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «σίγουρη», η μόνη ασφάλεια που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου είναι οι γνώσεις σου και το δίκτυό σου. Αυτό θα σε φέρει κοντά στους μελοντικούς εργοδότες, πελάτες, συνεργάτες σου και θα σε βοηθήσει να βρεις και να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που ίσως να φοβόσουν ότι δε θα έρθουν ποτέ.

(Το σεμινάριο «Networking για όσες μισούν το networking» του WoT θα πραγματοποιηθεί από τη Στέλλα Κάσδαγλη την Τρίτη 19/6, 10.00-13.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα ανακαλύψεις τα εργαλεία για να δημιουργήσεις ένα δυνατό δίκτυο ανθρώπων που θα αλλάξει τελείως την επαγγελματική -ίσως και την προσωπική- σου ζωή, όσο δύσκολη κι αν σου φαίνεται τώρα αυτή η διαδικασία).


5. Πώς να νικάς τον προσωπικό σου σαμποτέρ

Όλοι μας κουβαλάμε τις δικές μας περιοριστικές πεποιθήσεις, τον προσωπικό μας σαμποτέρ. Είναι αυτός που όταν του δώσουμε χώρο, θα τον ακούσουμε να μας λέει  «Πού πας; Δεν θα τα καταφέρεις. Δε θα βρεις ποτέ δουλειά. Δεν έχεις την ικανότητα (ή την τύχη)». Είναι εκείνος που μας πείθει ότι πραγματικά δεν πρόκειται να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή μας. Για να απαλλαγείς από τη συνεχή αυτοαμφισβήτηση και να μπορέσεις να κάνεις με αυτοπεποίθηση την όποια αλλαγή επιθυμείς για τον εαυτό σου, είναι σημαντικό να μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτόν τον σαμποτέρ και να αφήνεις χώρο στην πηγαία σιγουριά και τις γνώσεις σου για να σε οδηγήσουν εκεί που θες. 

(Το σεμινάριο «Ο Προσωπικός μου Σαμποτέρ» του WoT θα πραγματοποιηθεί από τη Βένια Δεληκατερίνη την Πέμπτη 21/6, 10.00-13.00. Μέσα σε 3 ώρες, με όχημα το ψυχόδραμα, θα απαντήσουμε τις παρακάτω ερωτήσεις: Τι μπορώ να κάνω με τον προσωπικό μου σαμποτέρ; Ποιος είναι και γιατί με δυσκολεύει τόσο; Μπορώ πράγματι να τον εξαφανίσω ή μήπως χρειάζεται να τον αποδεχτώ ως μέρος του εαυτού μου; Μπορώ να κάνω ειρήνη μαζί του;)