TITLphoto-1484981138541-3d074aa97716

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να φτιάξεις τη δική σου επιχείρηση

Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Θα ήθελες να γίνεις αφεντικό του εαυτού σου; Να δουλεύεις ανεξάρτητα, πάνω σε μια δική σου ιδέα, που νιώθεις ότι δίνει νόημα στη ζωή σου και στη ζωή αρκετών άλλων ανθρώπων; Να πάρεις στα χέρια σου το επαγγελματικό και οικονομικό σου μέλλον, φτιάχνοντας από το μηδέν αυτό που έχεις οραματιστεί ήδη; Τότε η επιχειρηματικότητα είναι μια επιλογή που αξίζει να διερευνήσεις. Πώς, όμως, ξεκινάς; Ή, αν έχεις ήδη κάνει τα πρώτα σου διστακτικά βήματα, πώς εξασφαλίζεις ότι η προσπάθειά σου θα αποδώσει καρπούς και ότι σε λίγα χρόνια θα έχεις μια βιώσιμη επιχείρηση που σε κάνει, πάνω απ' όλα, περήφανη και ευτυχισμένη;

Εμείς συγκεντρώσαμε εδώ 5 πράγματα που θεωρούμε must για το ξεκίνημα της επιχειρηματικής σου ζωής -και σου τα προσφέρουμε -ένα ένα ή όλα μαζί, σε έξτρα φανταστική τιμή- μέσα από το φετινό Summer Camp του Women On Top

Είσαι έτοιμη για την απογείωση;

Να τι αξίζει να μάθεις:

Πώς να διαπραγματεύεσαι και να διεκδικείς

Ξέρεις να διεκδικείς τα πράγματα που θέλεις ή δικαιούσαι, για παράδειγμα μία χρηματοδότηση, τη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός έργου ή την καλύτερη απόδοση ενός συνεργάτη ή προμηθευτή; Αισθάνεσαι ότι ακούγεσαι όταν ζητάς κάτι ή τρέμεις τις διαπραγματεύσεις και συνήθως βγαίνεις από αυτές νιώθοντας εξουθενωμένη – και απλώς χαμένη; Τότε χρειάζεται να μάθεις βασικές τεχνικές διαπραγμάτευσης, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε πιο συχνά -λόγω εκπαίδευσης- εμείς οι γυναίκες: την έλλειψη αυτοπεποίθησης, την άκριτη αποδοχή της αυθεντίας αυτού που έχουμε απέναντί μας, το φόβο μας να πιέσουμε ή να απογοητεύσουμε το συνομιλητή μας. Έτσι, θα αποκτήσεις όλο τα εργαλεία που χρειάζεσαι ώστε να διεκδικείς επί ίσοις όροις τα δικαιώματα και τις ανάγκες σου και να αντιμετωπίζεις την κάθε διαπραγμάτευση όχι ως εφιάλτη, αλλά ως ευκαιρία.

(Το σεμινάριο «Διαπραγμάτευση και διεκδικητικότητα» του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Ελένη Πλέσσα τη Δευτέρα 11/6, 17.00-20.00. Μέσα σε 3 ώρες, μέσα από πρακτικές ασκήσεις, θα βελτιώσεις θεαματικά την ικανότητά σου να διαπραγματεύεσαι, να διεκδικείς και να επικοινωνείς με ήρεμο και ουσιαστικό τρόπο τις επιθυμίες και τα αιτήματά σου.)

Πώς να χτίζεις μια επιχειρηματική ιδέα

Πώς γίνεται κάποιος επιχειρηματίας; Πώς μπορεί μια ιδέα να γίνει πράξη; Πώς μπορείς να αξιολογήσεις τις πολλές εμπνεύσεις που σου έρχονται στο μυαλό κατά καιρούς; Πώς μπορείς να επιλέξεις τις πιο κατάλληλες κινήσεις για να φτάσεις ένα στόχο που προς το παρόν σου φαίνεται ανέφικτος; Πολύ απλά: πρέπει να μάθεις να φτιάχνεις ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Όχι μόνο για να μπορέσεις να βρεις χρηματοδότηση για την επιχείρηση που ονειρεύεσαι, αλλά κυριως για να σχεδιάσεις ρεαλιστικά και αποτελεσματικά την πορεία της και να είσαι σε θέση να πάρεις τις αποφάσεις που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία.

(Το σεμινάριο «Business Plan 101 – Πώς χτίζω μια επιχειρηματική ιδέα» του WoT θα πραγματοποιηθεί από τον Δημήτρη Κουλέτση την Πέμπτη 14/6, 17.00-20.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα καταλάβεις σε βάθος την αξία ενός business plan, θα δουλέψεις με πρακτικές ασκήσεις επάνω στο περιεχόμενο, τον τρόπο δημιουργίας και τη γραφή του, θα απομυθοποιήσεις το φόβο που όλοι λίγο πολύ αισθανόμαστε μπροστά στη λευκή σελίδα και θα αρχίσεις να χτίζεις τα απαραίτητα εργαλεία για να δεις την ιδέα σου να παίρνει σάρκα και οστά).

Πώς να μιλάς και να παρουσιάζεις τις ιδέες σου μπροστά σε κοινό

Θέλεις να κερδίσεις έναν πελάτη, να παρουσιάσεις την ιδέα σου σε κάποιο χρηματοδότη, να μιλήσεις για τη δουλειά σου μπροστά σε κοινό ή να συμμετάσχεις ενεργά σε ένα συνέδριο γύρω από το αντικείμενό σου; Η δημόσια ομιλία και παρουσίαση είναι πολύ πιθανό να σου φαίνεται βουνό, ειδικά από τη στιγμή που το σχολείο και το πανεπιστήμιο μάλλον δεν έκαναν και πολλά για να σε εξοπλίσουν με αυτή τη γνώση. Ποτέ, όμως δεν είναι αργά. Μαθαίνοντας να διαχειρίζεσαι το τρακ σου και να επικοινωνείς αποτελεσματικά τις σκέψεις και τις γνώσεις σου, μπορείς να κερδίσεις ακόμα και τον πιο δύσκολο ακροατή και να τον κάνεις σύμμαχό σου για πάντα.

(Το σεμινάριο «Τα μυστικά των παρουσιάσεων και της ομιλίας μπροστά σε κοινό« του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Αλεξία Αξιώτη την Τετάρτη 20/6, 10.00-13.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα βρούμε τον τρόπο να λειτουργούμε με μεγαλύτερη σιγουριά, να χρησιμοποιούμε το σώμα και τη γλώσσα για να εκφράζουμε καλύτερα τις ιδέες μας και να ξεπερνάμε το άγχος και τη νευρικότητα που μας προκαλεί μία παρουσίαση μπροστά σε κοινό. Θα μάθουμε εργαλεία επικοινωνίας, στρατηγικές και εύκολες στη χρήση συμβουλές, που φέρνουν άμεσα αποτελέσματα.).

Πώς να νικάς τον προσωπικό σου Σαμποτέρ

Όλοι μας κουβαλάμε τις δικές μας περιοριστικές πεποιθήσεις, τον προσωπικό μας σαμποτέρ. Είναι αυτός που όταν του δώσουμε χώρο, θα τον ακούσουμε να μας λέει  «Πού πας; Δεν θα τα καταφέρεις. Δεν είναι για σένα αυτά. Δεν έχεις την ικανότητα (ή την τύχη)». Είναι εκείνος που μας πείθει ότι πραγματικά δεν πρόκειται να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή μας. Για να απαλλαγείς από τη συνεχή αυτοαμφισβήτηση και να μπορέσεις να κάνεις με αυτοπεποίθηση την όποια αλλαγή επιθυμείς για τον εαυτό σου, είναι σημαντικό να μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτόν τον σαμποτέρ και να αφήνεις χώρο στην πηγαία σιγουριά και τις γνώσεις σου για να σε οδηγήσουν εκεί που θες.

(Το σεμινάριο «Ο Προσωπικός μου Σαμποτέρ» του WoT θα πραγματοποιηθεί από τη Βένια Δεληκατερίνη την Πέμπτη 21/6, 10.00-13.00. Μέσα σε 3 ώρες, με όχημα το ψυχόδραμα, θα απαντήσουμε τις παρακάτω ερωτήσεις: Τι μπορώ να κάνω με τον προσωπικό μου σαμποτέρ; Ποιος είναι και γιατί με δυσκολεύει τόσο; Μπορώ πράγματι να τον εξαφανίσω ή μήπως χρειάζεται να τον αποδεχτώ ως μέρος του εαυτού μου; Μπορώ να κάνω ειρήνη μαζί του;)

Πώς να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου αποτελεσματικά

Αν δουλεύεις χωρίς προϊστάμενο, αν οι δουλειές σου έρχονται είτε όλες μαζεμένες είτε με το σταγονόμετρο, αν αισθάνεσαι πάντα πιεσμένη επειδή, ως νέα επιχειρηματίας, όλα περνάνε από τα χέρια σου, αν γκρινιάζεις ότι δεν σου φτάνουν οι ώρες της ημέρας και ότι τρέχεις συνεχώς, χωρίς τελικά να καταφέρνεις και πολλά, τότε είναι, πρώτα απ’ όλα, σημαντικό να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι σημαίνει αποτελεσματική διαχείριση χρόνου για σένα. Γιατί την χρειάζεσαι; Τι έχεις να χάσεις, τι έχεις να κερδίσεις; Στη συνέχεια, αξίζει να εντοπίσεις ποια είναι τα εμπόδια που δε σου επιτρέπουν να κάνεις σωστό time management και να μάθεις πώς μπορείς να τα ξεπεράσεις, πως μπορείς να διαχειριστείς σωστά το χρόνο σου, τι χρειάζεται να αλλάξεις και ποιες δεξιότητες χρειάζεται να αναπτύξεις για να ξαναπάρεις τον έλεγχο της ημέρας (και της ζωής σου) στα χέρια σου.

(Το σεμινάριο «Ξανακέρδισε το χαμένο χρόνο» του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Πηνελόπη Θεοδωρακάκου την Παρασκευή 22/6, 10.00-13.00. Μέσα σε 3 ώρες, μέσα από πρακτικές ασκήσεις, θα αποκτήσεις πρακτικά εργαλεία και βασικές τεχνικές διαχείρισης χρόνου, που θα σου αλλάξουν την καθημερινότητα -πιθανότατα και τη δουλειά σου!)