TITLphoto-1478809846154-d4ca173df3e0

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν θέλεις να αλλάξεις καριέρα

Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα

Πήρες τη μεγάλη απόφαση. Να αφήσεις τη δουλειά που κάνεις τόσα χρόνια, που (ίσως να) έχεις σπουδάσει και που γνωρίζεις (και σε γνωρίζει) καλά, και να αναζητήσεις την τύχη σου σε ένα διαφορετικό επαγγελματικό πεδίο, που σε ενδιαφέρει πιο πολύ, ταιριάζει περισσότερο με τη φάση ζωής στην οποία βρίσκεσαι ή απλώς ήταν αυτό που πάντα ήθελες να κάνεις (αλλά ως τώρα δεν το είχες τολμήσει ποτέ).

Από εμάς, ένα μεγάλο μπράβο! Ξέρουμε ότι η αλλαγή δεν είναι εύκολη (μπορεί να σε τρομάζει αφόρητα η αβεβαιότητα, να φοβάσαι ότι κανένας δε θα σε εμπιστευτεί, να νιώθεις ανασφάλεια -οικονομική αλλά όχι μόνο-, να αμφισβητείς την απόφασή σου κάθε τρία δευτερόλεπτα). Όμως κατά βάθος ξέρεις ότι η επιλογή σου είναι σωστή -απλώς θα χρειαστεί να επενδύσεις χρόνο, ενέργεια, συναίσθημα και προσπάθεια για να κάνεις το άλμα που θα σου αλλάξει τη ζωή.

Πέρα από τις επαγγελματικές δεξιότητες που θα χρειαστεί να αποκτήσεις για τη νέα σου δουλειά, θα χρειαστεί να καλλιεργήσεις και μερικές άλλες, που θα σε βοηθήσουν να τη διαλέξεις, να τη βρεις και να δώσεις σε αυτήν τον καλύτερο εαυτό σου.

Να τι πιστεύουμε ότι αξίζει να μάθεις:

Τι θέλεις να γίνεις (όταν μεγαλώσεις)

Αν από πάντα ήξερες τι δουλειά θέλεις να κάνεις, τότε έχεις κάνει το πιο σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της καριέρας σου. Μπορείς να προχωρήσεις με τη σιγουριά ότι ξέρεις πού θέλεις να πας και να βάλεις συγκεκριμένους στόχους που, αργά ή γρήγορα θα βρεις τρόπο να προσεγγίσεις. Αν όμως αισθάνεσαι ότι δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, νιώθεις ότι σου αρέσουν πάρα πολλά πράγματα και δεν μπορείς να εστιάσεις σε κανένα ή δεν ξέρεις πια αν οι επαγγελματικές σου επιλογές καθορίζονται από τα δικά σου «θέλω» ή τους στόχους και τις επιθυμίες των γύρω σου, τότε αξίζει τον κόπο να αξιοποιήσεις αυτή την περίοδο ως ευκαιρία για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, τις ανάγκες, το όραμα και τις φιλοδοξίες σου. Μπορεί τώρα αυτό να σου φαίνεται άπιαστο όνειρο, όμως με τη βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων (που, συνήθως, δεν ανήκουν στο στενό οικογενειακό σου περιβάλλον), μπορείς να ξεκινήσεις μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές αναζητήσεις που θα κάνεις σε όλη σου τη ζωή. Και, πίστεψέ μας, αξίζει τον κόπο!

(Το σεμινάριο «Εσύ τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Εύα Καραμαργιού & την Πηνελόπη Θεοδωρακάκου την Τετάρτη 13/6, 17.00-20.00. Μέσα σε 3 ώρες, μέσα από πρακτικές ασκήσεις, το σεμινάριο αυτό θα σε βοηθήσει να ξανασχεδιάσεις εύκολα και αποτελεσματικά το επαγγελματικό σου μέλλον.)

Πώς να προωθείς σωστά τον εαυτό σου στο ίντερνετ

Τι εικόνα σχηματίζουν για σένα οι πιθανοί εργοδότες, πελάτες ή συνεργάτες σου προτού σε γνωρίσουν; Πώς παρουσιάζεις τον εαυτό σου, την προηγούμενη εμπειρία σου, τις γνώσεις σου και τη δουλειά σου μέσα από το διαδίκτυο; Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τα ψηφιακά μέσα για να εδραιωθείς ως ειδική στον (καινούριο) τομέα σου ακόμα και πριν σε αναγνωρίσουν οι άλλοι ως τέτοια; Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι μόνο οι γνώσεις, τα τυπικά προσόντα και η προσωπικότητά σου μετράνε για το πόσο σύντομα θα εξειχθείς στον τομέα που διάλεξες, η πράξη αποδεικνύει (και οι ειδικοί επιβεβαιώνουν) καθημερινά ότι το να μάθεις να δημιουργείς περιεχόμενο και να διαχειρίζεσαι τα social media με τρόπο που να υποστηρίζει και όχι να βάζει τρικλοποδιές στη νέα επαγγελματική σου ταυτότητα, είναι κρίσιμο για το επαγγελματικό σου μέλλον.

(Το σεμινάριο «Προώθησε σωστά τον εαυτό σου στο ίντερνετ» του WoT θα πραγματοποιηθεί από τη Στέλλα Κάσδαγλη την Τρίτη 12/6, 17.00-20.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα χτίσουμε και θα διευρύνουμε το κοινό που παρακολουθεί και εκτιμά τη δουλειά μας, θα επεκτείνουμε το δίκτυό μας, θα προσελκύσουμε χωρίς κόπο επαγγελματικές προτάσεις και συνεργασίες ή/και θα αξιοποιήσουμε το ίντερνετ για να μπορέσουμε πιο εύκολα να κάνουμε το επόμενο επαγγελματικό μας βήμα.)

Πώς να δικτυωθείς (ακόμα κι αν μισείς το networking)

Σε μια περίοδο που ψάχνεις εντατικά για δουλειά, στέλνοντας βιογραφικά και συμπληρώνοντας αιτήσεις, είναι πιθανό η επαγγελματική δικτύωση να βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σου. Είτε επειδή νιώθεις ότι δεν έχεις κάτι να πεις, είτε επειδή δεν είσαι σίγουρη από πού να ξεκινήσεις είτε επειδή δεν καταλαβαίνεις τη χρησιμότητα αυτής της διαδικασίας και, ειλικρινά, ντρέπεσαι ή βαριέσαι λιγάκι. Ωστόσο, στη σημερινή εποχή όπου καμία δουλειά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «σίγουρη», η μόνη ασφάλεια που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου είναι οι γνώσεις σου και το δίκτυό σου. Αυτό θα σε φέρει κοντά στους μελοντικούς εργοδότες, πελάτες, συνεργάτες σου και θα σε βοηθήσει να βρεις και να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που ίσως να φοβόσουν ότι δε θα έρθουν ποτέ.

(Το σεμινάριο «Networking για όσες μισούν το networking» του WoT θα πραγματοποιηθεί από τη Στέλλα Κάσδαγλη την Τρίτη 19/6, 10.00-13.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα ανακαλύψεις τα εργαλεία για να δημιουργήσεις ένα δυνατό δίκτυο ανθρώπων που θα αλλάξει τελείως την επαγγελματική -ίσως και την προσωπική- σου ζωή, όσο δύσκολη κι αν σου φαίνεται τώρα αυτή η διαδικασία).

Πώς να πάρεις το έλεγχο των οικονομικών σου στα χέρια σου 

Όταν θέλεις να εισαι οικονομικά ανεξάρτητη ή έχεις την ευθύνη να καλύψεις όλες ή μερικές από τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειάς σου μέσα από τη δουλειά, η αλλαγή καριέρας μπορεί να φέρει στην επιφάνεια πολλούς φόβους και ανασφάλειες σε σχέση με τα οικονομικά σου. Μήπως είναι πολύ παρακινδυνευμένο βήμα; Πώς μπορώ να το κάνω χωρίς να θέσω σε κίνδυνο το μέλλον μου -ή και το μέλλον των παιδιών μου. Το να γνωρίζεις πώς να ελέγχεις την οικονομική σου κατάσταση είναι σ' αυτή τη φάση κρίσιμο για να μπορέσεις να κάνεις επιλογές με βάση τις αξίες και τα πραγματικά σου θέλω. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να πάρεις τον έλεγχο των χρημάτων που έχεις ή σου λείπουν στα χέρια σου και να μάθεις να φτιάχνεις μπάτζετ, να παρακολουθείς την εφαρμογή του, να αποπληρώνεις αποτελεσματικά τα χρέη σου, να αποταμιεύεις, ακόμα και να επενδύεις σωστά τις οικονομίες που έχεις στη διάθεσή σου. Γιατί τα λεφτά μπορεί να μην είναι το παν, είναι όμως ένα πολύ καλό εργαλείο για να αρχίσεις να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα.

(Το σεμινάριο «Πάρε τον έλεγχο των οικονομικών σου στα χέρια σου» του WoT θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15/6, 17.00-20.00. Στόχος του είναι να μάθουμε: να φτιάχνουμε budget και να το παρακολουθούμε, να δημιουργούμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αποταμίευσης, να αποπληρώνουμε με επιτυχία τα χρέη μας και να επενδύουμε -όλα αυτά χωρίς φόβο και πάθος, αλλά με ευκολία και αποτελεσματικότητα.)

Πώς να ψάξεις για δουλειά και να πείσεις ότι είσαι ιδανική γι’ αυτήν που θέλεις

Ψάχνεις την επόμενή σου δουλειά αλλά αισθάνεσαι ότι κάνεις συνεχώς κύκλους γύρω από τον εαυτό σου; Έχεις στείλει πάρα πολλά βιογραφικά και έχεις συμπληρώσει πάρα πολλές αιτήσεις, αλλά οι προσπάθειές σου δεν καταλήγουν πουθενά; Πηγαίνεις σε επαγγελματικές συνεντεύξεις αλλά δε βρίσκεις την ανταπόκριση που θα ήθελες; Τότε χρειάζεται να οργανωθείς. Χρειάζεται να μάθεις τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές αναζήτησης εργασίας, να πάρεις τις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις το καλύτερο βιογραφικό που είχες ποτέ, να αποφύγεις τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι χωρίς καν να το καταλαβαίνουν και να αποκτήσεις τα εργαλεία που θα σου επιτρέψουν να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό σε κάθε επαγγελματική συνέντευξη που πηγαίνεις.

(Το σεμινάριο «Τα κλειδιά της εύρεσης εργασίας: αναζήτηση, βιογραφικό, συνέντευξη« του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Εύα Καραμαργιού τη Δευτέρα 18/6, 10.00-13.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα ανακαλύψεις τα μυστικά που θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις την ιδανική δουλειά για σένα και στη συνέχεια να πείσεις αυτούς που μπορούν να σου τη δώσουν ότι είσαι η κατάλληλη υποψήφια).