TITLnathan-dumlao-609935-unsplash

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν είσαι ελεύθερη επαγγελματίας

Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα

Στις κατά καιρούς έρευνες για την εργασιακή ικανοποίηση, οι αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν συστηματικά πιο ευχαριστημένοι από την επαγγελματική τους ζωή -αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι το ελεύθερο επάγγελμα δεν έχει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις, τις προκλήσεις και τις ανάγκες του, ειδικά στην Ελλάδα του 2018.

Για να πετύχεις ως ελεύθερη επαγγελματίας, εκτός από τις γνώσεις που αφορούν το ίδιο το επάγγελμά σου, θα πρέπει να εξοπλιστείς και με δεξιότητες επικοινωνίας, διαχείρισης, στρατηγικού σχεδιασμού και, φυσικά, προώθησης. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να επιβιώσεις και να αναπτυχθείς επαγγελματικά και να εξασφαλίσεις στη δουλειά σου τον αντίκτυπο που της αξίζει.

Εμείς συγκεντρώσαμε εδώ 5 πράγματα που θεωρούμε πολύτιμα, απαραίτητα, εξαιρετικά σημαντικά, όπως θέλεις πες το, για όλες τις freelancers εκεί έξω -και σου τα προσφέρουμε -ένα ένα ή όλα μαζί, σε έξτρα φανταστική τιμή- μέσα από το φετινό Summer Camp του Women On Top.

Να τι αξίζει να μάθεις:

Πώς να προωθείς σωστά τον εαυτό σου στο ίντερνετ

Τι εικόνα σχηματίζουν για σένα οι πιθανοί εργοδότες, πελάτες ή συνεργάτες σου προτού σε γνωρίσουν; Πώς παρουσιάζεις τον εαυτό σου, την προηγούμενη εμπειρία σου, τις γνώσεις σου και τη δουλειά σου μέσα από το διαδίκτυο; Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τα ψηφιακά μέσα για να εδραιωθείς ως ειδική στον (καινούριο) τομέα σου ακόμα και πριν σε αναγνωρίσουν οι άλλοι ως τέτοια; Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι η προώθηση του εαυτού σου ειναι η πιο δύσκολη δουλειά, το διαδίκτυο σου δίνει τη δυνατότητα να προβάλεις τη δουλειά σου με τρόπο ουσιαστικό, οικονομικό και αποτελεσματικό ταυτόχρονα. Αλλιώς: το να μάθεις να δημιουργείς περιεχόμενο και να διαχειρίζεσαι τα social media με τρόπο που να υποστηρίζει και όχι να βάζει τρικλοποδιές στη νέα επαγγελματική σου ταυτότητα, είναι κρίσιμο για το επαγγελματικό σου μέλλον.

(Το σεμινάριο «Προώθησε σωστά τον εαυτό σου στο ίντερνετ» του WoT θα πραγματοποιηθεί από τη Στέλλα Κάσδαγλη την Τρίτη 12/6, 17.00-20.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα χτίσουμε και θα διευρύνουμε το κοινό που παρακολουθεί και εκτιμά τη δουλειά μας, θα επεκτείνουμε το δίκτυό μας, θα προσελκύσουμε χωρίς κόπο επαγγελματικές προτάσεις και συνεργασίες ή/και θα αξιοποιήσουμε το ίντερνετ για να μπορέσουμε πιο εύκολα να κάνουμε το επόμενο επαγγελματικό μας βήμα.)

Πώς να πάρεις το έλεγχο των οικονομικών σου στα χέρια σου 

Όταν θέλεις να εισαι οικονομικά ανεξάρτητη ή έχεις την ευθύνη να καλύψεις όλες ή μερικές από τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειάς σου μέσα από τη δουλειά, το ελεύθερο επάγγελμα μπορεί να φέρει στην επιφάνεια πολλούς φόβους και ανασφάλειες σε σχέση με τα οικονομικά σου. Ειδικά όταν οι συνεργασίες σου δεν έχουν σταθερή ροή, το να φτιάξεις ένα οικονομικό πλάνο για τον εαυτό σου, την οικογένειά σου και τη δουλειά σου φαντάζει πολλές φορές από δύσκολο έως και ακατόρθωτο. Γι' αυτό και είναι σ' αυτή τη φάση κρίσιμο να γνωρίζεις πώς να ελέγχεις την οικονομική σου κατάσταση, για να μπορείς να κάνεις επιλογές με βάση τις αξίες και τα πραγματικά σου θέλω: να πάρεις τον έλεγχο των χρημάτων που έχεις ή σου λείπουν στα χέρια σου και να μάθεις να φτιάχνεις μπάτζετ, να παρακολουθείς την εφαρμογή του, να αποπληρώνεις αποτελεσματικά τα χρέη σου, να αποταμιεύεις, ακόμα και να επενδύεις σωστά τις οικονομίες που έχεις στη διάθεσή σου. Γιατί τα λεφτά μπορεί να μην είναι το παν, είναι όμως ένα πολύ καλό εργαλείο για να αρχίσεις να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα.

(Το σεμινάριο «Πάρε τον έλεγχο των οικονομικών σου στα χέρια σου» του WoT θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15/6, 17.00-20.00. Στόχος του είναι να μάθουμε: να φτιάχνουμε budget και να το παρακολουθούμε, να δημιουργούμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αποταμίευσης, να αποπληρώνουμε με επιτυχία τα χρέη μας και να επενδύουμε -όλα αυτά χωρίς φόβο και πάθος, αλλά με ευκολία και αποτελεσματικότητα.)

Πώς να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου αποτελεσματικά

Αν δουλεύεις από το σπίτι και πρέπει μόνη σου να οργανωθείς, αν οι δουλειές σου έρχονται είτε όλες μαζεμένες είτε με το σταγονόμετρο, αν αισθάνεσαι πάντα πιεσμένη και νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετό χρόνο να κάνεις αυτά που θέλεις ή χρειάζεται να γίνουν, αν γκρινιάζεις ότι δεν σου φτάνουν οι ώρες της ημέρας και ότι τρέχεις συνεχώς, χωρίς τελικά να καταφέρνεις και πολλά, τότε είναι, πρώτα απ’ όλα, σημαντικό να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι σημαίνει αποτελεσματική διαχείριση χρόνου για σένα. Γιατί την χρειάζεσαι; Τι έχεις να χάσεις, τι έχεις να κερδίσεις; Στη συνέχεια, αξίζει να εντοπίσεις ποια είναι τα εμπόδια που δε σου επιτρέπουν να κάνεις σωστό time management και να μάθεις πώς μπορείς να τα ξεπεράσεις, πως μπορείς να διαχειριστείς σωστά το χρόνο σου, τι χρειάζεται να αλλάξεις και ποιες δεξιότητες χρειάζεται να αναπτύξεις για να ξαναπάρεις τον έλεγχο της ημέρας (και της ζωής σου) στα χέρια σου.

(Το σεμινάριο «Ξανακέρδισε το χαμένο χρόνο» του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Πηνελόπη Θεοδωρακάκου την Παρασκευή 22/6, 10.00-13.00. Μέσα σε 3 ώρες, μέσα από πρακτικές ασκήσεις, θα αποκτήσεις πρακτικά εργαλεία και βασικές τεχνικές διαχείρισης χρόνου, που θα σου αλλάξουν την καθημερινότητα -πιθανότατα και τη δουλειά σου!)

Πώς να χτίζεις μια επιχειρηματική ιδέα

Θα ήθελες να αναπτύξεις τη δραστηριότητά σου και να μετατρέψεις τη δουλειά σου σε μια κανονική μικρή (ή και μεγάλη) επιχείρηση; Να καταφέρεις αυτά που κάνεις να δίνουν νόημα όχι μόνο στη δική σου ζωή αλλά και στη ζωή αρκετών άλλων ανθρώπων; Να πάρεις στα χέρια σου το επαγγελματικό και οικονομικό σου μέλλον, απογειώνοντας τη δραστηριότητα που ήδη έχεις αρχίσει να χτίζεις; Τότε είναι η στιγμή να κάνεις το επόμενο βήμα προς την επιχειρηματικότητα. Πώς όμως γίνεται κάποιος επιχειρηματίας; Πώς μπορεί μια ιδέα να χτιστεί και να μεγαλώσει; Πώς μπορείς να αξιολογήσεις τις πολλές ιδεες και τους στόχους σου; Πολύ απλά: πρέπει να μάθεις να φτιάχνεις ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Όχι μόνο για να μπορέσεις να βρεις χρηματοδότηση για την επιχείρηση που ονειρεύεσαι, αλλά κυριως για να σχεδιάσεις ρεαλιστικά και αποτελεσματικά την πορεία της και να είσαι σε θέση να κάνεις τις επιλογές που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία.

(Το σεμινάριο «Business Plan 101 – Πώς χτίζω μια επιχειρηματική ιδέα» του WoT θα πραγματοποιηθεί από τον Δημήτρη Κουλέτση την Πέμπτη 14/6, 17.00-20.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα καταλάβεις σε βάθος την αξία ενός business plan, θα δουλέψεις με πρακτικές ασκήσεις επάνω στο περιεχόμενο, τον τρόπο δημιουργίας και τη γραφή του, θα απομυθοποιήσεις το φόβο που όλοι λίγο πολύ αισθανόμαστε μπροστά στη λευκή σελίδα και θα αρχίσεις να χτίζεις τα απαραίτητα εργαλεία για να δεις την ιδέα σου να παίρνει σάρκα και οστά).

Πώς να μιλάς και να παρουσιάζεις τις ιδέες σου μπροστά σε κοινό

Θέλεις να κερδίσεις έναν πελάτη, να παρουσιάσεις τη δουλειά σου μπροστά σε κοινό, να μιλήσεις για τις ιδέες σου ή να συμμετάσχεις ενεργά σε ένα συνέδριο γύρω από το αντικείμενό σου; Η δημόσια ομιλία και παρουσίαση είναι πολύ πιθανό να σου φαίνεται βουνό, ειδικά από τη στιγμή που το σχολείο και το πανεπιστήμιο μάλλον δεν έκαναν και πολλά για να σε εξοπλίσουν με αυτή τη γνώση. Ποτέ, όμως δεν είναι αργά. Μαθαίνοντας να διαχειρίζεσαι το τρακ σου και να επικοινωνείς αποτελεσματικά τις σκέψεις και τις γνώσεις σου, μπορείς να κερδίσεις ακόμα και τον πιο δύσκολο ακροατή και να τον κάνεις σύμμαχό σου για πάντα.

(Το σεμινάριο «Τα μυστικά των παρουσιάσεων και της ομιλίας μπροστά σε κοινό« του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Αλεξία Αξιώτη την Τετάρτη 20/6, 10.00-13.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα βρούμε τον τρόπο να λειτουργούμε με μεγαλύτερη σιγουριά, να χρησιμοποιούμε το σώμα και τη γλώσσα για να εκφράζουμε καλύτερα τις ιδέες μας και να ξεπερνάμε το άγχος και τη νευρικότητα που μας προκαλεί μία παρουσίαση μπροστά σε κοινό. Θα μάθουμε εργαλεία επικοινωνίας, στρατηγικές και εύκολες στη χρήση συμβουλές, που φέρνουν άμεσα αποτελέσματα.).