Συγκρουση συμφεροντων (not)

Κατηγορίες: Mentoring, Μη κατηγοριοποιημένο

«Και γιατί να γίνω μέντορας σε κάποια, δίνοντάς της συμβουλές για τις οποίες κανονικά πληρώνομαι;»

Η κυρία που ρωτούσε από την πρώτη σειρά ήταν σύμβουλος σε θέματα εταιρικής επικοινωνίας. Θα μπορούσε να ήταν συγγραφέας που παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής. Ή σύμβουλος επιχειρήσεων. Ή καθηγήτρια σχεδίου, στέλεχος δημοσίων σχέσεων, προγραμματίστρια. Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε επαγγελματίας νιώθει ότι το να προσφέρει υποστήριξη σε μία γυναίκα με μικρότερη εμπειρία έρχεται σε σύγκρουση με την υπηρεσία που προσφέρει –και κατά συνέπεια της στερεί πολύτιμο εισόδημα και «ακυρώνει» την εμπορική αξία της δουλειάς της.

Ευτυχώς, δεν είναι έτσι. Ευτυχώς, το μέντορινγκ δεν έρχεται να αντικαταστήσει κανενός είδους διδασκαλία ή παροχή υπηρεσιών –έρχεται μόνο να τα συμπληρώσει, σαν στόκος, αν μου επιτρέπεις, που καλύπτει δυσδιάκριτα κενά, και να τα φέρει πιο κοντά, σαν μεγάλη προστατευτική ομπρέλα.

Στα πλαίσια του WoT, δεν θα προτείναμε σε μια σύμβουλο εταιρικής επικοινωνίας να γίνει μέντορας μιας γυναίκας που έχει ανάγκη από συμβουλές προώθησης για την επιχείρησή της –θα την φέρναμε σε επαφή με μια γυναίκα που κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο της επικοινωνίας. Δεν θα ζητούσαμε από μία συγγραφέα να δώσει μαθήματα ύφους σε μια επίδοξη συνάδελφό της –θα ξεκαθαρίζαμε ότι η συνεισφορά της περιορίζεται σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το πώς λειτουργεί ο χώρος των εκδόσεων, πώς μπορεί να προωθήσει το βιβλίο της, να οργανώσει τη δουλειά της, να διατηρήσει την πειθαρχία και τον ενθουσιασμό της σε πείσμα των δυσκολιών.

Φυσικά, οι γραμμές είναι λεπτές, κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο βρίσκουμε την ύπαρξη του Women On Top (ή οποιουδήποτε άλλου αντίστοιχου πλαισίου) πολύ χρήσιμη: για τη διαδικασία «απενοχοποίησης» του μέντορινγκ, για τη γνωριμία του καθενός από εμάς με αυτό, για την απομάκρυνση της δυσπιστίας, του φόβου και της ανασφάλειας που συχνά αισθανόμαστε απέναντι σε κάτι πρωτόγνωρο –και τόσο ευρύ, εδώ που τα λέμε.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που θέλουμε να σε προσκαλέσουμε στο 2ο Mentors’ Meeting του WoT, τη Δευτέρα 26/11, στο CAMP. Αν έχεις σκεφτεί ότι θα ήθελες να γίνεις μέντορας αλλά οι απορίες ξεπερνάνε τη σιγουριά σου. Αν είσαι ήδη μέντορας και θέλεις να γίνεις καλύτερη. Αν θέλεις απλώς να μοιραστείς τις ερωτήσεις, τους μικρούς θριάμβους και την εμπειρία σου. Η πρόσκληση βρίσκεται εδώ. Σε περιμένουμε για να βρούμε μαζί και όλα τα υπόλοιπα.