Μπορει το DIY να γινει η δουλεια σου;

Κατηγορίες: Επιχειρηματικότητα

Η Ελίνα Αντωνοπούλου και η Βάλια Μπινίκου είναι τα μυαλά και τα χέρια πίσω από το ftiaxto.gr, γι’ αυτό και ό,τι έχει να κάνει με χειροτεχνία και Do It Yourself το θεωρούμε δικό τους πεδίο mentoring. Βρίσκονται επίσης πίσω από το συνέδριο World of crafters, που διοργανώνεται στις 29/3 στην Αθήνα και που θα σου λύσει όλες τις απορίες σχετικά με το αν και πώς μπορείς κι εσύ να ζήσεις από το crafting.

DSC04697Το crafting είναι «γυναικείο» επάγγελμα και γιατί;

Όχι βέβαια! Παραδοσιακά το εργόχειρο έχει ενδεχομένως συνδεθεί περισσότερο με το γυναικείο φύλο, αλλά το crafting σίγουρα δεν γνωρίζει τέτοιες διακρίσεις. Τρανό παράδειγμα πως στο World of Crafters έχουμε ήδη πολλές συμμετοχές από άντρες.

Ποιες είναι μερικές εναλλακτικές οδοί για να ζήσει κάποιος από τα crafts εκτός από το «φτιάχνω και πουλάω»;

Μιλάμε για ένα ολοκαίνουργιο industry στην Ελλάδα, όμως οι επιλογές είναι ατελείωτες. Μερικά πράγματα που μπορούμε να σκεφτούμε και φυσικά να προτείνουμε είναι: να έχεις καλλιτεχνικό εργαστήριο για σεμινάρια, να διδάσκεις σε κάποιο εργαστήριο, να σχεδιάζεις και να πουλάς πατρόν (πλεξίματος/ ραπτικής κτλ), να γυρίζεις video ή να γράφεις craft tutorials για το δικό σου site ή σαν εξωτερικός συνεργάτης για άλλα, να γράψεις βιβλία, να εργαστείς σε κάποιο περιοδικό του χώρου, να εμπορεύεσαι υλικά χειροτεχνίας, να δουλεύεις σαν συνεργάτης/ σύμβουλος για χειροποίητους γάμους και βαφτίσεις ή να σκεφτείς την δική σου μοναδική ιδέα/ υπηρεσία σχετική με τον χώρο.

Ποια είναι τα βασικά πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος freelance crafter στην Ελλάδα; Και πώς μπορεί να ξεπεράσει τουλάχιστον κάποια από αυτά;

Νομίζουμε ότι το πιο βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το νομικό/ γραφειοκρατικό. Έτσι όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουν προβλεφθεί όλες αυτές οι δραστηριότητες γύρω από το crafting και πρέπει να πηγαίνεις λίγο στα τυφλά μέχρι να βρεις τον τρόπο να λειτουργείς νόμιμα. Η λύση βρίσκεται στην επιμονή και φυσικά στο να συμβουλευτείς τους κατάλληλους ανθρώπους. Έτσι, θα γλιτώσεις πολύ χρόνο!

IMG_0110

Το να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου στη χειροτεχνία μπορεί να σου ανοίξει δρόμους επαγγελματικά ακόμα κι αν δε θέλεις ν’ ασχοληθείς με αυτό ως ελεύθερη επαγγελματίας;

Φυσικά. Όσο ο χώρος μεγαλώνει και αυξάνονται οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το crafting τόσο μεγαλώνει και η ζήτηση σε ανθρώπινο δυναμικό. Όταν το Ftiaxto.gr αναζητά ανθρώπους για να συνεργαστεί για παράδειγμα, πάντα είναι ατού οι άνθρωποι αυτοί να έχουν κάποια σχέση με τις χειροτεχνίες. Αυτό θα συμβαίνει τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερο.

Ποια είναι η πιο συχνή ερώτηση που σας κάνουν για το crafting ως επαγγελματική απασχόληση;

Πως μπορώ να «γλιτώσω» το να ανοίξω τα χαρτιά μου και εάν αξίζει τον κόπο όλο αυτό.

Οπότε ας μιλήσουμε λίγο για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: crafting και μαύρη εργασία. Πόσοι το κάνουν freelance με μη νόμιμο τρόπο και ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις-προτάσεις σχετικά με αυτό;

Δυστυχώς η πλειοψηφία των crafters σήμερα εργάζεται με μη νόμιμο τρόπο. Όλο και περισσότεροι όμως περνούν από την διαδικασία να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να στήσουν τις επιχειρήσεις τους και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο γιατί δείχνει ότι οι δουλειές τους «ανοίγουν». Εμείς προτείνουμε σε κάθε περίπτωση όλοι οι crafters να εργάζονται νόμιμα. Για να φτάσουν όμως εκεί και να πάρουν το ρίσκο του να στήσουν την δική τους επιχείρηση θα πρέπει να έχουν σκεφτεί καλά το τι ακριβώς θέλουν να κάνουν, πως θέλουν να το κάνουν και να δοκιμαστούν στον δικό τους στενό κύκλο. Αυτό το θέμα και πολλά άλλα είναι από τα βασικά θέματα που θα καλύψουμε στο πρώτο World of Crafters.

Ποια γυναίκα είναι η έμπνευσή σας στα επαγγελματικά;

Η Martha Stewart ήταν, είναι και θα είναι πάντα η γυναίκα που το έκανε όλο αυτό πρώτη και με την μεγαλύτερη επιτυχία, χτίζοντας μια πελώρια αυτοκρατορία γύρω από το όνομά της. Σε πολλά πράγματα ακολουθούμε το παράδειγμά της!