Πολλές φορές για να αξιοποιήσεις αποτελεσματικά την υποστήριξη που λαμβάνεις, θέλεις να νιώσεις ότι το άτομο που σε υποστηρίζει έχει “μπει στα παπούτσια” σου. Έχεις με άλλα λόγια την ανάγκη να αισθανθείς ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου βρίσκεται στην πραγματικότητα στη θέση σου.


Πρόκειται για την πολυσυζητημένη ενσυναίσθηση. Δύο είναι οι βασικές διαστάσεις της ενσυναίσθησης: η γνωστική, που αναφέρεται στη νοητική κατανόηση της εμπειρίας του άλλου, και η συναισθηματική, κατά την οποία το άτομο συμμερίζεται τη συναισθηματική κατάσταση ή εμπειρία του άλλου ατόμου.

Εύκολα μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι προκειμένου να νιώσει ενσυναίσθηση για κάποιο άλλο άτομο, θα πρέπει να νιώσει τα ίδια ακριβώς συναισθήματα και να “γίνει” το άλλο άτομο. Η ενσυναίσθηση, όμως, αφορά στην κατανόηση του λόγου για τον οποίο το άλλο άτομο αισθάνεται ή αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις με έναν ορισμένο, κάθε φορά, τρόπο. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να νιώσει ακριβώς τα ίδια συναισθήματα ή να προβεί στον ίδιο τρόπο σκέψης, προκειμένου να εκδηλώσει την ενσυναίσθησή του απέναντι σε κάποιον.

Είναι πέραν από αναμενόμενο και επιθυμητό, στις σχέσεις mentoring, ο μέντορας να επιδεικνύει ενσυναίσθηση. Όταν κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται, τότε με μεγαλύτερη ευκολία χτίζεται μία σχέση εμπιστοσύνης, κατανόησης και σεβασμού. Τέτοιου είδους σχέσεις διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πιο εποικοδομητικές και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Επομένως, ως μέντορες δεν έχετε παρά να αναζητήσετε τα “παπούτσια” του άλλου, και να… λάβετε θέση!

 

Δωρεάν eBook Women On Top in Business 2019

Εγγραφείτε με το email σας στη λίστα ενημέρωσης του WoT in Business και κατεβάστε το eBook με τα αποτελέσματα της Ημερίδας του Women On Top για την Ισότητα στις Επιχειρήσεις 2019.

Σας ευχαριστούμε για την εγγραφή! Θα βρείτε το link για να κατεβάσετε το eBook στο email που θα λάβετε για την επιβεβαίωση της εγγραφής σας.