Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές και βρίσκοντας πάλι τους ρυθμούς μας, σας περιμένουμε στην πρώτη φθινοπωρινή συνάντησή μας #StoRafi, που ναι(!) θα είναι και πάλι δια ζώσης μετά από 2,5 χρόνια!
Στις 28 Σεπτεμβρίου, 18:30-20:00, θα συζητήσουμε από κοντά στο φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου, Κρατίνου 9 και Αθηνάς 61, στο κέντρο της Αθήνας, τα βιβλία που διαβάσαμε τους προηγούμενους 4 μήνες.
Σεπτέμβριος: Το Μανιφέστο της Φροντίδας, Andreas Chatzidakis, Jamie Hakim, Jo Littler, Catherine Rottenberg & Lynne Segal (εκδόσεις Ροπή)
Το Μανιφέστο της φροντίδας τοποθετεί τη φροντίδα στην καρδιά των συζητήσεων γύρω από την κρίση που βιώνουμε όλες και όλοι: από τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι τη φροντίδα για το φυσικό περιβάλλον.
Το βιβλίο προτείνει ένα όραμα για έναν κόσμο που πραγματικά νοιάζεται και φροντίζει. Οι συγγραφείς συζητούν τον ρόλο που κατέχει η φροντίδα στην καθημερινότητα καθιστώντας την οργανωτική αρχή σε κάθε διάσταση και κλίμακα της ζωής. Ως άτομα βασιζόμαστε το ένα στον άλλο και μόνο αναγνωρίζοντας και τροφοδοτώντας αυτή την αλληλεξάρτηση θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο όχι μόνο θα κατοικούμε αλλά και θα ευημερούμε.
Η Τζούντιθ Μπάτλερ έγραψε για το βιβλίο:
«Επιτέλους ένα μανιφέστο που καταδεικνύει πόσο πολύ μπορεί –και πρέπει– να επηρεάσει η φροντίδα την αλλαγή των παγκόσμιων πρακτικών και θεσμών και τη μεταμόρφωση του κόσμου μας! Έχοντας πάψει πλέον να αποτελεί μόνο προσωπικό προβληματισμό ή αποκλειστική έγνοια των ηθικολόγων που κάνουν εικασίες σχετικά με το απόλυτο θηλυκό, η φροντίδα προσφέρεται σε αυτό το κείμενο με τη μορφή μιας εμπεριστατωμένης κριτικής για τη νεοφιλελεύθερη κερδοσκοπία. Η “Κολεκτίβα της Φροντίδας” γράφει με καθηλωτική καθαρότητα, με μια συλλογιστική ικανότητα εν μέσω αυτών των πολυτάραχων ημερών, και μας υπενθυμίζει ότι η φροντίδα κουβαλά μέσα της ένα συμπλεγματικό παρελθόν αλλά και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Η φροντίδα διαπλέκει τις ζωές όλων μας δίνοντα μορφή και πνοή σε μια ελπιδοφόρα πολιτική που να ταιριάζει στην εποχή μας».
Ιούλιος: Το γεγονός, Annie Ernaux (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Το 1963, η εικοσιτριάχρονη Annie Ernaux μαθαίνει ότι είναι έγκυος. Η ντροπή την κυριεύει σαν πανούκλα: είναι ανύπαντρη και ξέρει πως μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη θα στιγματίσει την ίδια και την οικογένειά της. Μέσα σε συνθήκες παρανομίας κάνει έκτρωση με κίνδυνο της ζωής της.
Αρκετά χρόνια αργότερα θα καταγράψει τις αναμνήσεις της, προσπαθώντας να κατανοήσει γιατί αυτή η εμπειρία τη σημάδεψε τόσο πολύ, τόσο βαθιά. Το γεγονός είναι η ιστορία αυτού του τραύματος, ενός τραύματος που δεν ξεπέρασε ποτέ.
«Μέσα από τούτη την αφήγηση, ο χρόνος γίνεται δράση και με παρασέρνει άθελά μου. Τώρα ξέρω ότι είμαι αποφασισμένη να φτάσω μέχρι τέλους, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όπως ήμουν και τότε, στα είκοσι τρία μου, όταν έσκισα τη γνωμάτευση του γιατρού. Θέλω να βυθιστώ ξανά σε κείνη την περίοδο της ζωής μου, να μάθω τι υπήρχε εκεί.
Αυτή η εξερεύνηση θα αποτελέσει το υφάδι μιας αφήγησης, της μόνης ικανής να αποδώσει ένα γεγονός που δεν ήταν τίποτε άλλο πέρα από χρόνος που κυλούσε εντός και εκτός μου.»
Στο Γεγονός βασίζεται η οµότιτλη ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2021.
Αύγουστος: Κίρκη, Madeline Miller (εκδόσεις Διόπτρα)
Πολύ συχνά, οι γυναίκες στην αρχαία ελληνική μυθολογία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: είναι είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια με αμελητέα επίδραση. Η Κίρκη είναι διαφορετική. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται γι’ αυτό στο τέλος της ιστορίας. Δεν είναι ούτε μοχθηρή ούτε αθώα, αλλά πολυσύνθετη.
Η Κίρκη αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη και αυτό προκαλεί και τρομάζει. Είναι η γυναίκα που έχει περισσότερη δύναμη απ’ όση η κοινωνία λέει ότι πρέπει να έχει. Η Miller, με ιδιαίτερο λυρισμό και μαεστρία, υφαίνει τον χαρακτήρα της Κίρκης μεταφέροντας τα μυθικά τέρατα και τις περιπέτειές της στο σήμερα και αποδεικνύοντας πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της.
Σεπτέμβριος: Οι αχώριστες, Σιμόν ντε Μποβουάρ (εκδόσεις Ψυχογιός)
Όταν η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν εννέα χρονών και πήγαινε στο καθολικό σχολείο «Αντελίν Ντεζίρ», γνώρισε την Ελιζαμπέτ Λακουάν, την επονομαζόμενη Ζαζά, ένα κορίτσι που τράβηξε αμέσως την προσοχή της. Ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί μια φιλία που, από την πλευρά τής μετέπειτα μεγάλης Γαλλίδας συγγραφέως, θα έχει και τη χροιά της πρώιμης, μη συνειδητοποιημένης, ερωτικής επιθυμίας.
Στο πρόσωπο της Ζαζά η Ντε Μποβουάρ θα ανακαλύψει όλα τα στοιχεία που θα ποθήσει να έχει η ίδια αργότερα στη ζωή της: τόλμη, ανεξαρτησία, περιέργεια, δημιουργική ανησυχία. Έτσι, αυτή η επιρροή θα αποδειχθεί καθοριστική για την κατοπινή της προσωπικότητα. Ωστόσο, οι Αχώριστες κρύβουν μια τραγωδία: η Ζαζά πεθαίνει αναπάντεχα. Μια καταστροφή που θα στοιχειώσει διά παντός την Ντε Μποβουάρ.
H Ντε Μποβουάρ είναι βέβαιη ότι η Ζαζά δεν πέθανε από ιογενή εγκεφαλίτιδα, όπως το ήθελαν οι γιατροί. Δολοφονήθηκε· ο θάνατός της ήταν ένα «πνευματοκρατικό έγκλημα». Πιο σύγχρονο από ποτέ, το κλασικό αυτό μυθιστόρημα έχει μια ιδιαίτερη δύναμη και γοητεία.
Όπως έλεγε και η ίδια η Σιμόν ντε Μποβουάρ: «Κι αν, απόψε, τα μάτια μου είναι δακρυσμένα είναι άραγε γιατί εσείς έχετε πεθάνει ή γιατί εγώ ζω; […] ξέρω ότι δεν είστε πια πουθενά και, ακριβώς, μέσα από ένα λογοτεχνικό τέχνασμα σας μιλώ εδώ».
Υ.Γ. Σε περιμένουμε στη λέσχη μας είτε διαβάζεις λίγο, είτε πολύ, είτε νιώθεις πως έχεις διαμορφωμένη άποψη για τα θέματα που θα συζητήσουμε είτε όχι -ακόμα κι αν δεν διαβάσεις καν το βιβλίο του μήνα, για να ανταλλάξουμε απόψεις, να συζητήσουμε τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο, να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που σχετίζονται με τη δημιουργία ή τη θεματική του, να ανακαλύψουμε κι άλλους/ες συγγραφείς μαζί, να χαρίσουμε αντίτυπα από τα βιβλία που θα διαβάζουμε κάθε φορά και να δημιουργήσουμε μία κοινότητα στην οποία θα συναντιέται η αγάπη μας για το βιβλίο με το όραμά μας για την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και αντρών σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.
______________________________________________________________
Η λέσχη του Women On Top, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων. Η συμμετοχή στη λέσχη και τις συναντήσεις μας είναι εντελώς δωρεάν. Μπορείς να διαβάσεις απαντήσεις στις πιο πιθανές απορίες σου γύρω από τη λέσχη αυτή εδώ.