Ανατροφοδοτηση: τροφη για σκεψη και δραση

Κατηγορίες: Mentoring

Μέρος του ρόλου της μέντορα είναι και η παροχή ανατροφοδότησης προς την mentoree. Για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνεις ως mentoree σχόλια ανατροφοδότησης κατά την διάρκεια του mentoring και μάλιστα να τα ζητάς ενεργά στην περίπτωση που η μέντορας δεν μπαίνει στην διαδικασία αυτή από μόνη της;

Image

Η ανατροφοδότηση είναι σημαντική διότι, μέσω αυτής, σου δίνεται η ευκαιρία να δεις τα πράγματα μέσα από μία άλλη οπτική, αυτήν της μέντορά σου. Μάλιστα, πρόκειται για οπτική μέσα από τα μάτια μίας πιο έμπειρης επαγγελματία, από τον ίδιο (ή παρεμφερή) κλάδο με τον δικό σου. Επίσης, είναι οπτική αρκετά πιο ανεξάρτητη και αντικειμενική σε σύγκριση με πιθανά σχόλια που μπορεί να σου προσφέρουν άτομα που εμπλέκονται άμεσα στις καταστάσεις που βιώνεις στην εργασία σου.

Για να αξιοποιήσεις κατά το δυνατόν περισσότερο την ανατροφοδότηση είναι σημαντικό να έχεις στο νου σου την παρακάτω παραδοχή: δεν υπάρχει σωστό και λάθος, καθώς η εκτίμηση αυτή είναι υποκειμενική. Επομένως, η ανατροφοδότηση που λαμβάνεις από τη μέντορά σου δεν πρέπει να έχει το νόημα να εντοπίσει σε ποια σημεία έχεις κάνει λάθος. Ούτε έχει κάποιο νόημα να προσπαθήσεις να πείσεις την  μέντορά σου για το αντίθετο. Το βασικό είναι να δεις τα σχόλια της μέντορά σου ως προσθετικά.

Πρόκειται για μία άποψη την οποία μπορείς να αξιολογήσεις ως διαφορετική και να την δεχτείς ως τέτοια, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να συμφωνήσεις με αυτή, ή να διαφωνήσεις χρησιμοποιώντας κατάλληλα επιχειρήματα για να πείσεις την μέντορά σου προς την δική σου κατεύθυνση. Εκεί έγκειται και η αξία της ανατροφοδότησης και με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο να λειτουργήσει ως τροφή για σκέψη, και κατ’ επέκταση δράση!