Ημερομηνία: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013
Κατηγορίες: MentoringΣτην αρχή μίας σχέσης mentoring, πολλές φορές η mentoree γνωρίζει αρκετά ξεκάθαρα τις ανάγκες της και τους στόχους που θέλει να επιτύχει με την υποστήριξη της μέντορα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις (και δεν είναι λίγες) που δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό της mentoree τι αναμένει από τη σχέση με τη μέντορά της. Σε αυτή την δεύτερη περίπτωση μέρος του ρόλου της μέντορα είναι να δουλέψει μαζί της για να θέσουν μαζί το πλαίσιο του πού θέλουν να φτάσουν στο τέλος του «ταξιδιού» τους.
Σημαντικό και χρήσιμο, λοιπόν, για την διαδικασία του ξεκαθαρίσματος των στόχων του mentoring, αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη μίας καλής σχέσης είναι η μέντορας να:
• σέβεται την mentoree της, αλλά ταυτόχρονα να είναι ευθύς και ειλικρινής.
• επιδεικνύει ευαισθησία απέναντι στις ανάγκες που εκφράζει η mentoree. Η γνώμη και η συμβουλή που θα μοιραστεί με την mentoree της, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα διότι πολλές φορές η μέντορας λειτουργεί ως πρότυπο για αυτήν.
• εκφράσει ξεκάθαρα τις προσδοκίες που έχει η μέντορας από τη σχέση καθώς και την δέσμευση που θα επιδείξει στη συνεργασία, και να ζητήσει το ίδιο και από την άλλη πλευρά.
• καθορίσει και να συμφωνήσει με την mentoree τον τρόπο (ή τους τρόπους) που θα επικοινωνούν, τη συχνότητα των επαφών τους και ένα βασικό πρόγραμμα των αλληλεπιδράσεών τους. Στις περιπτώσεις που προκύψουν αλλαγές στο πρόγραμμα των επαφών, πρέπει να υπάρχει και σχετική ενημέρωση εκατέρωθεν.
• δίνει στην mentoree της «δουλειά για το σπίτι», που μπορεί να μεταφράζεται σε: τροφή για σκέψη, πηγές για αναζητήσεις και περαιτέρω μελέτη και διερεύνηση, συγκεκριμένα έργα που μπορεί να αναθέσει στην mentoree για να δώσει στη συνέχεια ανατροφοδότηση (και πάει λέγοντας).
Στο παρόν άρθρο αναφερθήκαμε σε ορισμένες ιδέες για το πώς μπορεί να συμβάλει στην διαδικασία αυτή η μέντορας. Την πλευρά της mentoree θα εξετάσουμε σε επόμενο άρθρο.