Ημερομηνία: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019
Κατηγορίες: ΕκπαίδευσηΑυτό το άρθρο το έγραψε για το site του Women On Top μας η Άννα Μπουνάτσου, μία από τις απόφοιτες του προγράματος Regeneration, η οποία επέλεξε να αφιερώσει τις 25 ώρες εθελοντικής εργασίας που περιλαμβάνει το Regeneration, για να υποστηρίξει το Women On Top. Την ευχαριστούμε που αποτύπωσε με τόση καθαρότητα την αβεβαιότητα και την ανησυχία που αντιμετωπίζουν πολλές νέες γυναίκες για το επαγγελματικό παρόν και το μέλλον τους.
Ήδη τελειώνει ο Σεπτέμβριος, η καινούριια σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει κι εσύ το μόνο που σκέφτεσαι είναι να διαβάσεις όσο πιο πολύ μπορείς, να βάλεις τα δυνατά σου και να περάσεις στη σχολή που πάντα ήθελες. Τι γίνεται όμως αν δεν ξέρεις ποια είναι αυτή η σχολή; Αν δεν ξέρεις τι θέλεις να σπουδάσεις και τι να γίνεις «όταν μεγαλώσεις»; Ίσως ακόμα να έχεις μπει σε μία σχολή, να βρίσκεσαι κοντά στο να πάρεις το πτυχίο σου και να αισθάνεσαι αβέβαιη σχετικά με το ποιο μέλλον θέλεις να ακολουθήσεις. Είτε είσαι 16 είτε 18 είτε 20 ετών, είναι πολύ λογικό να μην ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου και γι’ αυτό να νομίζεις ότι τα πράγματα εκεί έξω είναι πολύ δύσκολα για σένα.
Κάθε μέρα μία έφηβη έρχεται αντιμέτωπη στη ζωή της με αντίστοιχα ερωτήματα και αμφιβολίες. Κάποιο ποσοστό από αυτές έχει δει και έχει ακούσει ιστορίες γυναικών οι οποίες προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να αναδειχτούν επαγγελματικά, είτε γιατί βρέθηκαν σε ένα περιβάλλον στο οποίο η μητρότητα αποτελεί εμπόδιο για την επαγγελματική ανάπτυξη, είτε γιατί οι ασυνείδητες προκαταλήψεις στο χώρο τους δεν τους επέτρεψαν να εξελιχθούν. Ο φόβος είναι κάτι που χαρακτηρίζει αυτά τα κορίτσια και τα δυσκολεύει να βρουν ποιος είναι ο στόχος που ψάχνουν στη ζωή τους.
«Αυτή τη στιγμή σπουδάζω δημοσιογραφία στο Πάντειο. Μέσα στο επόμενο έτος σκοπεύω να πάρω το πτυχίο μου, μιας και δε χρωστάω μαθήματα, αλλά δε νομίζω να ακολουθήσω τον κλάδο καθώς ήδη από το πρώτο έτος της σχολής οι καθηγητές μας έχουν προετοιμάσει ψυχολογικά να μην περιμένουμε να βρούμε δουλειά ως δημοσιογράφοι. Δε με έχουν ενοχλήσει τόσο τα σχόλια των καθηγητών, καθώς μέσα μου νομίζω γρήγορα κατάλαβα πως δεν ήταν αυτό το όνειρο της ζωής μου, άσχετα αν αυτό πίστευα όταν ήμουν 16 και 17 χρονών. Δεν είμαι βέβαιη τι είναι αυτό που θέλω να κάνω, το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλω να βρω μια εργασία στην οποία θα μπορέσω να αναδείξω τις ικανότητές μου. Αναγνωρίζω ότι αυτό είναι δύσκολο, καθώς βλέπω κάθε μέρα τη μητέρα μου να δίνει το δικό της αγώνα να αποδείξει στο χώρο εργασίας της πως αξίζει να ανέβει επαγγελματικά παρότι στο σπίτι είχε πάντα δύο παιδιά να την περιμένουν. Αυτό έχω δει από εκείνη και αυτό αναγνωρίζω». Χρύσα 22 ετών.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω σπουδάσει κάτι. Είμαι 19 χρονών και δουλεύω στο χώρο της εστίασης ως σερβιτόρα. Μου αρέσει να εξυπηρετώ τον κόσμο και κυρίως μου αρέσουν τα κρασιά. Αυτό σημαίνει ότι θα ήθελα να γίνω sommelier, παρά το ότι είναι ένα κυρίως αντρικό επάγγελμα. Ακόμα όμως δεν είμαι 100% σίγουρη και γι’ αυτό. Φαντάζει λίγο απατηλό για μένα να καταφέρω να αναδειχτώ σε ένα τόσο ανδροκρατούμενο περιβάλλον». Άννα 19 ετών.
Αυτά είναι τα παραδείγματα δύο φίλων μου οι οποίες δυσκολεύονται να βρουν τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν να κάνουν στη ζωή τους επαγγελματικά. Είναι πολύ εύκολο να αφήσουμε κάτι στην άκρη από φόβο μήπως οι άλλοι δεν μας επιτρέψουν να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε στο πλήθος πόσο μάλλον αν οι εμπειρίες των γύρω μας δίνουν τρανταχτές αποδείξεις.
Μέσα από την καθοδήγηση και τη συμβουλή, κάθε μία από αυτές τις μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν έχει απόλυτη σημασία το τι θα σπουδάσεις προκειμένου να κάνεις τη δουλειά των ονείρων σου, αλλά το πόσο παλεύεις για να βρεις αργότερα μέσα από την εργασία αυτό που σε αντιπροσωπεύει και σε γεμίζει. Ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου μεγαλύτερου ανθρώπου από εσένα θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις πιο πολύ τον εαυτό σου. Ο σκοπός είναι να μην αμφιβάλλεις ποτέ για τις ικανότητές σου και να αισθάνεσαι ελεύθερη να ζητήσεις τη συμβουλή που χρειάζεσαι από ανθρώπους που πιστεύεις ότι έχουν αντίστοιχες εμπειρίες με εσένα.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σου συστήσω τη "μέντορα". Στη δική σου περίπτωση η μέντορας είναι γυναίκα. Είναι μία γυναίκα η οποία μέσα από την εμπειρία και τη γνώση της μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις στον εαυτό σου πώς θα βρεις την επαγγελματική σου πορεία, πώς θα επιλέξεις τον πιο κατάλληλο κλάδο σπουδών για εσένα, πώς θα ενδυναμωθείς επαγγελματικά μετέπειτα. Ως καθοδηγητής, η κατάλληλη μέντορας είναι εδώ για να σε υποστηρίξει στα επαγγελματικά ζητήματα που σε απασχολούν και να σου μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όμως είναι να καταλάβεις ότι η μέντορας είναι εδώ για να σε ακούσει. Όλα αυτά είναι πιο εύκολο να τα καταφέρεις όταν αισθάνεσαι ότι μπορείς να εμπιστευτείς τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Στο mentoring δημιουργείτε ένα διάλογο κατά τον οποίο χτίζετε μαζί ένα δίχτυ εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης. Ουσιαστικά σε καθοδηγεί να οργανώσεις το πλάνο για να ξεκαθαρίσεις τους στόχους σου.
Είτε είσαι 16 είτε 18 είτε 20, είναι πολύ λογικό να μην ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις επαγγελματικά στη ζωή σου. Το μόνο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι δεν είσαι μόνη σου. Σίγουρα εκεί έξω υπάρχουν κι άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τους ίδιους προβληματισμούς και τα ίδια άγχη με εσένα. Πάρε λοιπόν την απόφαση και έλα στην ομάδα.